הכור יתחיל לעבוד שעות נוספת (צילום: רויטרס, חדשות)
ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

תעודת הביטוח נגד פצצה גרעינית אירנית? ממשל אובמה הכין בעבר תכנית מגירה למקרה של כישלון הסכם הגרעין עם אירן - כך דיווח אמש (שלישי) עיתון ה"ניו יורק טיימס". על פי הדיווח, בשנותיו הראשונות של אובמה פותחה תוכנית למתקפת סייבר על אירן, למקרה שהמהלך המדיני יקרוס ויוביל למאבק צבאי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

מטרת התכנית שכונתה "נייטרו זאוס" הייתה להשבית את ההגנה האווירית, מערכות התקשורת והחשמל של אירן ברגע הינתן הפקודה. על פי הפרסום, התכנית ירדה מן הפרק כאשר ההסכם בין אירן לשש המעצמות מומש בקיץ האחרון.

עוד נטען בדיווח, שטרם קיבל התייחסות רשמית מצד הממשל, כי אובמה דרש את פיתוח התכנית כחלופה אפשרית למקרה בו אירן תאיים לתקוף את ארצות הברית או בנות בריתה באזור - בהם ישראל. בכירים לשעבר סיפרו כי עשרות מיליוני דולרים הושקעו בהכנת התכנית לפי דרישות הפנטגון - ורכיבים אלקטרוניים כבר הושתלו במערכות מחשב אירניות.

משא והמתן בין אירן והמעצמות (צילום: רויטרס)
הסכם הגרעין שם קץ לתכנית החשאית | צילום: רויטרס

על פי ההערכות, התכנית נועדה גם למקרה בו נתניהו יחליט לתקוף את אירן: החשש בבית הלבן היה כי פעולה צבאית ישראלית תדרדר את האזור כולו לעימות, ועל כן יהיה צורך להשבית בעת פקודה מערכות חיוניות בטהרן.

במקביל, פותחה תכנית מתקפה ממוקדת יותר כלפי המתקן בפורדו בו הושתל - על פי הדיווח "וירוס תולעת" המחכה לפקודת הפעלה. על פי הסכם הגרעין, אירן התחייבה לפרק שני שלישים מהצנטריפוגות בפורדו. פרטים נוספים על התכנית ייחשפו בסרט התיעודי "Zero Days", שיוקרן היום בפסטיבל הסרטים בברלין.