ממשלת סין מנהלת כבר תקופה ארוכה מאבק בגורמים שלטענתה מאיימים על השלטון, והרשויות עוצרים לעיתים אזרחים מערביים בחשד למעורבות בהפיכה. לא מדובר רק במאמץ משטרתי: כחלק מהניסיון הסיני להרתיע, משודרים בטלוויזיה הסינית סרטונים של אותם חשודים מתוודים, מתנצלים ואף נשברים בחקירה. הסיקור התקשורתי הרב והעוין לאותם זרים שנחשדו בעבירות זכה לביקורת רבה - ואף להשוואות לספר "1984", בו המשטר מקרין סרטים נגד אנשים המוגדרים כ"אויבי המשטר" כחלק מההסתה נגדם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מאז שנת 2013 החלה הטלוויזיה הממלכתית לשדר את אותם וידויים לקהל הרחב: בחלק מהמקרים מדובר בחשודים בעבירות פוליטית, ולעיתים אף בעבירות "זוטרות" יותר כגון מרמה והונאה. יש לציין כי ברוב המקרים סרטוני הווידוי משודרים עוד לפני שאותם אזרחים זרים נשפטים. גורמים במערב מעריכים כי שידור החקירות נועד להשפיע על דעת הקהל במדינה ולהצדיק את ההרשעות והעונשים הכבדים - בצעד שמזכיר את פעולות המשטרים הטוטליטריים מהעבר, כגון שלטון מאו. אתר הניו יורק טיימס ריכז חלק מהסרטונים ששודרו, על מנת לשפוך אור על התופעה הייחודית והעוינות כלפי המערב הנובעת מחקירות אלו.

השבוע שודר סרטון נוסף, בו נראה עובד שוודי בארגון זכויות אדם מערבי מתוודה על מעורבותו - וגם מעורבות ארצו - בפשעים נגד השלטון. האיש, פיטר ג'ספר דאהלין, ייסד ארגון מקומי שנועד להכשיר פעילים פוליטיים ועורכי דין הפועלים למען שמירה על זכויות האדם במדינה - מעשים הנתפסים כחתרניים במדינה. הוא תועד במהלך החקירה כשהוא מדבר על חלקו בפרשה: "אנחנו נהיינו מודעים לכך שאנשים מסוימים שתמכנו בהם פעם עברו לפעול באופן שמפר בבירור את החוק".

עוצרים, מתעדים - ומסיתים. ארכיון (צילום: רויטרס)
עוצרים, מתעדים - ומסיתים. ארכיון | צילום: רויטרס

"מתנצל בפני העם הסיני"

לדבריו, אותם אנשים "ביצעו פשעים חמורים מאוד ופגעו בביטחון הלאומי וברגשות העם הסיני". הוא ציין כי הארגון אליו הוא משתייך "הפך לאחראי מבחינה פלילית למעשים שהם ביצעו. אני מתנצל בכנות על כך ומצטער שהדבר קרה". דאהלין קשור, לדברי השלטונות, גם לרשת - שמקורה בהונג-קונג - המפיצה ספרי תעמולה נגד המשטר. חלק מהעצורים בפרשה "נעלמו" מעין הציבור בחודשים האחרונים, וקיים חשש לגורלם.

ימים ספורים לפני כן שודר סרטון ההתנצלות של עצור אחר, גוי מינהאי מהונג קונג, שהיה מעורב בתאונת דרכים קטלנית ב-2003 וסין דרשה את מעצרו. "אני חוזר לסין כדי להיכנע מבחירתי האישית", אמר בקליפ ששודר בטלוויזיה הממלכתית. "זה לא קשור לאף אחד. אני לא רוצה שאף אדם, או ארגון, כולל שוודיה, יערב את עצמו, או יתערב בחזרתי לסין".

תיעוד נוסף ששודר לאחרונה הוא של בנקאי, שהתנצל על פעולות "לערעור המסחר בסין": הוא התוודה - או אולץ להתוודות - כי השיג מידע "בדרכים לא מקובלות" ופעל באופן "לא אחראי" כדי לסתור את פעולות הממשל בבורסה. ב-2014 עורר אחד הסרטונים הללו סערה, כאשר תועד בו מנהיג של קבוצה דתית נוצרית מודה בהריגת אדם: הוא הורשע והוצא להורג בעקבות הודאתו. לא מדובר במקרים בודדים: חשודים רבים בעבירות שונות - שרק חלקן קשורות לביטחון הלאומי של סין - נאלצו להודות קבל עם ועדה כי פעלו, לעיתים בהנחיית מדינות אחרות, לפגיעה בשלטון.

במערב התמונות הללו מתפרשות כצעד נוסף שנועד לבדל את סין ולהגביר את העוינות. העובדה כי חלק מהעצורים הם בעלי אזרחות בריטית או אמריקנית רק מגביר בפועל את האפשרות למשבר מדיני ביום מן הימים. ובינתיים - הציבור הסיני ימשיך לזכות למנת "סרטוני הווידוי" במהדורות החדשות, שכוללות הסתה ואזהרה מפני האיום של המעצמות.