טראמפ, קלינטון, קרוז, סנדרס (צילום: חדשות 2)
המועמדים המובילים | צילום: חדשות 2

יריית הפתיחה של הבחירות לנשיאות ארה"ב: הלילה (בין שני לשלישי) יחלו רשמית הבחירות המקדימות לנשיאות ארצות הברית. עיני העולם נשואות למדינת איווה, שהופכת כעת למנבאת - לפחות במידה חלקית - של תוצאות האמת של המרוץ לתפקיד "מנהיג העולם החופשי". הסקרים האחרונים מצביעים על קרב צמוד במחנה הדמוקרטי בין הילרי קלינטון לברני סנדרס, בעוד טראמפ ממשיך להוביל. האם הממסד הרפובליקני יצליח לבלום את המועמד החריג?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ההצבעה לטובת המועמדים תיערך בשיטת בחירות ייחודית ומעט מוזרה המכונה "קאוקוס" - באי ועידת המפלגה מתכנסים במקומות ציבוריים, בהם לכל מועמד יש נציג שמדבר מטעמו ומנסה לשכנע את המתלבטים ואת הבוחרים האחרים. לאחר הנאומים, הבוחרים רושמים על פתק את שם המועמד (אצל הרפובליקנים), ואצל הדמוקרטים המצביעים הולכים לפינה של כל מועמד ומסמנים באופן פיזי את תמיכתם.

המפסידים כבר מסתכלים קדימה (צילום: רויטרס)
מקווים לסגור את הפער. סנדרס וקרוז | צילום: רויטרס

קלינטון וטראמפ ממשיכים להוביל בסקרים: בשביל המיליארדר מדובר בהישג משמעותי, אך קלינטון - אשת הנשיא ומזכירת המדינה לשעבר - תצטרך לפתוח פער משמעותי מיריבה ברני סנדרס כדי שהניצחון לא יוגדר ככישלון בטווח הארוך. בסקר של האתר RealClearPolitics קלינטון מובילה עם 47.9% וסנדרס עם 43.9% - בעוד המתמודד השלישי מרטין או'מאלי משתרך מאחור עם 4.3% תמיכה בלבד.

השדה הרפובליקני מורכב ממועמדים רבים, ולכן המרוץ צפוי להיות מורכב בהרבה: טראמפ מוביל עם 28.6% וטד קרוז קיבל 23.9%. במקום השלישי נמצא מרקו רוביו עם 16.9% ובן קרסון במקום הרביעי  - 7.7% בלבד. יתר המתמודדים - בהם ג'ב בוש, כריס כריסטי וקרלי פיורניה - נמצאים הרחק מאחור. על פי ההערכות, חלק מהמתמודדים בעלי התמיכה המועטה צפויים לפרוש בחודשים הקרובים. 

קלינטון בעצרת בחירות לפני ההצבעה
קלינטון בעצרת בחירות לפני ההצבעה | צילום:

שלושה מיליון אזרחים חיים באיווה שבמערב התיכון של ארצות הברית, ושני שליש מהם רשומים כמצביעים. אך למרות שהם מהווים פחות מאחוז של האוכלוסייה האמריקנית, הבחירה שלהם מרכזת תשומת לב עולמית. המדינה החליטה כבר לפני 34 שנים להיות הראשונה בה נערכות הבחירות המוקדמות בכל התמודדות, ומאז היא הפכה לגורם מכריע: מתמודדים לא מעטים פרשו לאחר הפסד מביך, בעוד אחרים קיבלו חיזוק מהתוצאות. ריצ'רד ניקסון היה נשיא מכהן שניצח גם באיווה וגם בבחירות, ולאחריו קרטר - וכך איווה הפכה לאגדה.

בימים האחרונים מדינת איווה, שמזוהה עם גידולי תירס וחזירים, לבשה חג לקראת ההצבעה. השנה, כגימיק נוסף, טראמפ הביא את בתו ההרה איוונקה לאסיפת הבחירות ואמר: "זה לא יהיה רגע פוליטי נהדר אם היא תלד באיווה? זה יבטיח את הניצחון, נכון?". למרות מזג האוויר הקר, רבים צפויים להגיע. רוב המתמודדים - בהם גם הילארי - פנו לרגשות הדתיים, בעוד ברני סנדרס דיבר על הצורך במהפכה פוליטית.

המשיך לגנוב את ההצגה. טראמפ
המשיך לגנוב את ההצגה. טראמפ | צילום:

ההצבעה באיווה תעיד גם האם הסקרים, בהם כאמור טראמפ וקלינטון מובילים, משקפים את תוצאות האמת. אם קלינטון לא תצליח לפתוח פער משמעותי, הקרב יהיה קשה מאוד עבודה. השאלה הגדולה אצל הרפובליקנים היא האם הממסד יצליח להדיח את טראמפ וקרוז, הנחשבים לקיצוניים יחסית, מהצמרת?