"הפצצות ללא הבחנה". ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
האם הצדדים יסכימו לעצור את הזוועה? | צילום: רויטרס, חדשות

המתווה שיביא לעצירת המלחמה המדממת? ראשי המעצמות סיכמו הלילה (בין חמישי לשישי) במינכן על מתווה להפסקת אש בסוריה. כעת השאיפה היא ליישם את הסיכומים החדשים בשטח בתוך כשבוע, ובעולם ממתינים להיענות מצד צבאו של אסד ונציגי האופוזיציה. השלב הבא המתוכנן הוא חידוש שיחות השלום בז'נווה בהשתתפות כלל הפלגים הסורים המעורבים במלחמת האזרחים. בינתיים הוחלט על יציאתה של משלחת הומניטרית לסוריה כבר מחר כדי לסייע לאזרחים במוקדים שונים במדינה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ועמיתו הרוסי סרגיי לברוב סירבו להתחייב האם כלל הפלגים הסורים קיבלו לידיהם נוסח של ההסכם, על מנת שיוכלו להתחייב על יישומו. נציגי המורדים אמרו כי יחזרו לשיחות השלום בז'נבה רק אם אכן ייראו "התקדמות משמעותית" לאור ההסכם החדש. באופוזיציה ציינו כי אף גורם מטעמם לא ראה את פרטי ההסכם שהשיגו את המעצמות, ולכן לא התחייבו ליישם דבר בשטח.

קרי אמר במסיבת העיתונאים: "אני שמח לבשר כי השגנו התקדמות גם בנושא ההומניטרי וגם בנוגע להפסקת הלחימה. יש כאן פוטנציאל לשנות את חיי היום-יום של האזרחים הסורים - רק אם ההסכם ייושם במלואו". קרי הוסיף כי המשלוחים ההומניטריים יוגברו ויואצו, וציין כי האו"ם יקים צוות שמטרתו לפקח על הצדדים הלוחמים בסוריה ולאפשר גישה לאזורים שזקוקים לעזרה הומניטרית דחופה.

על התקווה להפסקת הלחימה בתוך שבוע אמר קרי: "זה שאפתני, אבל כולם נחושים להתקדם. ההסכם יחול על כל הצדדים, מלבד דאע"ש וג'בהת אל-נוסרה". למרות ההסכמות החדשות, לברוב הבהיר כי חיל האוויר ימשיך להפציץ מטרות של דאע"ש בשטח סוריה גם לאחר שהפסקת האש תיכנס לתוקפה. שר החוץ הבריטי פיליפ המונד מתח ביקורת על כך ומסר כי יישום הפסקת תלוי גם במחויבותה של רוסיה לחדול מן ההפצצות האוויריות.

הנתונים זועקים: יותר מעשירית מאזרחי סוריה נפגעו

בגרמניה, שאירחה את הפסגה המדינית, הדגישו כי נדרשת מחויבות אמריקנית ורוסית לתיאום פעילותן הצבאית. כמו כן, הדגישו, קיימת ציפייה שהממשל והמורדים יקבלו את חלקם בהסכם. "רק לאחר כמה ימים נוכל לראות אם זו אכן הייתה פריצת דרך", אמר שר החוץ הגרמני פרנק וולטר שטיינמאייר.

רק אתמול, שעות ספורות לפני חתימת ההסכם, פורסם דוח מדאיג של המרכז הסורי לחקר מדיניות - ממנו עולה כי יותר מעשירית מאוכלוסיית סוריה נהרגו או נפצעו מאז פרוץ מלחמת האזרחים במדינה לפני חמש שנים. כמו כן דווח כי מספר ההרוגים בחמש השנים האחרונות מתקרב לחצי מיליון ועוד כ-1.9 מיליון בני אדם נפגעו - נתון גבוה בהרבה מזה שהציג האו"ם (250 אלף) לפני 18 חודשים - נקודת הזמן שבה הפסיקו בארגון לאסוף את הנתונים.

על הסוגיה הסורית: "לשים את אסד במקומו" (צילום: רויטרס)
האם המורדים יסכימו? | צילום: רויטרס

עוד עולה מהדוח כי תוחלת החיים הממוצעת בסוריה צנחה מ-70 בשנת 2010 ל-55.4 בשנת 2015. 400 אלף בני אדם מתו כתוצאה מהלחימה באופן ישיר ועוד כ-70 אלף מתו בשל ליקויים בתשתיות ומחסור במזון ובתרופות. הנזק הכלכלי שהסבה מלחמת האזרחים לשוק המקומי נאמד בכ-255 מיליארד דולרים. על פי הדוח, מרבית ההון, התשתיות והמוסדות הלאומיים "הושמדו כמעט כליל בעקבות התוצאות הקטסטרופליות של המלחמה".

בסוף השבוע הקודם פתח צבא סוריה במערכה משמעותית לכיבוש מחדש של העיר חאלב - הגדולה שבערי סוריה - בצפון המדינה. מאז, בסיוע הפגזות כבדות של חיל האוויר הרוסי, התקדם צבא סוריה עד לפאתי העיר והוא מטיל עליה מצור. בימים האחרונים נמלטו רבבות בני אדם מהעיר לעבר הגבול עם טורקיה. למערכה נגד המורדים באזור חאלב הצטרפו בימים האחרונים גם הכוחות הכורדים, שהצליחו להרחיב את שליטתם. הבוקר הצליחו לכבוש מידי המורדים את מרבית בסיסי חיל האוויר הסורי לשעבר באזורים הצפוניים של המחוז.