מחנה ההשמדה אושוויץ בפולין, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
מחנה אושוויץ, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

ב-27 לינואר 1945, נכנסו חיילי הצבא האדום הסובייטי למחנה ההשמדה אושוויץ, וגם ארבע שנים של מלחמה איומה מול הגרמנים לא הכינו אותם למה שראו: "מוזלמנים", שלדים מהלכים, שהצליחו לשרוד את התופת, ועדויות לרצח ההמוני הגדול ביותר בהיסטוריה האנושית. היום, יום השנה ה-70 לשחרור המחנה, יתכנסו כמה ממנהיגי אירופה במחנה לציון יום הזיכרון הבינלאומי להשמדת יהדות אירופה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מנהיגי ישראל ייעדרו מהטקס בפולין, מאחר ובארץ יום הזיכרון מצוין בתאריך העברי למרד גטו ורשה. עם זאת, הנשיא ריבלין ישתתף מחר בכינוס מיוחד של האו"ם לציון יום השואה בנוכחות מזכ"ל הארגון. הטקס היה אמור להתקיים היום אך נדחה בשל הסופה שפוקדת את ארה"ב. ראש הממשלה נתניהו יחנוך תצוגה חדשה במוזיאון יד ושם. מספר חברי כנסת ביניהם יאיר לפיד, ציפי לבני ואריה דרעי ישתתפו בטקס במוזיאון "יד לניצול" בחיפה, אחרים יבקרו ניצולי שואה ישראלים בבתיהם.

מרקל מגבה את בריטניה (צילום: AP)
תשתתף בטקס: קנצלרית גרמניה מרקל | צילום: AP

את ההחלטה לקבוע את יום הזיכרון לשואה ביום שחרור אושוויץ קיבל האו"ם לפני עשור, ביום השנה ה-60 לשחרור המחנה. עד אז לא היה יום אחד בו העולם ציין את השמדת יהדות אירופה במלחמת העולם השנייה.

מחנה אושוויץ הוקם על ידי כוחות הכיבוש הגרמניים בדרום פולין ב-1940, והוא נודע לשמצה כפס ייצור למוות, כשהמונים הובאו אליו כדי לסיים את חייהם. עד שחרור המחנה בינואר 1945 נרצחו בו 1.2 מיליון בני אדם, 1.1 מיליון מהם יהודים. בשנת 1944, השנה בה נרצחה במהירות שיא יהדות הונגריה, תחנת הרכבת של המחנה הייתה העמוסה ביותר באירופה. בנוסף ליהודים נרצחו בו אלפי פולנים, צוענים ושבויים סובייטים.