הפסקת האש נכנסה לתוקף בחצות (צילום: רויטרס)
הפסקת האש נכנסה לתוקף בחצות | צילום: רויטרס

הפסקת האש שהושגה באוקראינה בין הצבא לבדלנים הפרו רוסים נכנסה הלילה (ראשון) בחצות לתוקפה. בדיוק בחצות פסקה האש לאחר שנשיא אוקראינה, פטרו פורושנקו הצהיר כי יכבד את הפסקת האש שהושגה בין הצדדים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בנאום שנשא פורושנקו ושודר ברשתות הטלוויזיה באוקראינה, אמר הנשיא פורושנקו כי קיימת עדיין דריכות מצד כוחות הביטחון בכל הנוגע למצב במזרח המדינה. דובר צבא אוקראינה, ולדיסלב סלז'ינוב, אמר כי כוחות צבאו נצרו את האש באופן מיידי ולמעשה מילאו אחר ההסכם שהושג בין הצדדים.

בשעות שקדמו לכניסת ההסכם לתוקף נשמעו הדי פיצוצים ומטחי ארטילריה כבדים באזור העיר דונייצק הנמצאת בשליטתם של הבדלנים. עם זאת, כבר כשעתיים לאחר כניסת הסכם הפסקת האש לתוקף, האשימו הצדדים זה את זה בהפרות נקודתיות של הפסקת האש.

ההסכם בין הצדדים הושג ביום חמישי האחרון. ההסכם גובש לאחר כ-18 שעות של שיחות מרתוניות. השיחות הקדחתניות נערכו במינסק, בירת בלארוס, בהשתתפות ארבעה מנהיגים: פוטין, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, נשיא צרפת פרנסואה הולנד ונשיא אוקראינה פטרו פורושנקו - שאישרו פה אחד את ההסכם.

על פי ההבנות, כל הצבאות הזרים יוציאו את אנשיהם וכליהם ממזרח אוקראינה ויפנו את כלי הארטילריה הכבדים מאזורי הלחימה. בהמשך היום, המנהיגים צפויים לחתום באופן רשמי על המסמך. במזרח אוקראינה מקווים שההסכם יביא לסוף שפיכות הדמים שגבתה את חייהם של יותר מ-5,300 בני אדם.

סעיפי ההסכם כוללים:

1. הפסקת אש
2. פינוי כלי הארטילריה
3. פיקוח על הפסקת האש - כולל מעקב לוויינים ומל"טים
4. בחירות אזוריות והזכות לממשל עצמי
5. מעמד מיוחד לאזורים במזרח אוקראינה
6. חילופי שבויים
7. תיאום סיוע הומניטרי בין הצדדים
8. מתן זכויות סוציאליות ואבטחת זכויות פנסיה לתושבי מזרח אוקראינה
9. אוקראינה תשלוט בגבולות ומעברי הגבול
10. פינוי כל הכוחות הזרים משטח מזרח אוקראינה

פוטין דורש רפורמה באוקראינה

פוטין בירך על ההסכם, אך הפנה אצבע מאשימה כלפי הממשל בקייב: "למרות הקשיים הצלחנו להסכים על העיקר - ההסכם התעכב רק משום שהשלטון בקייב מסרב להידבר באופן ישיר עם הנציגים בדונייצק ולוהאנסק".
"לדעתי, אם רוצים להגיע להסכם ארוך טווח, הצדדים צריכים לשוחח ישירות ביניהם", הוסיף נשיא רוסיה. נשיא אוקראינה פטרו פורושנקו אמר כי "הדבר העיקרי שהושג הוא שבלילה שבין יום שבת ליום ראשון יש להכריז על הפסקת אש כללית ללא תנאי".

גם הצד הגרמני בירך על ההסכם. "הדבר החשוב ביותר הוא שמוסקווה וקייב סיכמו על הפסקת אש, מהלך שמחזק את ההבנות שהושגו בספטמבר האחרון", אמר שר החוץ הגרמני וולטר שטיינמאייר. "יש מי שעבורו זה לא יהיה מספיק, גם אנחנו ציפינו ליותר - אבל זה מה שמנהיגי אוקראינה ורוסיה הסכימו עליו".
בעקבות ההסכם, פוטין קורא לאוקראינה להציג רפורמה חוקתית ולכבד את זכויותיהם של האזרחים הרוסים במזרח אוקראינה, נושא שיעלה לדיון בהמשך השיחות.