שיחות הגרעין בין אירן למעצמות מגיעות לישורת האחרונה: הצדדים, שהגיעו בסוף השבוע ללוזאן שבשוויץ, עמלים על טיוטה להסכם ההבנות שאותה יוכלו להציג עוד לפני תאריך היעד שנקבע בהסכם המסגרת - 31 במרס - יום שלישי הקרוב. היום (שבת) הצטרפו לשיחות גם שרי החוץ של צרפת גרמניה ובריטניה וגורם אמריקני אמר כי הרפובליקה האסלאמית הקשיחה את עמדותיה בנוגע למספר נקודות שעומדות במרכז המחלוקת - דבר שמעמיד בספק את אפשרות ההגעה לטיוטת הסכם בשבוע הקרוב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

שר החוץ של צרפת לורן פביוס עם אמר כניסתו לאולם הדיונים כי "מה שעומד על הפרק הוא שלאירן תהיה זכות ליכולת גרעינית אזרחית", אך הדגיש: "בכל הנוגע לפצצה - לא ולא".

"השיחות היו ארוכות וקשות", הוסיף פביוס, "התקדמנו במספר סוגיות, אך באחרות עדיין לא הייתה התקדמות מספקת". בתחילת השבוע, בין יום ראשון לשלישי, צפויים הצדדים לפרסם הצהרה בארמון האומות בז'נבה. לא ברור אם זו תתבסס על הודעה בעל פה, או שמא יוצג גם מסמך כתוב עם שורה של עקרונות.

הסיכום הסופי בין הצדדים הוא ש-6,100 צנטריפוגות ימשיכו לפעול באירן תחת פיקוח. עדיין לא ידוע אם שאר 13 אלף הצנטריפוגות יפורקו. כמו כן, לא ידוע אם יהיה מותר לרפובליקה האסלאמית להמשיך במחקר ופיתוח של סרכזות מתקדמות.

משא והמתן בין אירן והמעצמות (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

בנוסף, ככל הידוע עדיין לא התקבלה החלטה מה יעלה בגורל החומר שאירן כבר העשירה. לא ברור אם הוא יוצא משטח המדינה או שמא יטפלו בו בתוך אירן. גם המתקן התת-קרקעי בפורדו ימשיך לעבוד. באשר להסרת הסנקציות - התהליך הזה יקרה בהדרגה, משום שחלק מהסנקציות אינן נוגעות לעניין הגרעין. האירנים מצדם לוחצים שתהליך הסרת הסנקציות יסתיים כמה שיותר מהר.

בתוך כך, הביע אמש גורם במחלקת המדינה האמריקנית תקווה כי השיחות שקיים השבוע נשיא אירן, חסן רוחאני, עם מנהיגי שש המעצמות הן סימן חיובי לכך שייחתם הסכם עד ליום שלישי הקרוב - המועד האחרון להסכם. נשיא ארצות הברית ברק אובמה שוחח עם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל לקראת הימים המכריעים שנותרו למגעים.