עדיין אין הסכמות (צילום: רויטרס)
"מעולם לא היינו כה קרובים להסכם" | צילום: רויטרס

"הסכם עם אירן - אולי בתוך ימים" - כך מדווחים הערב (שבת) גורמים המעורים בשיחות בין נציגיו של חמינאי לראשי המעצמות בלוזאן שבשוויץ כשהיעד לסיום השיחות הוא 31 במרס -  יום שלישי הקרוב. במקביל, כתבה שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני בחשבון הטוויטר שלה כי הצדדים "מעולם לא היו קרובים כל כך להסכם" וכי "יש עדיין מחלוקות שצריך לפתור".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בינתיים, בישראל עוקבים בדאגה אחר הדיווחים המגיעים משוויץ. שר המודיעין יובל שטייניץ אמר באולפן "פגוש את העיתונות" כי על פי הידוע, "יש ניסיון להגיע להסכם מסגרת, מסמך עקרונות, שהוא משהו בין הסכם שיש לו תוכן לבין הצגה לתקשורת והצהרה בלתי מחייבת על התקדמות במספר סעיפים. אנחנו לא רואים הסכם מגובש, אבל כן רואים כיוונים שחלקם מאוד מדאיגים מבחינתנו".

אלא שלמרות הדיווחים האופטימיים - נראה שהאירנים עושים שרירים של הרגע האחרון כשמוקדם יותר היום צוטט גורם אמריקני באמרו כי הם "הקשיחו את עמדותיהם". שר החוץ האירני מוחמד ג'וואד זריף אמר מנגד כי ארצו באה לקראת המעצמות וקראה להן לנהוג כמוה.

היום הצטרפו לשיחות גם שרי החוץ של צרפת גרמניה ובריטניה. הצדדים, שהגיעו בסוף השבוע ללוזאן שבשוויץ, עמלים על טיוטה להסכם ההבנות שאותה יוכלו להציג עוד לפני תאריך היעד שנקבע להסכם המסגרת. שר החוץ של צרפת לורן פביוס עם אמר כניסתו לאולם הדיונים כי "מה שעומד על הפרק הוא שלאירן תהיה זכות ליכולת גרעינית אזרחית", אך הדגיש: "בכל הנוגע לפצצה - לא ולא".

שיחות הגרעין עם אירן, בשבוע שעבר (צילום: רויטרס)
"התגמשנו". זריף | צילום: רויטרס
שיחות הגרעין (צילום: רויטרס)
השיחות בלוזאן | צילום: רויטרס

אירן: "הראנו סימני התגמשות"

שר החוץ של אירן מוחמד ג'וואד זריף אמר מוקדם יותר כי ארצו הראתה "סימני התגמשות" בשיחות. "שני הצדדים צריכים לעשות כן", הוא כתב בחשבון הטוויטר שלו. אנו מוכנים לעסקה שתהיה טובה לכולם. אנו ממתינים כעת לבני שיחנו". מוקדם יותר נפגש מזכיר המדינה האמריקני קרי עם זריף.

שר החוץ של צרפת לורן פביוס אמר כי "השיחות היו ארוכות וקשות. התקדמנו במספר סוגיות, אך באחרות עדיין לא הייתה התקדמות מספקת". בתחילת השבוע, בין יום ראשון לשלישי, צפויים הצדדים לפרסם הצהרה בארמון האומות בז'נבה. לא ברור אם זו תתבסס על הודעה בעל פה, או שמא יוצג גם מסמך כתוב עם שורה של עקרונות.

הסיכום הסופי בין הצדדים הוא ש-6,100 צנטריפוגות ימשיכו לפעול באירן תחת פיקוח. עדיין לא ידוע אם שאר 13 אלף הצנטריפוגות יפורקו. כמו כן, לא ידוע אם יהיה מותר לרפובליקה האסלאמית להמשיך במחקר ופיתוח של סרכזות מתקדמות.

בנוסף, ככל הידוע עדיין לא התקבלה החלטה מה יעלה בגורל החומר שאירן כבר העשירה. לא ברור אם הוא יוצא משטח המדינה או שמא יטפלו בו בתוך אירן. גם המתקן התת-קרקעי בפורדו ימשיך לעבוד. באשר להסרת הסנקציות - התהליך הזה יקרה בהדרגה, משום שחלק מהסנקציות אינן נוגעות לעניין הגרעין. האירנים מצדם לוחצים שתהליך הסרת הסנקציות יסתיים כמה שיותר מהר.