ועידת המדינות התורמות שהתכנסה היום בשארם א-שייח', מצרים, החליטה לתרום כמעט ארבעה מיליארד וחצי דולרים לשיקום רצועת עזה אחרי מבצע "עופרת יצוקה". שר החוץ של מצרים אחמד אבו אל-רייט הודיע הערב כי הכספים יועברו לרצועת עזה במהלך השנתיים הבאות. יחד עם הבטחות נוספות לסיוע כלכלי, לעזה יועברו בסך הכול כ-5.2 מיליארד דולרים.

הסכום הדמיוני של 4,400,810,000 דולרים ייתרם כדי "לסייע לכלכלה הפלסטינית ולשקם את רצועת עזה", ולא יגיע - כך לפי משתתפי הוועידה - לידי חמאס. מדינות המפרץ, ארצות הברית ומדינות אירופה תרמו כספים רבים.

נציגי האו"ם וסוכנויות הסיוע אמרו בוועידה כי בניית הרצועה מחדש היא משימה כמעט בלתי אפשרית, לפחות כל עוד מעברי הגבול עם ישראל, וגם מעבר רפיח למצרים, נשארים סגורים. "המצב עם מעברי הגבול הוא בלתי נסבל", אמר מזכ"ל האו"ם באן קי-מון בוועידה. "לעובדי סיוע אין גישה לעזה. אי אפשר להכניס מצרכים חיוניים".

חשש מחידוש התקיפות, ארכיון (צילום: רויטרס)
הרס בעזה | צילום: רויטרס

הסיוע הכלכלי לא יועבר לידי חמאס

"הסיוע הכלכלי לפלסטינים הוא חלק ממאמץ נרחב יותר לבנות שלום כולל בינם ובין ישראל", אמרה מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון בוועידה. מזכירת המדינה הודיעה כי ארצה תעביר לידי הפלסטינים דמי סיוע בסך 900 מיליון דולר, אך הבהירה כי ארצות הברית תנקוט באמצעי ביטחון נוקשים על מנת להבטיח כי הכסף לא יועבר לחמאס.

"רק אם נפעל עכשיו נוכל להפוך את המשבר הזה להזדמנות להתקרב לקראת המטרות המשותפות שלנו", אמרה קלינטון בביקורה הראשון באזור מאז מונתה לתפקידה, והוסיפה: "אנו עובדים צמוד עם הרשות הפלסטינית על מנת לייצר מנגנונים שיבטיחו כי כספי הסיוע ההומניטרי יועברו למי שצריך ואיפה שצריך, ולא יגיעו לידיים הלא נכונות".

בתגובה לדבריה של קלינטון בוועידה דרשו בחמאס לקחת חלק פעיל בשיקום רצועת עזה. "עקיפת הרשויות הפלסטיניות הלגיטימיות ברצועת עזה היא צעד בכיוון הלא נכון ופוגעת בכוונה תחילה בשיקום הרצועה", אמר דובר הארגון, פאוזי ברהום.

בלשכת ראש הממשלה מבהירים לישראל אין שום התנגדות שהכספים שתרמו המדינות השונות יגיעו לתושבים הפלסטינים, עימם לישראל אין כל סכסוך, ובלבד שהכספים לא יועברו דרך החמאס ולא יגיעו לרשותו. לשם כך מבקשת ישראל מהמדינות התרומות כי יוקמו מנגנוני פיקוח ראויים ויעילים אשר באמצעותם יוכלו המדינות לוודא כי הכספים אינם מגיעים לידי החמאס.

"ככל הניתן ראוי שמי שתעסוק בשיקום הרצועה תהיה הרשות הפלסטינית באמצעות הנשיא אבו-מאזן", הוסיפו בלשכת ראש הממשלה.

בהכנת הידיעה השתתף יוסי זילברמן