המהומות במצרים. ארכיון (צילום: AP)
הפגנות בכיכר תחריר, בשנה שעברה | צילום: AP

מדד הדמוקרטיה בעולם ירד בחדות בשנת 2011, מה שמראה כי ההישגים שנעשו במדינות ערב בעקבות מה שמכונה האביב הערבי הם שבירים והתוצאה הנוכחית שלהם היא כאוטית, מה שיכול להוביל את ההנהגה הנוכחית לחזור לשלטון אוטוריטארי או אפילו דיקטטורי, כך טוען מחקר חדש שמפרסם מכון אמריקני.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מבין מדינות "האביב הערבי", רק טוניסיה עלתה במדד השלטון הדמוקרטי, כך עולה ממחקר שפורסם על ידי "פרידום האוס", מכון מחקר אמריקני הנחשב לאחד המובילים בתחום מדע המדינה שבודק ב-72 מדינות בין השאר את החופש האזרחי, שלטון החוק, שחיתות ושקיפות במנהל הציבורי ואחריות השלטון. עוד מראה המחקר, כי בחריין הדרדרה במדד ובמצרים לא היה שינוי של ממש.

במבט כלל עולמי, הירידה בכמות ובאיכות המשילות הדמוקרטית בעולם עלתה מאוד על השיפורים שנעשו במשילות הדמוקרטית - כשהירידה הובלה על ידי ירידה ביציבות ובאחריות של הממשלות וירידה באכיפת החוק והסדר - שלטון החוק, המשפט הציבורי והנושאים הפליליים. משמע, כל אזרח הרגיש פחות בטוח.

הירידה מעוררת דאגה בקרב הפעילים הפרו-דמוקרטים שתמכו בהדחת המשטרים האוטוריטאריים בטוניסיה, בלוב ובמצרים מכוון שקיוו שהדחתם תהווה שיפור במדדי הדמוקרטיה של מדינות אלו. "זה לא ברור אם ההתקוממויות העממיות נגד השלטון הישן יעודדו רפורמה מבנית", אומרת ונסה טאקר, מנהלת המחקר שסיימה בתחזית פסימית: "יש גבול לסבלנות של האזרחים בנוגע לחוסר יציבות פוליטית, הפרעה לכלכלה וחוסר ביטחון, כל אלו יכולים לסייע למנהיגים החדשים לחזור להרגלים הישנים של השלטון שהודח".