אסד. מושא ללעג
אסד. מושא ללעג | צילום:

התקשורת הערבית היוותה נדבך מרכזי בהתחוללות המהפכה שפקדה את המזרח התיכון בשנה החולפת. תחנות הטלוויזיה הלווייניות, רשת האינטרנט בכלל והרשתות החברתיות בפרט, וכך גם אתרי שיתוף קבצי הווידאו - לימדו במובן מסוים גם את המערב שיעור בתקשורת מודרנית.

מה שנחשב עד לא מזמן כדבר המנוגד לחוק, הפך למנת חלקו של כל בר בי רב המחזיק במחשב נישא, במצלמת וידאו ביתית ובחשבון "טוויטר" או "פייסבוק": תיעוד של כוחות הבריונים לובשי הבגדים האזרחיים של אסד (ה"שביחה", "רוחות הרפאים") או של ה"בלטגייה", הבריונים של מובארק - תוקפים בברוטליות מפגינים לא חמושים ברחובות; קריקטורות נוקבות נגד ראשי המשטר, קטעי וידאו משעשעים ואפילו סאטירה באמצעות דמויות מצוירות. הכל ראינו ברשת בשנה החולפת, ובחלוף החודשים - גם בערוצי הטלוויזיה.

נפלו, כמו אבני דומינו (צילום: חדשות 2)
נפלו, כמו אבני דומינו | צילום: חדשות 2

כך הצליחו רשתות הטלוויזיה הערביות לחדור אל מעבר ל"מסך הברזל" שהציבו משטרי ערב, ולתעד - בשלבים מסוימים גם בשידור חי, את האלימות הקשה כלפי המפגינים. מניף השלט נגד אסד הפך גם לכתב התחנה הערבית בדמשק, ומשמיע הקריאות נגד מובארק יכול היה לקרוא לאלו שעדיין יושבים בבתיהם ומביטים כלא מאמינים בנעשה בכיכר "תחריר" - לחבור אליו ברחוב.

"האריה מילל במקום לשאוג"

כששבע מתמונות הדם ברחובות, פנה המפגין הערבי לצייר את מה שרצה לומר בצורה הטובה ביותר: ה-"F" של פייסבוק הפך ל"מפתח המהפכה", בשל צורתו הדומה ל"מפתח שוודי"; אסד מסתיר את ידיו המגואלות בדם במהלך - כשהוא נואם ומפריח הבטחות לאומה; לוב השסועה - אל מול ארבעה "ציירים", בדמותם של בעלי האינטרסים הרוצים לרשת את השליטה בנעשה בה - ואשר מציירים עתיד שונה זה מזה. והקריקטורה שאמרה אולי יותר מהכל: מנהיגי ערב מופלים כאבני דומינו, בזה אחר זה.

הקרב על עתידה של לוב - בקריקטורה (צילום: חדשות 2)
הקרב על עתידה של לוב - בקריקטורה | צילום: חדשות 2

וגם הסאטירה הפכה בוטה יותר. בובות "חרצופים", מערכונים ביקורתיים וסדרות קומיות צצו בימי המהפכה, חלקן בתקופת צפיית השיא בשידורי הטלוויזיה בעולם הערבי - חודש הרמדאן. אסד הצטייר כ"אריה (משמעות שמו בערבית) שבמקום לשאוג - מיילל", כדמות כחושה נטולת כריזמה, המתייעצת עם מקורביה לפני כל מהלך ומונחית על ידי אחמדינג'אד וחמנאי באירן; מובארק הפך ל"שק אגרוף" שספג נוק-אאוט מהמפגינים וקדאפי לדמות היושבת במגדל השן ומנותקת לחלוטין מהמתרחש סביבה.

על כן, הפכו עד מהרה לא מעט אמצעי תקשורת ל"אויבי המשטרים הערביים". רשת "אל-ג'זירה", ספינת הדגל התקשורתית עוד לפני אירועי "האביב הערבי" אשר עוררה לא מעט שערוריות פוליטיות ומשברים דיפלומטיים הרבה קודם לכן, נעמדה מבלי להסס לצדם של העמים המוחים - והפכה לכלי שרת בידיהם. בנאומיהם האחרונים, האשימו המנהיגים שלימים יודחו מכיסאותיהם את כלי התקשורת "המעוותים את המציאות" ואשר "מפרסמים שקרים שאין להם בסיס של אמת".

פייסבוק. "מפתח המהפכות" (צילום: חדשות 2)
פייסבוק. "מפתח המהפכות" | צילום: חדשות 2

כמה מנהיגים גם הורו על הפלת אמצעי התקשורת במדינה, כתגובה מיידית להשפעת התקשורת על המפגינים ברחובות. אך זה, כמובן, לא עזר. המפגינים שבו ומצאו את הדרכים להוציא את "בשורת המהפכה" אל מעבר לחומות החושך שניסו להציב המשטרים. די לנו בהתרשמות ממצאי מחקר שפורסם בחודש שעבר, לפיהם מספר ה"ציוצים" הערביים ברשת זינק בתוך שנה פי 20 - עדות לכמות חשבונות ה"טוויטר" שנפתחו במהלך המהומות.

ובמערב - מנסים לעמוד בקצב ההתרחשויות והאירועים בשנה החולפת, כמו גם "לבצע התאמות" למצב הקיים. סוכנות הידיעות AP דיווחה לפני חודשיים כי ה-CIA האמריקני עוקב אחרי יותר מ-5 מיליון חשבונות "טוויטר" במזרח התיכון - מרביתם של גולשים מצרים, באמצעותם מוגש דוח מפורט על המתרחש ברשת החברתית המצרית. "הנחת היסוד בממשל האמריקני היא שלרשתות החברתיות יש תפקיד מרכזי בשינוי כללי המשחק באזור, ובמצרים בפרט", דיווחה סוכנות הידיעות.

גם בן לאדן רוצה להיות חבר שלכם בפייסבוק

אך לתפקידה המשפיע של התקשורת בעולם הערבי, במיוחד בשנה החולפת, קיימים גם היבטים שליליים. מהיום - לא רק ואאל רניים, מנהיג "מהפכת הלוטוס" במצרים, רוצה להיות חבר שלכם בפייסבוק, כי אם גם אוסמה בן לאדן ותומכיו. כבר לא בחשאי, במילות קוד או בסימנים מוסכמים, מגייס ארגון אל-קעידה, על שלל גרורותיו את אלפי פעיליו החדשים ברשת. בקליק אחד תוכלו היום להצטרף לשורות הארגון, לקבל הנחיות על המטרה הבאה בה הוא מתכנן לפגוע וגם לקרוא או אפילו לצפות בהנחיות מפורטות כיצד להרכיב ולעשות שימוש בחומרי נפץ.

קריקטורה של אסד. מסבירים לילדים (צילום: חדשות 2)
אסד מסתיר את הטבח | צילום: חדשות 2

ארגונים קיצוניים מבינים יותר ויותר את הפוטנציאל העצום, למטרות מבצעיות ומודיעיניות, הגלום באינטרנט. בלחיצת כפתור המרחק הגיאוגרפי הופך זניח, פעילים רדומים בקצהו האחד של הגלובוס ממתינים למייל מהקצה השני על מנת לצאת לפעולה.

במחלקת ביטחון המדינה בארצות הברית פורסם במהלך השנה דוח מדאיג על התעצמותם של ארגוני הטרור באמצעות הרשתות החברתיות. מסתבר, אומרים בוושינגטון, שהאסלאם הקיצוני דווקא יכול לאמץ אורחות חיים מהמערב - כאלו שעשויים לסייע לו במאבק נגד "הכופרים".

בן לאדן. רוצה להיות חבר שלכם (צילום: חדשות 2)
בן לאדן. רוצה להיות חבר שלכם | צילום: חדשות 2

במערב מקווים, אחרי שנה סוערת שכמעט בוודאות לא היה מתחולל בה שינוי ללא הרשתות החברתיות והאינטרנט - שגם במקרה הזה יפיק הגולש הערבי את המיטב מהפן החיובי שבשימוש ברשת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

שנה לאביב הערבי - סיקור מיוחד:

שנה אחרי: התמונות ששינו את העולם

בשנה אחת: 4 מנהיגים אומרים שלום

האביב שגרס את "ההבטחות הגדולות"

אירן מול טורקיה: "מלחמת הצללים" על עתיד האביב הערבי

שנה למחאה: צוחקים על "האביב הערבי" 

בין "האביב הערבי" לטרור איסלאמי