התמיכה הטורקית בחמאס וברצועת עזה הפכו את הטורקים וראש ממשלתם רג'פ טאיפ ארדואן, ל"חביבי עזה" - וזאת בלשון המעטה. האהדה לראש הממשלה הטורקי הפכה לתופעה חברתית של ממש, לה הדביקו העזתים את הכינוי "ארדואניה".

הסממן הבולט של התופעה בשטח, בא לידי ביטוי בהענקת השם "ארדואן" לתינוקות העזתים. מאז אירועי המשט וההידרדרות ביחסי ישראל-טורקיה, הוענק השם הזה, יותר מכל שם אחר לוולדות שנולדו ברצועה בחצי השנה האחרונה.

אך לא די בכך: יותר ויותר בתי עסק שנפתחים זוכים לשם המדובר, לשמות כמו "איסטנבול" או לשמות אחרים המזוהים או קשורים לטורקיה. במוסדות החינוך ובנציגויות הטורקיות ברצועה לומדים היום טורקית, והביקוש ללימוד השפה רק עולה. בעזה אפשר היום אפילו לקלוט תחנת טלוויזיה בלווין בשם "משט החירות", השם לו זכה משט ה"מרמרה".

"תושבי עזה רוצים ללמוד טורקית קודם כל כאות הזדהות עם העם הטורקי", מסביר אחד מהפעילים ההומניטריים הפועלים מטעם טורקיה ברצועת עזה. "בנוסף, יותר ויותר משלחות מטורקיה מבקרות ברצועה, וזו הסיבה בגינה המקומיים רוצים ללמוד את שפתן".

ראש ממשלת החמאס הולך עם הזרם

"אני גאה ומאושר בשם שהענקתי לבן שלי", מסביר סאלח אבו שמאלה (25), אביו של הילד העזתי הראשון שזכה לשם ארדואן, ביוני השנה. "עשיתי זאת כאות הערכה לעמדה האמיצה שמפגין ראש ממשלת טורקיה נגד המצור על רצועת עזה, במיוחד אחרי ההתקפה על 'משט החופש'".

יותר ויותר תינוקות זוכים לשם "ארדואן". העזתי... (צילום: חדשות 2)
יותר ויותר תינוקות זוכים לשם "ארדואן". העזתי הראשון שזכה לשם | צילום: חדשות 2

התופעה הפכה כה רווחת, שאפילו ראש ממשלת החמאס איסמאעיל הנייה, החליט להעניק את השם "ארדואן" לנכדו ה-15, לפני כחודשיים. הוא הכריז על כך בטקס מרשים במעונו, בנוכחות עיתונאים רבים.

בין לבין, המבקר ברצועה שלא ייתקל באדם בשם ארדואן או ייכנס לחנות על שמו, לא יוכל ודאי להתעלם מתמונותיו של ראש ממשלת טורקיה מתנוססות על שלטי ענק בעזה. האיש שהיו כבר שכינו אותו "סולטאן" בטורקיה ומחוצה לה, הוא הגיבור הגדול של עזה, 2010.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק