לאן תלך אירן? (צילום: פארס)
חמנאי והנייה. פעם היה טוב יותר | צילום: פארס

ציר חמאס-אירן מתפורר - עכשיו ההוכחה: סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, מוסא אבו מרזוק, אומר כי יחסי תנועתו עם הרפובליקה האסלאמית נמצאים בנסיגה, על רקע האירועים בסוריה. בראיון לאתר האינטרנט "אל-ווטן אל-ערבי", שצולם והועלה לאתר, הסביר אבו מרזוק כי התפוררות היחסים בין הצדדים נובעת מהתמיכה הנמשכת של אירן בנשיא סוריה, בעוד שחמאס ניצב לצדו של העם הסורי ומגנה את מעשי הטבח המבוצעים בו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

דבריו המפורשים של אבו מרזוק באים על רקע התבטאויות קודמות של בכיר חמאס סלאח אל-ברדוויל בחודש מרס השנה, בהן טען כי "אם תתפתח מלחמה בין ישראל לאירן, חמאס לא ייקח בה חלק". הדברים עוררו סערה, ובכיר אחר בארגון, מחמוד א-זהאר מיהר לפרסם הצהרה לפיה "במקרה של תקיפה ישראלית, חמאס יגיב בצורה נחרצת - לא רק נגד הציונים, כי אם גם נגד מי שיסייע להם".

זאת ועוד, בלחץ אירן החליט השבוע ראש ממשלת חמאס אסמאעיל הנייה לבטל את ביקורו באירן - לאחר שהוזמן להגיע לוועידת המדינות הבלתי מזדהות בטהרן. יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, שהוזמן אף הוא לוועידה, התנה את הגעתו בביטול הגעתו של הנייה - וזה התקפל לבסוף ואמר כי לא יוכל להגיע בשל התחייבויות קודמות. אירן מצדה פרסמה הודעת הכחשה בה נאמר כי הנייה כלל לא הוזמן.

נקרע בין "האחים" לאייתולות

למשבר החריף בין הצדדים יש להוסיף את הקרע בין חמאס לסוריה, על רקע המחאה במדינה. בחודשים האחרונים עזבו פעילי הארגון את דמשק יחד עם משפחותיהם - בעקבות מחלוקות קשות בין הלשכה המדינית של חמאס לצמרת ההנהגה הסורית. על פי הדיווחים בחודשים האחרונים, היחסים העכורים הגיעו גם לפסים אישיים, כשחאלד משעל ביקש להיפגש עם הנשיא אסד ולדון עמו במשבר - אך רק מכיוון שלא ניצב לצדו עם פרוץ המהומות במדינה, סירב האחרון להיפגש איתו.

אירועי "האביב הערבי" הציבו את חמאס במצב בו הוא נקרע בין התמיכה במשטרים הערביים ל"אחים המוסלמים" ולתנועות האסלאמיות שנטלו את ההנהגה מהשליטים המודחים, והחליט לבחור: המהלך הוביל אותו לשורה של ויתורים גם בזירה הפנים-פלסטינית, הגמשת עמדות במו"מ על הסכם הפיוס עם פת"ח וביקורת קשה מצד גורמים קיצוניים בתנועה על התנהלותה.

אלא שגם לסנקציות הקשות המוטלות על אירן יש חלק בהידרדרות היחסים עם החמאס. תקציב הארגון פחת באופן משמעותי, ואחרי סגירת המשרדים בדמשק ממשיך חמאס בחיפושים אחר מממן אחר. זו אחת הסיבות בגינן יצא השנה ראש הממשלה בעזה, אסמאעיל הנייה, למסע במדינות "האביב הערבי" ומדינות המפרץ - שייתכן והתנו את הענקת הסיוע לארגון, בניתוק היחסים עם אירן.