מחמוד מקי, כבר לא הסגן של מורסי (צילום: רויטרס)
מחמוד מקי, סגנו של מורסי התפטר מתפקידו | צילום: רויטרס

טלטלה נוספת במשטרו של נשיא מצרים מוחמד מורסי. מחמוד מקי, שנבחר על ידו לשמש כסגנו במהלך סבב המינויים שביצע עם היבחרו לנשיאות הודיע הערב במפתיע כי הוא מתפטר מתפקידו. עד כה לא פורסמה הודעה רשמית המציינת את סיבת התפטרותו של מקי מתפקידו ולא ברור האם המהלך הוא תוצאה של בעיה בריאותית ממנה סובל סגן הנשיא, או שמא המהומות האלימות ומשאל העם בדבר החוקה החדשה גרמו לו לעזוב את התפקיד הרם. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כלי התקשורת במדינה דיווחו כי במכתב ההתפטרותו טען סגן הנשיא היוצא כי נקט בצעד מסיבות אישיות של אי התאמה לתפקיד. "אופי העבודה הפוליטית אינו מתאים לאופי אישיותי כשופט", הסביר מקי במכתב ההתפטרות ששלח. זאת ועוד, מקי ציין כי כבר פני כחודש ביקש לפרוש מן התפקיד והגיש את התפטרותו, אך זו נדחתה בשל מבצע "עמוד ענן" והסערות הפוליטיות שהתחוללו במצרים בתקופה האחרונה.

היום: נמשך משאל העם על החוקה המצרית 

"אופי העבודה אינו תואם אישיותי כשופט", מ (צילום: רויטרס)
"אופי העבודה אינו תואם אישיותי כשופט", מ | צילום: רויטרס

במקביל לדיווחים על התפטרותו של סגן הנשיא, החל היום השלב השני במשאל העם על חוקת מצרים. תחת אבטחה כבדה, כ-25 מיליון בני אדם מ-17 מחוזות הצבעה צפויים להגיע לקלפיות כדי להצביע על המסמך שמבקש הנשיא מורסי לאשר, ברקע המשך טענות גורמי האופוזיציה לזיופים. על פי תוצאות חלקו הראשון של המשאל, שנערך בשבוע שעבר, קיים בשלב זה רוב של 57% בעד אישור החוקה, אך מתנגדיו של מורסי מקווים כי תוצאות היום יובילו למהפך.

אתמול נפצעו כ-50 בני אדם בעימותים בין תומכי מורסי למתנגדיו בעיר אלכסנדריה. המונים השליכו גם אבנים על כוחות הביטחון שהחלו להיערך לקראת חידוש ההצבעה - ואלו השיבו באמצעים לפיזור הפגנות. 

החוקה החדשה, אשר חוברה על ידי מועצה מכוננת שאנשיה מונו על ידי הנשיא מורסי, איש האחים המוסלמים, מבססת את החקיקה המצרית על ההלכה האיסלאמית, השריעה, וחלק ניכר מהאוכלוסייה החילונית המתונה במצרים מתנגדת לה.

מצרים בוחרת (צילום: AP)
מצרים בוחרת | צילום: AP

המתנגדים לחוקה טוענים כי המועצה המכוננת הגישה טיוטה לחוקה בה נקבע כי החקיקה האסלאמית היא המקור לחקיקה החדשה. טיוטה זו עוררה זעם בקרב האוכלוסייה החילונית והליברלית במדינה, שדורשת שהחוקה תהיה מתאימה לכלל הציבור המצרי, ותכבד את זכויות המיעוטים במדינה.

למרות שהחוקה החדשה עדיין לא אושרה, היא כבר מעוררת חשש במערב, שם חוששים כי זכויות האדם של אזרחי מצרים הלא מוסלמים ייפגעו כתוצאה מהחקיקה הדתית. תוצאותיו הרשמיות של המשאל אמורות להתפרסם לכל המוקדם ב-25 בדצמבר.