דמשק. לחימה עזה (צילום: רויטרס)
הקרבות העזים הגיעו לדמשק עצמה | צילום: רויטרס

על דמשק עבר לילה מתוח, אחרי שלראשונה מאז פרוץ ההתקוממות נגד בשאר אסד - הגיעו הקרבות בין צבאו של הנשיא לבין גורמי האופוזיציה ללב הבירה עצמה. כלי רכב צבאיים נפרסו בלבה של הבירה הסורית, כחלק ממערכה שבעיני המורדים עשויה להיות נקודת המפנה במאבק שהם מנהלים ב-16 החודשים האחרונים להדחת אסד מתפקידו.

במקביל להתרחשויות בשטח, נרשמות התפתחויות גם במישור הדיפלומטי. בדמשק אומנם הולך ומהתדק החבל סביב צווארם של בשאר אסד ובכירי שלטונו, אבל באו"ם ממשיך הרודן הסורי לזכות לתמיכתה של רוסיה - שממשיכה לבלום את הניסיונות במועצת הביטחון לקבל החלטה בת-קיימא ומהותית נגד אסד בטענה שקריאה לסילוקו המיידי מהשלטון מהווה "צעד לא מציאותי".

מפת מורדים בדמשק (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

חברות מועצת הביטחון של האו"ם צפויות להצביע מחר (יום ד') על החלטה הקוראת להטיל על המשטר הדמשק סנקציות במידה שיימשך השימוש בנשק כבד במרכזי הערים. את הצעת ההחלטה ניסחו ארה"ב, בריטניה, צרפת וגרמניה והן החליטו להביא את הנוסח להצבעה על אף הצהרות רוסיה שמתעקשת כי תטיל וטו על ההחלטה.

אסד ממשיך בשלו: "הצבא נאבק בארגוני טרור"

בקרב כוחות המורדים ציירו אמש תמונת מצב אופטימית. אחמד אל חטיב, דובר "צבא סוריה החופשית" בדמשק, אמר כי השכונות תדאמון ואל-מידאן שבלב הבירה "אינן נתונות עוד לשליטת הצבא" וסיפר כי אותם אזורים "נתונים למצור ולהפגזות כבדות מבחוץ, בעוד שעימותים ישירים בין הצדדים ממשיכים להתנהל כל העת בחלקים המרוחקים של הרבעים".

רמי עבד אל-רחמן מארגון זכויות האדם בסוריה אמר כי "הלחימה בשכונות בדמשק נמשכת כבר יומיים. החיילים לא מצליחים להשיג שליטה על המצב, מה שמוכיח את החולשה הרבה של המשטר". הוא ציין כי לפי הנתונים שבידיו, נהרגו עד כה שבעה בני אדם בקרבות המתחוללים בדמשק - מהם רק אחד אזרח שלא היה מעורב בלחימה.

דמשק עדיין מופגזת. ארכיון (צילום: רויטרס)
אש בלב הבירה הסורית | צילום: רויטרס

עדות נוספת לבהלה שעוררו ההתפתחויות מהיממות האחרונות בקרב בכירי שלטונו של אסד באה לידי ביטוי בכותרת של העיתון "אל-ווטן" המזוהה עם המשטר - שהגיליון שהוציא נשא את הכותרת: "דמשק לעולם לא תיפול". בד בבד, ממשיכים שם להציג את אירועי הימים האחרונים כפי שמתאר הנשיא עצמו את ההתקוממות כולה: "במשך 48 השעות האחרונות נאבקים כוחות הביטחון, בגיבוי הצבא, בארגוני הטרור שמנסים להשתלט על שכונות בפאתי העיר".

במועצת הביטחון ממתינים כעת לבחון האם ההתפתחויות בסוריה והמשך מעשי האלימות בתחומיה יוסיפו על הלחץ הדיפלומטי שמפעיל המערב לקראת ישיבת המפתח שתקיים מועצת הביטחון של האו"ם ביום שישי הקרוב, שבה תעלה לדיון סוגיית השבת 300 המשקיפים לשטח סוריה במסגרת תכנית השלום של קופי אנאן.

רחובות דמשק, ארכיון (צילום: רויטרס)
נקודת מפנה? | צילום: רויטרס

היום ספג אסד מהלומה מבת בריתו לשעבר - מרוקו. שר החוץ שלה הורה לשגריר הסורי לעזוב את המדינה והגדיר אותו "אישיות לא רצויה". על פי רשת "אל ג'זירה ", הצטרף לשורת העריקים מסוריה מי שהיה בעבר השר האחראי על הנשק הכימי במדינה, אולם עד כה לא התקבל כל אימות רשמי לכך.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק