כוחות אמריקניים בעירק, ארכיון (צילום: Chris Hondros, GettyImages IL)
חוזרים: חיילים אמריקנים בעירק, ארכיון | צילום: Chris Hondros, GettyImages IL

בארה"ב פוחדים מחזרה על הטראומה של סייגון? נשיא ארה"ב ברק אובמה הודיע לקונגרס האמריקני כי הוא מתכוון לשלוח 275 חיילים קרביים להתפרס מסביב לשגרירות ארה"ב בבגדד, וזאת במקביל להתקדמות המורדים מארגוני האיסלאם הקיצוני לעבר בגדד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הנשיא אובמה הודיע כי חיילים עם חימוש מלא יישארו בעירק "עד שייווצר מצב ביטחוני בו הם לא יהיו נחוצים יותר", נכתב בהודעת הבית הלבן לקונגרס האמריקני. הכוחות הללו אמורים להיכנס לעירק כדי לשמור על הביטחון וכדי לסייע לממשלה המקומית, כך לפי דובר הבית הלבן ג'יי קרני.

170 מהחיילים הגיעו לעירק כבר בסוף השבוע, ו-100 נוספים אמורים להגיע במהלך השבוע הנוכחי. מחלקת המדינה האמריקנית מתעקשת כי למרות המצב הביטחוני הבעייתי בעירק, השגרירות האמריקנית בבגדד מתפקדת כרגיל. צבא ארה"ב פלש לעירק במרס 2003, הפיל את משטרו של סדאם חוסיין ונשאר במדינה עד לנסיגתו והעברת כל הסמכויות לידי הממשל המקומי כעשור לאחר מכן.

בשנת 1975, עם נפילתה של דרום וייטנאם בידי הקומוניסטים, נמלטו אלפים ממשתפי הפעולה עם ארה"ב לעבר שגרירות ארה"ב בסייגון, אז בירת דרום וייטנאם. המראה של מאות בני אדם שלחמו בשביל ארה"ב שנים נאבקים על מקום פנוי במסוק האחרון שיצא מהעיר רודף את האמריקנים למרות השנים הרבות שעברו מאז.  

רק בשבוע שעבר אמר נשיא ארה"ב אובמה כי הוא לא מתכוון להעביר שוב כוחות צבאיים אמריקנים לעירק: "נעריך בימים הקרובים את המצב בעירק, ואני קורא למנהיגי עירק להתגבר על ההבדלים העדתיים וליצור התנגדות אחידה נגד החמושים" , הוסיף אובמה, שהדגיש כי בשלב זה אין שיבושים באספקת הנפט מהמדינה. "צריך להדגיש - זו בעיה אזורית שלא תיפתר בן לילה, היא תימשך הרבה זמן".

בתשובה לשאלות הכתבים על התערבות אמריקנית, שהזכירו לנשיא כי מזכיר המדינה ג'ון קרי אמר שבעיית החמושים בעירק מאיימת על העולם כולו, אמר אובמה כי "אנחנו לא עומדים להתערב צבאית בעיראק, אנו מצפים לפתרון של העירקים". "לא ניגרר בחזרה למאבקים במדינה", הוסיף מנהיג העולם החופשי, שאחראי בעצמו להוצאת הכוחות האמריקנים מעירק במהלך כהונתו.