חמאס רוצה לגיטימציה (צילום: רויטרס)
חמושים של הג'יהאד. פושטים רגל | צילום: רויטרס

המשבר הכלכלי העולמי כבר פגע בכל שכבות האוכלוסייה בעולם, אך ייתכן כי ניתן למצוא בו גם כמה נקודות אור: המיתון העולמי והשפל פוגעים גם במחבלים ובארגוניהם ובהחלט יייתכן שלצד החברות הרבות במשק העולמי שפושטות רגל, יקרסו גם כמה ארגוני טרור.

יהיו שיגידו כי לאויבינו תמיד יהיה מאין להביא כסף על מנת להמשיך את מאבקם וכי ה"ספונסר", השותף לאותה אידיאולוגיה בדבר השמדת ישראל, תמיד יידע מאין להביא את הכסף כדי לממן את המשך המאבק. אולם, יותר מחצי שנה לאחר פרוץ המשבר הכלכלי העולמי, נראה כי יש "סנוניות ראשוניות" של בעיות כלכליות בקרב ארגוני הטרור ברשות הפלסטינית.

ארגון הג'יהאד האיסלאמי, שתמיד היווה "כינור שני" לחמאס במאבקו מול ישראל, אך היה שותף מלא מיום הקמתו למאבק מזוין מתמשך נגד ישראל וגבה את חייהם של ישראלים רבים, עומד בימים אלה על סף "פשיטת רגל", פשוטו כמשמעו. נכון, קשה לשמוע את המונח הזה כשמדברים על ארגוני טרור, אך המציאות חזקה מכל דבר אחר.

הגורמים לכך רבים, וניתן למנות בראשם את הסגר הכבד על רצועת עזה, הסנקציות על המדינות המסייעות והממנות את הארגון (סוריה), אך גם סיבות פנימיות, כמו סכסוך עם הנהגת החמאס ברצועת עזה.

ממש כמו גופים כלכליים במשק, גם בפני הג'יהאד האיסלאמי עומדת זמן רב הצעה להתמזג עם ארגון החמאס, ולמעשה "לסגור את הבאסטה". האידיאולוגיה של שני הארגונים כמעט זהה לחלוטין, ומבדילה ביניהם רק המעורבות הפוליטית בחיי האזרח הפלסטיני. חמאס החליט לקחת לידיים את הנהגת העם הפלסטיני ולהיכנס לפוליטיקה, בעוד הג'יהאד החליט למקד את פעילותו אך ורק במישור הצבאי.

סגרו את הברזים

כסף לטרור במקום לאזרחים (צילום: רויטרס)
פעיל חמאס ברחובות עזה. יהיה מיזוג? | צילום: רויטרס

אך נראה כי החלטתו של הארגון תעלה לו מחיר כבד. גורמים פלסטיניים ברצועה מדווחים כי בחמשת החודשים האחרונים לא קיבלו אנשי הארגון את משכורותיהם, והסיוע דעך במידה ניכרת. משרדים רבים של ההנהגה ברצועת עזה ובגדה המערבית נסגרו, ואפילו הזרוע הצבאית של הארגון, "פלוגות ירושלים", החלה בקיצוצים.

"הועלו מספר רעיונות לשילובם של אנשי הג'יהאד בזרועות הפוליטיות והצבאיות של החמאס", אומרים גורמים בעזה. "רעיונות אחרים עסקו בהקמתה של הנהגה מאוחדת של החמאס והג'יהאד ברצועת עזה, עם מעורבות מלאה של ראשי הג'יהאד בפעילות של ההנהגה", מציינים הגורמים. ואולם, בכירי הג'יהאד האיסלאמי - ובראשם רמדאן שלח ועבדאללה שאמי, מתנגדים נחרצות למהלך.

בין החמאס לג'יהאד שוררת מתיחות עזה מאז תום מבצע עופרת יצוקה, במיוחד על רקע גל המעצרים שביצעו מנגנוני הביטחון של החמאס נגד בכירי הזרוע הצבאית של הג'יהאד וההוראה שקיבל הג'יהאד שלא לירות על ישראל רקטות ללא אישור החמאס.

"הקריאה לג'יהאד להצטרף לחמאס וסירובו של הארגון למהלך הם שהביאו כנראה ל'סגירת הברזים' והפסקת הסיוע לג'יהאד בניסיון ללחוץ עליו להצטרף לחמאס", אומרים בעזה. החמאס עדיין שולט על העברות הכספים המגיעים מחו"ל וחלוקתם בתוך הרצועה.

בג'יהאד, שלא במפתיע, מכחישים את הדיווחים על המצב הכלכלי הקשה בארגון. "הידיעות בתקשורת מוטעות", אומר בכיר הארגון בעזה נאפז עזאם. "יחסינו עם החמאס איתנים ויש לנו מטרה משותפת - חיזוק ההתנגדות".

אולם שלא מן הנמנע שכבר בקרוב נשמע על "תהליך מיזוג" ברצועה בין שני הארגונים. בחמאס ובג'יהאד ינסו לכנות אותו בשמות שונים ולתרצו באמתלות כאלה ואחרות, אך דבר לא יוכל להסתיר את העובדה שהקשיים הכלכליים של הארגונים בעזה מתחילים לתת אותותיהם.

הווידאופדיה: מבצע "עופרת יצוקה"