סקפטיות ואדישות בעולם הערבי לנוכח תוצאות הבחירות בישראל: את החמאס לא כל כך מעניין מי ניצח בבחירות, וגם בפת"ח סבורים כי לבני ונתניהו לא יוכלו לרשום התקדמות בתהליך השלום עם הפלסטינים. גם במצרים ובסוריה לא מביעים סיפוק מתוצאות הבחירות.

"כל המפלגות בישראל רוצחות ושואפות לנצח את העם הפלסטיני", נכתב בהודעתו הרשמית של החמאס בתגובה לתוצאות הרשמיות. דובר הארגון, אסמעיל רדואן, אמר הלילה לעיתונאים: "לא מעניין אותנו מי ניצח בבחירות הציוניות. חמאס רואה בכל המפלגות כאויבות של העם הפלסטיני - בין אם מדובר בליכוד, בעבודה או בקדימה".

רדואן קרא גם לאבו מאזן וממשלתו ברמאללה, שלא להכיר בממשלה הבאה בישראל. "הישות הזאת הייתה מאז ומעולם כובשת וישות של טרור", אמר רדוואן. אתמול איים חמאס, כי במידה ותקום ממשלת ימין בישראל - הדבר "לא יקדם את הסכם הרגיעה, בלשון המעטה". דובר אחר של הארגון, פאוזי ברהום, אמר כי "טועה מי שחושב שפנים חדשות בישראל יביאו לשינוי".

גם ברמאללה לא מרוצים

נראה שחמאס לא יצטרך לעבוד קשה כדי לשכנע את הרשות ברמאללה. ראש צוות המשא ומתן עם ישראל, סאיב עריקאת, אמר אמש עם היוודע תוצאות המדגמים בישראל: "כל ממשלה שתקום, בין אם בהנהגתה של ציפי לבני ובין אם בהנהגתו של בנימין נתניהו, לא תצליח להשכין שלום עם הפלסטינים".

עריקאת הפגין כמנהגו בקיאות במערכת הפוליטית בישראל. "בשל הפער הצמוד כל כך בין הליכוד לקדימה, שום קואליציה שתורכב לא תוכל להיענות לדרישות הפלסטינים בהסדר", אמר. "אם הממשלה שתקום תמשיך במפעל ההתנחלות, המחסומים ולא תכיר בפתרון שתי מדינות - לא תעמוד בפנינו שום אלטרנטיבה, למעט המסקנה שלא קיים פרטנר לשלום".

אבל גם במדינות הגובלות עימנו לא רואים בתוצאות הבחירות חדשות של ממש. במצרים, שחזרה להוות גורם עליו שוב יכולה ישראל לסמוך בתיווך מול החמאס, מאוד חוששים מהתחזקותו של נתניהו. "כל קואליציה שתוקם, תובל בסופו של דבר על ידי יו"ר הליכוד", פורסם במאמר המערכת של העיתון הממסדי "אל-אהראם".

תכריז על חזרתה. ציפי לבני (צילום: רויטרס)
לבני. כבר לא חביבת הקהל הערבי | צילום: רויטרס

"מי שזוכר את ההיסטוריה של ממשלות הימין הקיצוני שהוביל נתניהו, יכול לספר כי הן לא הביאו כל חדש במסלול הפלסטיני", כתב הפרשן חסן אבו טאל. "מרכיבים כמו רווחתו של העם הפלסטיני, הסדר היסטורי או התחייבות לסגת מהשטחים הכבושים כבר לא מופיעים בסדר יומו של המצביע הישראלי", הוסיף אבו טאל.

לבני כבר לא "חביבת הקהל" בסוריה

"העובדה ששום מפלגה לא הצליחה לנצח בצורה ממשית, מעידה על המשבר הפנימי העמוק בו מצויה המדינה העברית", נכתב במאמר המערכת של אחד מאתרי האינטרנט הממסדיים בסוריה. "מעבר לכך", כתב הפרשן הסורי עלי ג'מאלו, "הציבור לא מצליח לבחור מנהיגים שיוציאו אותו מהמשבר הזה".

גם בסוריה לא חושבים שיש חדש בבחירות אמש. ג'מאלו טוען במאמרו כי "כל מצעי הבחירות של המפלגות השונות תומכים בכך שאין לעשות וויתורים לערבים". ג'מאלו גם תקף את לבני במאמרו: "המפלגה שבראשה היא עומדת יצאה מרחמו של הימין הקיצוני, ולמעשה אין במצע שלה שום שינוי מהותי".

בקדימה בהחלט יכולים להרים גבה נוכח ההתייחסות הערבית לזכייתה של לבני בבחירות. עם הודעתה כי בכוונתה להתמודד על ראשות הממשלה, היא קיבלה רוח גבית פומבית מכלי התקשורת הערביים, במיוחד בשל פועלה בכל הקשור למסלול הפלסטיני. לבני אף כונתה באחד ממאמרי המערכת של העיתון הסורי הממסדי "תשרין", כ"אשת מוסד מיומנת ובקיאה, שיכולה להביא שלום". היום, כפי שזה נראה, העולם הערבי מפחד יותר מהתחזקות הימין, מה שמעיב על ניצחונה של לבני בבחירות.