"טרוריסטים לא ברי שיקום", ארכיןו (צילום: רויטרס, חדשות)
אסירים פלסטינים. ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

הארגון הערבי לזכויות אדם (AOHR) פרסם השבוע דוח חמור על מצבם של האסירים בבתי הסוהר בתחומי הרשות הפלסטינית ועל תנאי המעצר של חשודים על ידי מנגנוני הביטחון שלה. כותבי המסמך, שסקרו את ההתרחשויות בין ינואר ליולי 2012, האשימו את כוחותיו של אבו-מאזן בביצוע מעצרים ופיטורים ממשרות על רקע פוליטי, וכן בעינויים ובהשפלות בחקירות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הארגון, שמקום מושבו בלונדון, פרסם את הדוח בהסתמך על מידע שנאסף מקורבנות המעצרים, בני משפחותיהם, עדי ראייה וארגונים לא-ממשלתיים שונים הפועלים בשטחי הרשות. נוסף עליהם, ביססו את הממצאים גם דוחות שערכו בנושא הקונגרס האמריקני והאיחוד האירופי - שניהם גופים המסייעים במימון פעילות מנגנוני הביטחון הפלסטיניים.

הנתונים שהתקבלו מבדיקה הצביעו על כך שבין יוני 2007 לסוף 2011 עצרו כוחות הרשות 13,271 אזרחים פלסטינים, שמתוכם דיווח רוב מוחץ של 96% על מעשי עינויים והתעללות. בשישה מקרים הסתיימו החקירות במותם של העצורים ובהזדמנויות אחרות נגרם לחשודים נזק פיזי שגרם להם לנכות קבועה. תיקים רבים, לטענת חוקרי הארגון, הסתיימו בהעמדתם לדין של הנחקרים ובהרשעתם על סמך הודאות שחולצו מהם בעינויים.

נשים וקשישים נחקרים לאורך שעות ארוכות

ממצא חמור נוסף שעלה מהדוח מצביע גם על הפרת זכויות האדם של נשים וקשישים בגדה: במחצית הראשונה של השנה הנוכחית עצרו מנגנוני הביטחון הפלסטיניים 527 אזרחים המשתייכים לפלחי אוכלוסייה זו ו-770 אחרים עוכבו לחקירה, כשלעיתים קרובות נאלצו להמתין משעות הבוקר המוקדמות ועד הלילה עד שנכנסו לחדרו של חוקר. עבור רבים מהם לא מדובר היה בתופעה חד-פעמית: חלק לא מבוטל מאותם אזרחים נאלץ לעבור "תשאול" באופן זה מדי יום, למשך שבועות ארוכים.

ילדים פלסטינים מניפים תמונות של אסירים (צילום: רויטרס)
ילדים פלסטינים מניפים תמונות של אסירים | צילום: רויטרס

הפלסטינים ספגו גם ביקורת קשה על היעדים שהיוו, עבור מנגנוני הביטחון שלהם, יעדים לפשיטות: בין היתר, הוזכרו בדוח בתי חולים, בתי מגורים ואוניברסיטאות כמטרות שבהן עצרו אנשיו של אבו-מאזן פעילים שהתכוונו להפגין נגד ישראל. "קציני הרשות החרימו מהם ציוד, מסמכים אישיים וכסף מזומן", אמרו בארגון. "פעמים רבות, אותו הרכוש כלל לא הושב בחזרה".

בסיום המסמך, כתבו מחבריו כי "ארגון זכויות האדם הערבי מביע תדהמה מכך שבצל מהפכות האביב הערבי, בחרה הרשות הפלסטינית לטפח מנגנון דיכוי - זאת, בניגוד מוחלט לדרישות ולשאיפות העם לחיים בחופש ובכבוד. לא קיים שום תירוץ שיוכל להצדיק את הפיכת הכוחות הפלסטינים לקבלני משנה שמבטיחים את המשך קיומו של הכיבוש הישראלי - שרומסים באופן זה את הלגיטימיות של הציבור לחופש ולמימוש הזכות להגדרה עצמית".