לאחר ימים של מהומות והפגנות בעשרות ערים ברחבי הרפובליקה נגד שלטונו של הנשיא מורסי, מחאת הענק המצרית מתחילה. המונים כבר החלו לצאת הבוקר לרחובות וצפויים לדרוש מהנשיא להתפטר מתפקידו ולהקדים את הבחירות לנשיאות. המפגינים מוחים כי הנשיא מורסי מעניק מונופול שלטוני לאחים המוסלמים, וכי המצב הכלכלי במדינה רק הולך ומדרדר מאז שהוא עלה לשלטון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מאז יום רביעי האחרון, עומד מניין ההרוגים במצרים על 5 בני אדם. ההרוגים נמנו בעיקר בצפון המדינה. שלשום באלכסנדריה נהרג צעיר אמריקני שהשתתף בהפגנות נגד השלטון. האווירה ברחובות מאוד דרוכה וקיימת מתיחות שיא ברחבות הערים הגדולות לקראת ההפגנות שצפויות להתחיל בצהריים. הדאגה העיקרית היא מפני גלישה לאלימות - בעיקר אל מול ההפגנות של נאמני השלטון שצפויים להפגין בסמוך למוחים נגד מורסי, שהועבר מארמון הנשיאות למתקן צבאי-בטחוני. הצבא נפרש באתרים מועדים לפורענות בקהיר, בסואץ ובמקומות נוספים במדינה.

במהלך סוף השבוע אזרח אמריקני נהרג במהלך עימותים בין תומכיו של נשיא מצרים לבין מתנגדיו באלכסנדריה, העיר השנייה בגודלה במצרים. האיש מת מדקירה בחזה. בנוסף לכך, הציתו הערב המפגינים את בניין המטה של האחים המוסלמים בעיר. המצרים טוענים שהאמריקני הצעיר השתמש במצלמת הטלפון הנייד שלו ליד בניין המטה של האחים המוסלמים, בזמן שהבניין הותקף על ידי פעילי המחאה. לאחר שנדקר, פונה הפצוע לבית החולים הצבאי, אולם שם נאלצו לקבוע את מותו.

האופוזיציה החתימה למעלה מ-20 מיליון בני אדם על עצומה נגד מורסי מתוך 86 מיליון תושבי מצרים, המדינה הערבית המאוכלסת ביותר. ההפגננות מכונות על ידי האופוזיציה כ"מהפכה נגד מורסי". באופוזיציה המצרית טוענים כי הפעם ההפגנות לא יסתכמו במחאה בכיכר תחריר, וכי הן צפויות להתרחב לערים שונות במדינה. כבר הלילה הייתה כיכר תחריר מלאה באוהלים ובמפגינים, שמתכוונים להישאר במקום ככל שידרש.

נשיא צרים לשעבר מוחמד מורסי (צילום: AP, חדשות)
במוקד המחאה: הנשיא המכהן מורסי | צילום: AP, חדשות

מורסי ניסה מצדו בשבוע שעבר להרגיע את הרוחות בשארית כוחו ולעצור את ההתקוממות נגדו, כשהציע לבצע שינוי בחוקה והודה בטעויותיו. אולם, בשלב זה נדמה כי ניסיון זה נכשל. על פי הדיווחים ברשתות התקשורת במצרים, עולה כי הציבור שבחר בשנה שעברה בשלטונם של האחים המוסלמים, מאס באנדרלמוסיה ובמשבר הכלכלי האופפים את המדינה מאז הפלת שלטונו של מובארק בתחילת 2011.