האיסלאם עולה לשלטון. ארכיון (צילום: רויטרס)
האיסלאם עולה לשלטון. ארכיון | צילום: רויטרס

אביב ערבי, הגרסה המצומצמת - מפלגת הצדק והפיתוח, מפלגה איסלאמית מתונה הכריזה כי זכתה במרב הקולות בבחירות לפרלמנט שנערכו במרוקו. בבחירות הצביעו 45% מתוך 13.6 מיליון בעלי זכות הצבעה ותוצאות אמת ראשונות צפויות להתפרסם במהלך היום.

הבחירות במרוקו נערכו בסימן הרפורמות שהנהיג השנה המלך מוחמד השישי, בניסיון לשמר את השלטון הקיים. המלך ויתר על מספר מוקדי כוח לאחר הפגנות נרחבות כחלק מ"האביב הערבי" ובמאמץ למנוע התקוממות אלימה במדינה. עקב כך צפויה הממשלה החדשה להיות בעלת סמכויות נרחבות יותר מהממשלות הקודמות. למרות זאת, המלך שמר לעצמו את זכות המילה האחרונה בנושאי כלכלה, ביטחון ודת. כמו כן, המלך יבחר את זהותו של ראש הממשלה הבא מקרב המפלגה שתזכה במספר המושבים הגדול ביותר. מפלגת הצדק והפיתוח, שנתמכת במידה רבה על ידי האוכלוסייה הענייה במרוקו, תהיה המפלגה האיסלאמית המתונה השנייה להוביל מדינה בצפון אפריקה לאחר שקדמה לה תוניסיה.

"בהתבסס על מידע שקיבלנו עד כה, אנחנו עומדים להתעלות על הציפיות שלנו. אני חושב שאנחנו בדרך להשיג בין 90 ל-100 מושבים", אמר עבד אל-לילה בנקירנה, מנהיג מפלגת הצדק והפיתוח. הפרלמנט במרוקו מורכב מ-395 מושבים. במפלגה מקווים למשוך מימון איסלאמי, אך מתחייבים להוביל את המדינה מבלי לכפות על אזרחיה קוד מוסרי מחמיר. פרשנים מעריכים כי המפלגה תיאלץ לחבור למפלגות נוספות על מנת להקים ממשלה.

פעילים קראו להחרים את הבחירות

"הבחירות נערכו תחת תנאים נורמליים, עם תחרות הוגנת וכבוד לחוקי הבחירות", אמר שר הפנים בתום ההצבעה. הוא הוסיף כי תוצאות אמת ראשונות צפויות להתפרסם במהלך היום. פרשנים פוליטיים במרוקו צפו תחרות צמודה בין המפלגה האיסלאמית לבין קואליציה חדשה של ליברלים, בעלי קשרים הדוקים עם ארמון המלוכה.

מוסטפה אל-חלפי, חבר בכיר במפלגת הצדק והפיתוח הביע מידה של זהירות לאחר הכרזת הניצחון של מפלגתו: "עלינו לחכות לתוצאות הסופיות מכיוון שהייתה הונאה רבה במהלך הבחירות. אנחנו מקווים שזה לא יעלה לנו במה שצפוי להיות ניצחון מהדהד למפלגתנו". המועצה הלאומית לזכויות אדם במרוקו מסרה כי אומנם נרשמו מספר הפרות במהלך ההצבעה, כולל שוחד של מצביעים פוטנציאליים במזון, אך הוסיף: "זה לא הגיע לרמה כזו שזה עשוי להשפיע על הכיוון הכולל של התוצאות".

המלך מוחמד זכה למחמאות מקרב מנהיגים ברחבי העולם מאז עלה לשלטון בשנת 1999, בזכות מאמציו לתקן מורשת חשוכה של פגיעה בזכויות אדם, כפי שהייתה תחת 38 שנות שלטונו של אביו, המלך חסן. אך במרוקו נותר מיעוט קולני שטוען כי הפורמות שהנהיג המלך אינן מספיקות. אלפי בני אדם הפגינו במספר ערים במרוקו בסוף השבוע בקריאה להחרים את הבחירות. "היום הוא ניצחון לקריאת החרם", אמר פעיל פוליטי בולט במדינה. "רק שישה מיליון בני אדם השתתפו בבחירות. זה שולח מסר תקיף לרשויות שאזרחי מרוקו לא קונים את הרפורמות המוצעות. לא ניכנע עד שייענו דרישותינו", הוסיף. התנועה מתכננת יום של מחאה ברחבי מרוקו ב-4 בדצמבר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק