מצרים עושה היסטוריה: הקלפיות ברחבי המדינה נפתחו הבוקר בשעה 8:00, וכשליש מכלל בעלי זכות הבחירה יוכלו לבחור את נציגיהם בשלב הראשון בבחירות לפרלמנט, זאת לראשונה מאז "מהפכת הקצינים" בשנת 1952. ברקע - החשש מחידוש מעשי האלימות ברחובות הבירה קהיר, וההערכות הגורפות לפיהן ארגון "האחים המוסלמים" צפוי לזכות ברוב מוחץ.

הבחירות מתקיימות על רקע מהומות קשות ואלימות נגד המועצה הצבאית השלטת, שהתחדשו בעשרת הימים האחרונים. בשעות הלילה והבוקר נשמר שקט מתוח במוקד המהומות בכיכר תחריר, שנראית כך בשעה זאת. למרות המהומות, המועצה הצבאית התעקשה לקיים את הבחירות כמתוכנן.

בשביל אזרחים רבים, זו הפעם הראשונה שהם מצביעים בבחירות. "פעם לא היה טעם להצביע", אמרה אמנה עבד אל-מונעים לסוכנות הידיעות AFP, בעודה ממתינה בתור בדרך לקלפי בשכונת שוברה. "הקולות שלנו היו לא רלוונטיים לחלוטין".

"אני מצביעה עבור החופש. חיינו בעבדות. עכשיו אנחנו רוצים צדק וחירות", אמרה אמרה אישה בת 50 שמצביעה היום במחוז מאאדי, פרבר של קהיר. "אנחנו חוששים מ'האחים המוסלמים'. אבל חיינו 30 שנה תחת מובארק, נחיה גם איתם".

מצביע בבחירות. ניצחון לגוש האיסלאמי (צילום: רויטרס)
אחרי 50 שנה: הולכים לקלפי | צילום: רויטרס

במקביל, בפעם השמינית מאז הופל משטרו של מובארק, אירעו לפנות בוקר שני פיצוצים בצינור שמוביל גז ממצרים לישראל ולירדן. עדי ראייה סיפרו ששני הפיצוצים התרחשו אחד אחרי השני במרחק של כמאה מטרים לאורך הצינור, במשטרה מעריכים כי גם הפעם מדובר במטענים שהופעלו מרחוק למרות שבאזור נמצאו סימני צמיגים של שני כלי רכב, לפחות.

הרחוב דורש העברת השלטון לידיים אזרחיות

רגע לפני הבחירות, נאלץ ראש המועצה הצבאית העליונה הגנרל מוחמד חוסיין טנטאווי, להיאבק בלחץ הגובר מצד הרחוב המצרי, הדורש בסילוקו ובסילוקו של המשטר הצבאי מהמדינה. אחרי שאישר את בקשת ממשלת עיסאם שרף להתפטר בשבוע שעבר, מינה טנטאווי "ראש ממשלת הצלה" שכבר החל במגעים, אך את הרחוב המצרי זה עדיין לא מספק. הוא דורש את העברת השלטון לידיים אזרחיות - ומיד.

בתחושת "דז'ה-וו", ניצב אתמול הגנרל טנטאווי מול המצלמות וקרא למפגינים ברחובות לאפשר את קיומו התקין של השלב הראשון בבחירות מחר. "מצרים נמצאת בצומת דרכים - או שנצליח פוליטית, כלכלית וחברתית או שההשלכות יהיו חמורות ביותר ואת זה לא נרשה", הזהיר טנטאווי, שהתעקש גם בשיאם של האירועים בשבוע שעבר, בהם נהרגו 41 מפגינים בכיכר "תחריר", לקיים את הבחירות במועדן.

המפגינים יעזבו את תחריר? (צילום: AP)
המפגינים יעזבו את תחריר? | צילום: AP

אמש, שעות בודדות לפני פתיחת הקלפיות במדינה לראשונה מאז סילוקו של הנשיא מובארק, שב טנטאווי וקרא להגיע מחר לקלפיות ולהשפיע. "אני קורא לעם המצרי להצביע ולהביע את רצונו", אמר. זאת, בעקבות "קרב תקשורתי" המתנהל בימים האחרונים בין קבוצות שונות ברחוב המצרי, רובן מוסלמיות קיצוניות, הקוראות להחרים את הבחירות. אנשי דת קיצוניים אף פרסמו מספר פסקי הלכה הקוראים להחרים את הבחירות - ובמקביל פרסמו אנשי דת אחרים פסקי דת הקוראים שלא להצביע למועמדים המזוהים עם "האחים המוסלמים".

פרשנים בעולם הערבי סבורים כי מצרים עוד עתידה לעבור זעזועים רבים במהלך תהליך הבחירות שיחל היום, וצפוי להסתיים רק בחודש מרס 2012. חלק מדרישות המפגינים הן להקדים ככל שניתן את הבחירות לנשיאות המדינה, אך במועצה הצבאית העליונה עדיין מזכירים רק את שנת 2013 כשנה בה יתאפשר קיום הבחירות לנשיאות.

מובארק: "אמרתי לכם"

בינתיים, שני מנהיגים באזור - אחד "לשעבר" ואחד נשען על כרעי תרנגולת בימים אלו, עוקבים אחר הנעשה בכיכר "תחריר" ומתגוננים. הראשון הוא חוסני מובארק, שממתין בימים אלו לחידוש משפטו בחודש הבא. "אמרתי להם שהמדינה תיהרס, שיחכו קצת", אמר מובארק לרופאיו ומקורביו - כפי שדווח השבוע בכלי תקשורת מצריים.

השני הוא נשיא סוריה בשאר אסד, שמביט באנרכיה ברחובות קהיר ומזהיר את מבקריו כי אם יילך עכשיו ומיד כפי שדורשים המפגינים, יותיר אחריו מרחץ דמים שסופו אינו ידוע ברחובות דמשק.

הולכים לבחירות במצרים (צילום: רויטרס)
הולכים לבחירות במצרים | צילום: רויטרס

העיתון "ניו יורק טיימס" פרסם בחודש שעבר ציטוטים של גורמים בכירים במועצה הצבאית העליונה במדינה, באומרם כי גם אחרי הבחירות לפרלמנט בסוף החודש, בכוונתם לשמור על תפקידי הכוח בניהול המדינה. "נמשיך להחזיק במוקדי הכוח, עד שיהיה לנו נשיא", צוטט אחד הגנרלים בראיון לעיתון. ואולם, גנרלים אחרים אמרו כי יש להשלים גם את תהליך שינוי החוקה - והמשמעות היא שמשטר צבאי במצרים צפוי להימשך לפחות עד שנת 2013.

אינטלקטואלים ואנשי "האחים המוסלמים" מחו על כוונת אנשי הצבא להמשיך ולשמור על סטטוס-קוו צבאי במדינה. "מדובר בהפרה בוטה של החוקה", אמר טארק אל-בישרי, עיתונאי בעיתון "א-שורוק". במערב, בינתיים, ממשיכים לעקוב אחר ההתפתחויות בארץ הנילוס.

על פי דיווחים בסוכנויות הידיעות, ה-CIA האמריקני עוקב אחרי יותר מ-5 מיליון חשבונות "טוויטר" במזרח התיכון - מרביתם של גולשים מצרים, באמצעותם מוגש דוח מפורט על המתרחש ברשת החברתית המצרית. "הנחת היסוד בממשל האמריקני היא שלרשתות החברתיות יש תפקיד מרכזי בשינוי כללי המשחק באזור, ובמצרים בפרט", דווח בסוכנויות הידיעות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק