לראשונה מאז תחילת הלחימה בסוריה, נציגי המשטר והאופוזיציה נפגשים: בשוויץ החלה היום (ד') פסגת "ז'נבה 2", שמטרתה לנסות להביא לסיום מלחמת האזרחים בסוריה. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

39 משלחות מרחבי העולם החלו כבר אמש בסבב הפגישות המקדימות לשיחות בין נציגי הממשל הסורי ונציגי האופוזיציה שיחלו היום באופן רשמי. בפתח הוועידה, הביע מזכ"ל האו"ם באן קי מון אופטימיות להשגת המטרה המיוחלת. "הנוכחות שלכם כאן מעלה תקוות. אני בטוח שנוכל ליצור התחלה חדשה", אמר באן, "אני אומר לשני הצדדים - אנו כאן כדי להציל את סוריה".

מזכ"ל האו"ם אף ציטט את נלסון מנדלה, מנהיגה המיתולוגי של דרום אפריקה שהלך לעולמו, ואמר כי "זה תמיד נראה בלתי אפשרי , עד שזה קורה. הפתרון בסוריה טמון ביכולות הפוליטיות שלכם. זו ההזדמנות שלנו להגיע לאחדות".

מזכ"ל האו"ם לא חסך ביקורת מהמשטר הסורי כשאמר כי "אם המנהיגים היו מקשיבים לתלונות שהעם הסורי הביע, לא היה צריך לערוך את הוועידה הזו. הפגנות שלוות הפכו למלחמת אזרחים מדממת. כל הצדדים שמעורבים במלחמה עברו על החוק הבינלאומי".

בתחילת השבוע פורסמו תמונות הזוועה מסוריה, שמהוות עדות לכאורה לפשעי מלחמה שמבצע הצבא. קבוצת מומחים בינלאומיים מצאה כי יש די ריאיות של תעשיית הרג ועינויים שמופעלת בחסות משטרו של הנשיא הסורי בשאר אסד.

לא צפוי לפנות את כיסאו. אסד (צילום: חדשות 2)
לא צפוי לפנות את כיסאו. אסד | צילום: חדשות 2

רוחאני מתח ביקורת על הוועידה

קיומה של הפסגה עמד בספק עד לימים האחרונים, בעקבות הודעתו של מזכ"ל האו"ם באן קי מון על צירופה של אירן לשולחן המשא ומתן. לאחר מכן ביטל באן את השתתפות אירן בעקבות לחץ אמריקני וסעודי, מכיוון שסירבה להסכים לתנאי המקדים: הסכמה על שלטון זמני שיחליף את משטר אסד.

נשיא אירן חסן רוחאני מתח הבוקר ביקורת על משתתפי הוועידה. "חלק מהמדינות שמשתתפות בכינוס שותפות בעצמן ליצירת חוסר היציבות בסוריה", הדגיש רוחאני, שציין כי הוועידה לא תוכל למנוע טרור או להביא לפיוס - "היא כבר נכשלה לפני שהחלה".

ההערכה היא שהוועידה לא תביא להפסקת הלחימה בין הצדדים - ככל הנראה, ההישג הגדול ביותר של הכינוס הוא תמונה משותפת של נציגי האופוזיציה והמשטר הסורי סביב שולחן אחד.

למרות האווירה הקסומה והנוף הפסטורלי, הנמצא הרחק מזירת הלחימה העקובה מדם, איש לא משלה את עצמו שאסד יוותר על כסאו. מנגד, האופוזיציה הסורית מפולגת ומפורקת ונמצאת על סף קריסה. לפיכך, הסיכויים להשגת הסכם או הפוגה בלחימה קלושים.