משעל ואסד. הציר מתפורר? (צילום: רויטרס)
אסד ומשעל. עכשיו הפיוס? | צילום: רויטרס

מנסים ללבן את המחלוקות? נשיא סוריה בשאר אסד ייפגש בימים הקרובים עם ראש הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל, בניסיון לפייסו יחד עם ראשי הפלגים הפלסטינים שעדיין יושבים בדמשק - כך מדווח הבוקר העיתון הלבנוני "אל-אחבאר", המקורב לחיזבאללה.

"הפגישה תיערך בתוך שבועיים", אמרו לעיתון גורמים מקורבים לארמון הנשיאות בדמשק. "מטרת הפגישה היא להשיב את הלגיטימציה הערבית לנשיא אסד - באמצעות חיזוק התמיכה בסוגיה הפלסטינית. אסד ומשעל יתפייסו, אך לא בפגישה בארבע עיניים כי אם במסגרת פגישה כוללת עם נציגי כל הפלגים הפלסטיניים היושבים בדמשק".

לדברי הגורמים, מדובר בשינוי אסטרטגיה מצדו של הנשיא הסורי, שבוחר כעת לחזק את תמיכתו בסוגיה הפלסטינית - בתקווה לסלול את דרכו בחזרה לקונצנזוס הערבי. מנהיגים אחרים באזור נהגו לעשות זאת בעבר על מנת לזכות בלגיטימציה ובתמיכה נרחבת בעולם הערבי. כעת, כשהוא מבודד וכשלצדו ניצבת אירן בלבד - מנסה אסד להשיג מחדש את תמיכת העולם הערבי, תוך שימוש בקלף הפלסטיני.

משעל רצה להיפגש, אסד סירב

בשבועות האחרונים מדווח על משבר עמוק ביחסים בין חמאס להנהגה הסורית, על רקע המשך הדיכוי האלים המתמשך של גל המחאה נגד אסד. בחודש שעבר דיווחה סוכנות הידיעות "רויטרס" כי מרבית אנשי הלשכה המדינית של הארגון עזבו את דמשק יחד עם בני משפחותיהם מחשש לעתידו של המשטר הסורי, ובמקביל מחפש משעל מדינה אחרת באזור שתסכים לארח את הנהגת הארגון.

בסוף דצמבר דיווח היומון הלונדוני "אל-חייאת" כי אסד סירב להיפגש עם משעל, משום שזה קרא לו לבצע רפורמות בעקבות גל המחאה במדינה. מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה ניסה לגשר בין הצדדים, על פי הדיווח, אך לשווא. ימים ספורים לאחר מכן הכחיש משעל בראיון לרשת "אל-ערבייה" כי קיימות מחלוקות עם המשטר הסורי וטען כי אכן חלק מחברי הלשכה המדינית של חמאס עזבו את דמשק עם קרוביהם - אך זאת "מסיבות משפחתיות".

ארה"ב "חונקת" את החיזבאללה. ארכיון (צילום: חדשות 2)
נסראללה. ניסה לגשר - לשווא | צילום: חדשות 2

יום אחרי פיגוע התופת בדמשק בו נהרגו עשרות בני אדם, פרסם חמאס הודעת תמיכה יוצאת דופן במשטר הסורי, בה גינה את הפיגוע ואת אלו המנסים לערער את יציבותה של סוריה. "נסייע בהוצאתה של סוריה האחות מהמשבר הזה", נכתב בהודעה הרשמית מטעם הארגון. "השקענו ועודנו משקיעים מאמצים כבירים לשם מטרה זו".

פרשנים בכירים בעולם הערבי רואים במשבר חמאס-סוריה שלב נוסף בהתפוררות ציר חמאס-חיזבאללה-סוריה-אירן. לטענתם, חיזבאללה הודיע מיד עם פרוץ המהומות כי הוא תומך במשטר הסורי, גם אם זה עלה לו במחיר של ירידה בפופולאריות ברחוב הלבנוני - בעוד שחמאס, הנתון ללחצים כבדים ברחוב העזתי בשל המצב הכלכלי וברקע אירועי "האביב הערבי" לא היה מוכן להביע תמיכה פומבית בדיכוי האלים של המהומות. במקום זאת, בחרו ראשיו שלא להתבטא כלל בנושא וכשנשאלו על כך - ענו תשובות דיפלומטיות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק