הממשל מכחיש ההאשמות נגדו (צילום: רויטרס)
הלחימה בסוריה נמשכת, ארכיון | צילום: רויטרס

לקראת משבר נוסף: במשך ימים ארוכים דנו והתכתשו בניהם נציגי האופוזיציה הסורית ואנשי משטרו של הנשיא באשר אסד בניסיון לגבש מתווה להפסקת האש במדינה השסועה, אש שגבתה בשלוש השנים האחרונות את חייהם של יותר מ-130 אלף בני אדם. כעת נראה שהשיחות עומדות בפני מבחן של ממש, כששר החוץ הסורי וואליד אל-מועלם תוקף בחריפות את הצד השני. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במסיבת עיתונאים שנשא עם חתימת סבב השיחות הראשון, האשים מועלם את האופוזיציה ב"חוסר בגרות" ובהתנהגות שלא מאפשרת להגיע להישגים משמעותיים. "אין אופוזיציה מתונה בסוריה, רק ארגוני טרור", תקף שר החוץ. עוד הוסיף, כי מעורבותה של ארה"ב בנעשה במדינה חותרת תחת האפשרות להתקדם, ומחבלת במגעים. מועלם ציין כי רוסיה אינה מפעילה לחץ על סוריה, והדגיש כי בין מוסקבה לדמשק מתקיימים מגעים רציפים.

אחראי לציוץ השערורייתי? מועלם (צילום: AP)
שר החוץ הסורי, ארכיון | צילום: AP

במקביל, הודיעו הבוקר נציגי המשלחת הסורית כי הם זקוקים להתייעץ עם בכירים בדמשק לפני שיוכלו לאשר את השתתפותם בסבב השיחות הבא, שייפתח בעוד כשבועיים - כך חשף מתווך האו"ם, לחדר ברהימי. במסיבת עיתונאים המציינת את תום סבב השיחות הראשון בפסגה המכונה "ז'נבה 2", אמר ברהימי כי "הם לא אמרו לי שהם חשבו לא לחזור, להפך, הם אמרו שיגיעו אבל צריכים לבדוק את זה קודם לכן עם ראשי המשטר". לעומתם, הסביר המתווך, אנשי האופוזיציה כבר הבטיחו את השתתפותם בהמשך המגעים.

הבוקר הסתיים סבב השיחות הראשון כששני הצדדים נותרים מבוצרים היטב בעמדתם ולא נראה כי דבר יכול להוביל לפריצת דרך משמעותית. נציגי האו"ם בשיחות הביעו תסכול רב מכך שלא הצליחו אפילו לגרום לאופוזיציה ולממשל להגיע להסכמה באשר לסיוע האזרחי שיישלח למדינה.

שליח האו"ם המתפטר איברהימי (צילום: רויטרס)
מתווך האו"ם, ברהימי | צילום: רויטרס

השיחות הסתיימו, הלחימה בסוריה נמשכת

ובינתיים, הרחק מאור הזרקורים ומזג האוויר הקריר באירופה, בסוריה נמשכת הלחימה ללא הרף. המשטר הסורי הפגיז ביממה האחרונה את דאירא, בדרום דמשק. במקביל נמשכה המתקפה של חיל האוויר הסורי בחביות נפץ מהאוויר.

בחלב נחרבה שכונה נוספת כתוצאה מהפצצות בלתי פוסקות של חיל האוויר הסורי. "הם מפציצים גם מסגדים, זה מנוגד לכל ערך אנושי", קרא תושב מקומי. ובמקביל, במחנה הפליטים אל-ירמוק בדמשק השתרכו תורי ענק בעקבות סיוע הומניטרי ראשון במקום מזה שבועות.