גם נסיכויות הנפט חוששות מהמשבר (צילום: חדשות)
המשבר הכלכלי נותן אותותיו גם במפרץ | צילום: חדשות

באיחור של כמה שבועות, גם במדינות המפרץ מתחילים להיערך למיתון העולמי ומגיבים בצעדים מיוחדים, רובם צעדי מנע, לטיפול בכלכלתן.

עד כה אימצה כל מדינה במפרץ מדיניות משלה בהתמודדות עם המשבר. אולם נראה כי גם במקרה הזה "לא לעולם חוסן". השבוע נערכה פגישת חירום בבירת סעודיה, ריאד, שעסקה בשיפור התיאום בין מדינות המפרץ בהתמודדות עם ההאטה העולמית. מקורות בלונדון מדווחים כי בפגישה סוכם כי "מועצת שיתוף הפעולה המפרצי" תקצה 100 מליארד דולרים למה שהיא מכנה "הבטחת היציבות הכלכלית והבנקאית במדינות המפרץ".

אותם המקורות הוסיפו כי נציגי המדינות במועצה הסכימו על "תגובה משותפת לכל פגיעה במגזר הבנקאי, ויותר מכך - מתן סיוע על מנת למנוע מצב בו גופי השקעות נוספים ייאלצו להתמודד עם עתיד מעורפל".

בישיבת הממשלה שנערכה השבוע בסעודיה החלו להישמע כבר קולות אחרים מאלה שנשמעו עד כה בנושא המשבר הכלכלי. שם סוכם על פיקוח קרוב והדוק יותר על המגזר הכלכלי, תוך שימת דגש על מעקב רציף אחר ההתפתחויות הכלכליות בעולם.סעודיה ידועה כמי שמפקחת גם כך באופן הדוק על פעילותה הכלכלית, המרוכזת כמעט כולה סביב הנפט. היא גם מחזיקה ברבע מעתודות הנפט הגולמי המוכרות בכדור הארץ.

באיחוד האמירויות גם כן עוקבים בדאגה אחר המשבר העולמי. הממשלה הקצתה כבר 19 מיליארד דולר רק לסיוע לבנקים במדינה, כאשר נגיד הבנק המרכזי כבר הצהיר: "באם יקצין המצב, נקצה את מרב המשאבים לכך".

בכווית הודיע "בנק המפרץ", החמישי בגודלו במדינה במונחי שווי שוק, כי הפסדו בעקבות המשבר הכלכלי נאמד בכ-800 מליון דולרים. הממשלה הגיבה מיד עם הזרמתם של 12 מיליארד דולר למטרת סיוע למגזר הבנקאי.

ואולם, למרות העובדה שהמשבר העולמי לא פוסח גם על "העשירות מהמפרץ", שם מדווחים כי "רוב ההפסדים של המדינות הם יותר 'על הנייר' מאשר כפי שהן בפועל". זאת, כמובן, בהנחה שבשנים הקרובות יצליח העולם להתאושש מהמשבר הכלכלי הנוכחי.

המפרץ הפרסי וחופיו הם המקור הגדול בעולם להפקת נפט גולמי. כ-50% מעתודות הנפט הידועות בעולם מרוכזות בו, ותעשיות הנפט ומוצריו הן הדומיננטיות באזור. הדבר בא לידי ביטוי במתקנים מודרניים מאוד לקידוח, הפקה וזיקוק.