כבר אלפי שנים שהקהילה היהודית הקטנה והעתיקה באירן מתקיימת לצד שכניה המוסלמים בשלום מוחלט. אבל זה איזון שניתן להפר בקלות, והבחירות מחר לנשיאות במדינה הן בהחלט נקודה רגישה.

הקהילה הקטנה בעיר איספהאן מסבירת פנים אבל זהירה מאוד עם זרים, במיוחד עם עיתונאים מערביים כמו כתב רשת SKY הבריטית שהצליח לבקר אותם. הקריאות להשמדת ישראל והכחשת השואה של נשיא אירן הן מילים קשות ליהודים בכל מקום, וליהודים האירנים הם קשות ומורכבות במיוחד.

מאחורי קירות שלא מסגירים דבר, בלי סמלים בולטים, יש בית כנסת. בפנים מתנהלים חייהם של יהודים שהסכימו לענות לכמה שאלות. הם דיברו בשקט על דברים שנמצאים בדרך כלל בין חדרי חדרים. "אנחנו לא מרגישים שונים מאחינו המוסלמים, נולדנו כאן, אירן היא הבית שלנו", הם אומרים. "אנחנו רוצים עולם של שלום. על פי הדת שלנו - המלחמה היא חטא אנחנו רוצים שלום בכל מקום".

בית חולים יהודי למוסלמים

ד"ר שמחה מורה-צדק מנהל את בית החולים "ספיר", שידוע יותר בשם "בית החולים היהודי" באיספהאן. הוא גם החבר היהודי היחיד בפרלמנט האירני. בית החולים ממומן על ידי תרומות מהקהילה היהודית. החולים ואנשי הצוות הם כמעט כולם מוסלמים. בית החולים מנהל תוכנית גם עבורי עניי טהראן - מוסלמים ויהודים, ללא תשלום.

ד"ר מורה-צדק אומר שהוא לא מופתע מאמירותיו של אחמדינג'אד. "מהיום בו הנשיא אחמדינג'אד הכריז על הכחשת השואה, כל בעלי הכוח באירן אמרו שזה לא נכון ושהשואה הייתה במציאות", הוא אומר. "עבורכם זו הפעם הראשונה שמישהו מכחיש את השואה, אבל עבורנו - זה לא חדש".

25 אלף היהודים שחיים באירן אמנם לא ששים להעלות סוגיות פוליטיות, אבל קיומם עשוי להפוך לסוגיה שיכולה לגרום לנשיא אירן להפסיד בבחירות.