במחנות הפליטים הפלסטינים בגדה וברצועה יש תכנית העשרה מיוחדת של האו"ם לגיל הרך, שבחודשי הקיץ מתנהלת במתכונת של קייטנה. "השלום מתחיל כאן", כך היא נקראת. מכון מחקר ישראלי בחן בחודשים האחרונים את התכנים שמועברים שם באמצעות ראיונות עם הילדים וגילו שלא בדיוק מדברים שם על שלום. "אנחנו מחיפה ומיפו", אמרו הילדים. "בעזרת ההשכלה ובעזרת הג'יהאד אינשאללה נחזור לארצנו", אמרה להם המורה בשיעור.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גם במחנה הפליטים בלאטה, שליד שכם, נשמעים בחודשים האחרונים קולות שאינם מזכירים את השלום המיוחל. "הדרך היחידה שבאמצעותה נוכל לממש את זכות השיבה היא דם תחת דם, עין תחת עין - אנחנו העשוקים האמיתיים. הם הפכו אותנו לפליטים. כמו שהם גירשו אותנו, אנחנו צריכים לגרש אותם", אמר אחד המדריכים בקייטנה.

בקייטנת האו"ם בשכם ציירה אחת הנערות את מפת פלסטין כשעליה כתוב "פלסטין חופשית", ובתוכה שמות הערים. בהמשך היום, שרה אותה נערה את אחד משירי הקייטנה: "אנחנו המהפכה והזעם, אנחנו תקוות הדורות הבאים, במעשינו אנחנו כותבים את ההיסטוריה של הגיבורים".

האו"ם החליט לפתוח בבדיקה

לאוזניים הרכות יותר יש גם שעת סיפור. "אתם רוצים ללכת לחוף הים?", שאלה הגננת את הילדים שענו בחיוב. "פעם היה לנו ים, סבא וסבתא שלי היו מבלים על שפת הים, היינו יושבים עם המשפחה על הים, עושים על האש על שפת הים, ואז הגיע הזאב. ומיהו הזאב הזה? היהודים! מה היהודים עשו לנו? הם גירשו אותנו, הגלו אותנו, הרגו אותנו וירו בבני משפחותינו. הם לקחו את אבותינו וסבינו ושמו אותם לכלא. ולאן לקחו אותנו? למחנה הפליטים. איפה הימים שהיינו גרים ליד הים, והיינו רואים ספינות, היינו שמחים והיינו משחקים? אף אחד לא היה יורה עלינו בלילה, אף אחד לא התערב לנו בחיים. נכון?".

ילדי הקייטנה בשטחים (צילום: חדשות 2)
ילדי הקייטנה בשטחים | צילום: חדשות 2

והילדים ממשיכים לשיר: "בבוקר אמי קראה לשכנה, 'אספי אבנים כדי שנשליך אותן על הסיור הישראלי'. בעקבות הדברים האלו, החליטו בסוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפתוח בבדיקה.