נציגי 13 הפלגים הפלסטינים, ובראשם פת"ח וחמאס, חתמו אחר הצהריים על הסכם הפיוס בין שני הארגונים בקהיר, שבמסגרתו הוחלט לערוך בתוך כשנה בחירות כלליות בגדה וברצועת עזה. טקס החתימה הרשמי ייערך בבירת מצרים מחר, במעמד יו"ר הרשות אבו מאזן, וראש ממשלת חמאס בעזה, איסמעיל הנייה. 

ווליד אל-עוואד, חבר הלשכה המדינית של ארגון החזית העממית, אמר לסוכנות הידיעות הפלסטינית "מען" כי הוא ואנשיו "חתמו על העסקה, למרות כמה הסתייגויות מהמסמך. למרות זאת, החלטנו לחרוק שיניים למען האחדות שהיא אינטרס לאומי רם מעלה".

זמן קצר אחרי החתימה, שב וגינה ראש הממשלה בנימין נתניהו את הצירוף המסתמן של חמאס לממשלה הפלסטינית. בשיחה עם שליח הרביעייה הבינלאומית למזרח התיכון, טוני בלייר, הוא אמר: "אני קורא לאבו מאזן לבטל את ההסכם עם חמאס לאלתר ולבחור בדרך השלום עם ישראל. לא ניתן יהיה להשיג שלום עם ממשלה שחציה קורא להשמדת ישראל ומשבח את רב המרצחים אוסאמה בן לאדן".

סלאם פיאד ישלם את מחיר האחדות 

בחמאס כבר הבהירו לאבו מאזן את דרישתם לכך שביום שאחרי הפיוס, ייבחר לתפקיד ראש הממשלה הפלסטיני תושב עזה. הוא אמנם לא יהיה איש חמאס, אבל בשום אופן לא סלאם פיאד.

לא ברור מה יהיו השלכות המהלך על יחסה של הקהילה הבינלאומית לפלסטינים, שמראש לא קיבלה בהתלהבות יתרה את מפגן האחדות עם חמאס. לכך מצטרף סילוקו של פיאד מתפקיד ראש הממשלה, דמות שיכולה לזקוף לזכותה את ההצלחה המדינית של הפלסטינים בשנים האחרונות.

מרגע חתימת ההסכם יחלפו לכל היותר כמה שעות עד שפיאד יאבד את תפקידו, אולם בריאיון לחדשות 2 הוא הבהיר, לפחות למראית עין, כי יהיה מוכן לשלם בכיסאו על האיחוד בין הגדה לעזה.

סלאם פיאד, רה"מ הפלסטיני (צילום: רויטרס)
סלאם פיאד. ישלם את מחיר הפיוס | צילום: רויטרס

"הדבר שיש לתת לו את העדיפות העליונה הוא הנושא הזה והמאמצים להרכיב בהצלחה ממשלה", אמר פיאד. "זה מה שחשוב, ולא אם אני אהיה מי שישמש ראש הממשלה הבא. אני לא חושב שהאפשרות שאדם אחר יכהן בתפקיד אינה צפויה".

למרות התשובות הנחרצות, משאלה אחת חשובה למדי מעדיף פיאד בכל זאת להתחמק - מי יחזיק ברובים ביום שאחרי הפיוס: "איך מישהו יכול להגיד שהסכם עתידי אינו ראוי, לפני שהוא בכלל יודע מה יהיה המרכיב הביטחוני שלו? ברור שנושא הביטחון חייב להיות ראשון במעלה, וחשוב יותר מכל דבר אחר".

למרות הדרמה הפוליטית בשטחים ואווירת הפיוס, סיפק חיסולו של אוסאמה בן לאדן דוגמה לפער בין שני הארגונים. בעוד שראש ממשלת חמאס בעזה, איסמעיל הנייה, גינה את מותו של רב-המחבלים וראה בו שהיד, התייחס אליו פיאד במילים שונות לגמרי: "מדובר במותו של אדם שהיה מעורב במעשי טרור חמורים ומעשי הרס", הוא מבהיר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק