בית הכנסת דר אל בישי (צילום: AP)
בית הכנסת דר אל בישי | צילום: AP

מי שמבקש להיכנס לאחד מבתי הכנסת היפים ביותר בעולם הערבי, בית הכנסת דר אל בישי שבבירה הלובית, צריך עכשיו להתגנב לחלל המוזנח דרך חור באחד הקירות המתפוררים ולחלוף על פני טינופת וזוהמה שנערמו במשך שנים.

דר אל בישי היה פעם מרכז הומה אדם של הקהילה היהודית בלוב. מאז עלייתו לשלטון של מועמר קדאפי בסוף שנות ה-60, סולקו הנציגים היהודים מהמקום והיום בקושי ניתן למצוא רמזים לנוכחותם בטריפולי. הזיכרון לעומת זאת חיים וקיים.
בני הקהילה, שפזורים כעת ברחבי העולם, לא שוכחים את חיי הקהילה ומקווים כי יוכלו אולי לשוב למקומות מהם ברחו - עם תקיפת כוחות נאט"ו במדינה ועליית המורדים.

"אני ברגשות מעורבים", מודה גינה בובליל, גולה לובית, שמתגוררת כעת בארה"ב ומרכזת את ארגון היהודים יוצאי מדינות ערב. "הזיכרונות עדיין טריים ואנחנו חוששים לחזור הביתה", מבהירה בובליל, שזועמת וכואבת את הגירוש שלה ושל משפחתה.

גאים וכועסים

היום , אין זכר לחיי הקהילה (צילום: AP)
היום , אין זכר לחיי הקהילה | צילום: AP

הקהילה היהודית ששגשגה בלוב גאה מאוד במורשת אבל מלאה כעס על חוסר היחס של העולם והרשויות, על ההזנחה ועל ההתעלמות מההשפלה שספגו מהממשל והקהילות המוסלמיות במדינה. בנוסף הם זועמים על אירועי אלימים כלפי הקהילה היהודית עם עליית התנועה הציונית והקמתה של ישראל.

היום, על פי הדיווח של סוכנות הידיעות, יש חברים בודדים בבירה שמתגוררים בשכונת העוני "הארה קאבירה" , שכונתם של היהודים בעבר. בתוך בית הכנסת דר אל בישי ניתן לראות את הכתובת המטושטשת בעברית "שמע ישראל" מעל ארון ריק בו ניצב בעבר ספר התורה. רצפת בית הכנסת, שבעבר הייתה מהודרת ומפוארת, מכוסה עכשיו הררי זבל שהצטברו במשך עשורים. בניין המקווה ומועדון הנוער היהודי הולאמו על ידי הממשל, והיום מתגוררות בו משפחות מוסלמיות עשירות.

היהודים הגיעו לשטח שידוע היום כלוב לפני 2,300 שנה. הם התיישבו בערי החוף הגדולות, כמו טריפולי ובינגאזי והצליחו לקיים את דתם תחת משטר הרומאים והאימפריה העותומאנית.

השליטים האיטלקים נתנו להם לקיים את חיי הקהילה עד עלייתו של בניטו מוסוליני ,שהוציא צווים מיוחדים נגד בני הקהילה וגירש רבים למחנות ההשמדה באירופה, אלו ששרדו את ימיו של הפאשיזם התמודד עם שלושה ימים של מהומות נגד הקהילה ב-1945 בהם נרצחו 130 יהודים, רבים ברחו לישראל אחרי הקמתה וגל שני עלה לארץ אחרי עלייתו של קדאפי ב 1969.

החריימה נשאר

חזית בית הכנסת היום (צילום: AP)
חזית בית הכנסת היום | צילום: AP

בית הקברות היהודי בעיר נהרס ונבנו עליו בתים, כמו גם רוב הבתים של היהודים בעיר, חלק מבתי הכנסת הפכו למסגדים. על פי הערכות, בשיאה, הקהילה היהודית בלוב מנתה 37,000 חברים.

היום, תושבי לוב המוסלמים מעדיפים לא לענות לשאלות כתב סוכנות הידיעות AP על הקהילה היהודית שנעלמה, אבל היהודים השאירו מורשת מרשימה. עד היום מאכל הדגים היהודי - חריימה, הוא אחד מהמאכלים המוכרים בטריפולי. המסעדה שמתמחה המאכל נקראת "המסעדה היהודית" שם מגישים גם ליקר תאנים בשם "בוקה" למוסלמים שלא שומרים על איסור שתיית האלכוהול.

"אנחנו מוכנים לקבל בחזרה את היהודים שברחו מכאן, אם הם יוותרו על אזרחותם הישראלית", מדגיש מוסא איבראהים, אחד מנאמניו של קדאפי ומבטיח: "אנחנו נקים מדינה שתכבד את כל הדתות".