נפתחו הבחירות בלוב (צילום: רויטרס)
אזרחי לוב יוצאים להצביע. ארכיון | צילום: רויטרס

הקלפיות בלוב נפתחו: יותר מ-3.5 מיליון בני אדם צפויים לצאת להצביע בבחירות היסטוריות לפרלמנט בלוב. עם זאת, על חגיגת הדמוקרטיה מעיב החשש מפני אלימות של תנועות הקוראות להחרים את הבחירות.

בחירת 200 צירי הפרלמנט היא אחד הניצחונות הגדולים של המדינה לאחר תשעה חודשים של מלחמת אזרחים עקובה מדם, שהסתיימה בלכידתו והריגתו של השליט לשעבר מועמר קדאפי. אזרחים רבים בלוב מקווים שהמדינה תשגשג במהירות ותהפוך מוקד עלייה לרגל עבור משקיעים, אך במקביל חוששים מעלייה במקרי האלימות.

ערב הבחירות הצליחו חמושים לפגוע במסוק שנשא ציוד בחירות סמוך לעיר בנגזי - מעוז המהפכה - במזרח המדינה. אדם אחד נהרג בתקרית ושאר אנשי הצוות שרדו נחיתת אונס. ראש הממשלה עבד א-רחים אל קייב גינה את תקיפת המסוק והתחייב לאפשר הצבעה בטוחה.

"כל פעולה הפוגעת בהליך הבחירות מכוונת נגד האינטרס העליון של האומה ומשרתת רק את שרידי השלטון הישן. זהו איום לעתיד המהפכה והישגיה וניסיון לעצור את הדמוקרטיה, עבורה הקריבו רבים כל כך את חייהם", אמר. הפלת המסוק בבנגזי הייתה האירוע האחרון בשרשרת מקרי אלימות הפוקדת את המדינה בימים האחרונים, ומסבה את תשומת הלב שסעים משמעותיים בין מוסלמים לחילוניים ובין מזרח למערב.

מועמר קדאפי. התאכזר גם לנשים (צילום: רויטרס)
מקווים לשגשוג לאחר עידן קדאפי. ארכיון | צילום: רויטרס

מנהיגי שבטים מחרימים את הבחירות

תושבים רבים במזרח לוב, חבל ארץ עשיר בנפט, חשים מקופחים עקב חוקי הבחירות עליהן הכריזה מועצת המעבר הלאומית. החוקים מקציבים למזרח פחות משליש מהמושבים בפרלמנט, כשיתר המושבים ניתנים למערב הכולל את טריפולי ולדרום המדברי המיושב בדלילות.

אזור מזרח לוב הוזנח באופן שיטתי במשך עשורים תחת שלטון קדאפי. עם אישור חוקי הבחירות החדשים הכריזו מספר מנהיגי שבטים במזרח על ממשל-עצמי. הם הקימו מועצה וצבא משלהם והתעקשו כי יחרימו את הבחירות ואף יפעלו לסכלן.

ביום חמישי הסתערו מורדים מהמזרח במשאיות חמושות בכלי נשק נגד מטוסים והשתלטו על בתי זיקוק לנפט בערים ראס לנוף, ברגה וסידר, בניסיון ללחוץ על מועצת המעבר לבטל את הבחירות. מוקדם יותר השבוע תקפו מורדים לשעבר ומפגינים זועמים בבנגזי משרדי בחירות והעלו באש קלפיות.

התוצאות יתקבלו עוד שבוע

פדלאללה חארון, מפקד לשעבר בצבא המורדים אמר כי התומכים בהחרמת הבחירות ייצאו לרחובות במטרה "למנוע מאנשים להצביע, מכיוון שזו הצבעה שמשרתת את אלה שגנבו מאיתנו את המהפכה". כמעט 2.9 מיליון לובים - כ-80% מבעלי זכות ההצבעה, נרשמו ויותר מ-3,000 מועמדים הציפו את המדינה בכרוזי בחירות. הקלפיות נפתחו הבוקר וייסגרו בשעה שמונה בערב, כשהתוצאות יתפרסמו כעבור כשבוע.

ארבע מפלגות צפויות לזכות ברוב המושבים בפרלמנט ובראשן מפלגת האחים המוסלמים מן העבר האחד, ומפלגה חילונית מן העבר השני. מועצת המעבר החליטה ברגע האחרון למנוע מהפרלמנט למנות ועדת חוקה, במהלך שהכעיס רבים.

עם זאת, במהלך מעורר מחלוקת פחות, הצהירה המועצה כי החוקה החדשה ללא ספק תיתן מקום לחוקי השריעה. משמעות ההצהרה היא שההבדל העיקרי בין המפלגות נעוץ בכעת שאלה - באיזו מידה ייאכפו חוקים אלה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק