לראשונה מאז עלייתו לשלטון, טנקים של הצבא המצרי נשלחו הבוקר למתחם ארמון הנשיאות של מוחמד מורסי: שלושה טנקים ונגמ"שים הוצבו משעות הבוקר המוקדמות בסמוך לארמון איתיחאדיה בקהיר, מחשש להחרפת המהומות במדינה. הצבא פרסם הנחיות למפגינים להתרחק מאזור הארמון מחשש להתלקחות, אלא שלקראת שעות הצהריים התחדשו העימותים והמפגינים בעד מורסי ונגדו השליכו אבנים זה על זה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ההתפתחות בשטח באה בעקבות ליל דמים קשה, אולי הקשה ביותר מאז פרוץ המהומות בבירת מצרים נגד צווי הנשיאות שפרסם מורסי וניסיונו לכפות חוקה אסלאמית חדשה. לפחות שבעה בני אדם נהרגו ויותר מ-450 נפצעו בעימותים אלימים בין תומכיו של הנשיא למתנגדיו.

מורסי צפוי לשאת היום נאום בו יתייחס למתרחש במדינה. בכלי התקשורת כינו את התבטאויותיו הצפויות של הנשיא כ"בעלות תוכן משמעותי". על פי הדיווחים מלשכת ארמון הנשיאות, שוקל מורסי להטיל עוצר על מספר רחובות המובילים לארמון.

השבוע נאלץ הנשיא מורסי להימלט מארמון הנשיאות, אחרי שאלפי מפגינים התאספו באזור וקראו לו להתפטר מתפקידו. לפחות 18 מפגינים נפצעו במהומות שהתחוללו אז.

"אין צורך להזיל דמעות". מורסי (צילום: AP)
מורסי. נאום חשוב | צילום: AP

"אנחנו כאן כדי לומר לנשיא שאנחנו נגד דיקטטורה ולקרוא לו לבטל את הצו הדרקוני", אמר אחד המפגינים במחאה שמאגדת סביבה אנשי שמאל, ליברלים, נוצרים קופטים וזרמים אחרים בחברה המצרית. משאל עם על טיוטה של החוקה במצרים צפוי להתקיים ב-15 בחודש.

עיקר הביקורת נובעת מהחשש שמורסי, שלא מזמן ציין 100 ימים בשלטון, יבקש להפוך את מצרים, באמצעות החוקה חדשה, לדיקטטורה דתית באופן הדרגתי וכי הוא מתחיל לממש את תכניותיו. אלא שתומכיו טוענים כי מטרת הצווים שפרסם היא "למנוע רעשי רקע" בניסיונות להשלים את גיבוש החוקה החדשה במצרים, עם התערבות מינימלית מצד הרשויות.

קהיר שוב בוערת, השבוע (צילום: רויטרס)
קהיר שוב בוערת, השבוע | צילום: רויטרס

פרשנים בכירים בעולם הערבי סבורים כי המראות מהימים האחרונים במצרים מהווים הוכחה ניצחת לטענה לפיה המהפכה במצרים, שהחלה בפברואר בשנה שעברה, למעשה עדיין לא הושלמה. היה זה רק עניין של זמן עד שהקולות האחרים, שאינם בהכרח מקרב "האחים המוסלמים", ואפילו גם אלו מקרב "האחים", ייצאו לרחוב ויקראו תיגר על הדרך בה בחר מורסי. בלי שריעה (הלכה מוסלמית) שמתערבת בחוקה, בלי מאבק אלים בישראל ועם תלות נמשכת בארצות הברית - גוברת הביקורת מצד הגורמים הקיצוניים יותר שרואים בנשיא מצרים כעת כ"מובארק החדש".