ההליך הדיפלומטי מול סוריה קורם עור וגידים: נציג סוריה באו"ם הודיע הערב רשמית כי מדינתו חתמה על האמנה למניעת הפצת נשק כימי ומסרה את מסמכי ההצטרפות על האמנה לנציגי האו"ם.  

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"החל מהיום, סוריה הפכה לחברה רשמית באמנה למניעת הפצת נשק כימי", הודיע שגריר סוריה באו"ם בשאר אל-ג'עפרי לאחר שהגיש את המסמכים החתומים לנציגי האומות המאוחדות.

החתימה על האמנה מגיעה כחלק מ"חבילת הפשרה" של המערב עם סוריה - בתמורה לכך שלא תותקף צבאית על ידי ארצות הברית. השלבים הבאים של יוזמת הפשרה אמורים להיות חשיפת כלל מאגרי הנשק המצויים בתחומה של סוריה, מסירתם לידי גורמים בינלאומיים שיוציאו אותם משטח המדינה - זאת על מנת שיושמדו כליל.

במחלקת המדינה האמריקנית בירכו על המהלך אך הבהירו כי האופציה הצבאית עדיין מונחת על השולחן - במידה וסוריה לא תציג התקדמות ממשית בכיוון. הערב קיים מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי מסיבת עיתונאים משותפת עם מקבילו הרוסי סרגיי לברוב שבה הביע סקפטיות באשר לסיכויי ההצלחה של היוזמה הרוסית.

קרי, ארכיון (צילום: חדשות 2)
עדיין סקפטי. מזכיר המדינה קרי | צילום: חדשות 2

"המשטר הסורי לקח היום צעד משמעותי קדימה בדרך לפירוק הנשק המסוכן הזה. אם בסופו של דבר סוריה תתפרק מהנשק הכימי יהיה מדובר ברגע היסטורי", אמר קרי. "רק האיומים הצבאיים הביאו את אסד להודות לראשונה שיש לו נשק כימי וכי עכשיו הוא צריך להשמיד אותו. הנשיא אובמה הבהיר שאם הדיפלומטיה תיכשל - ייתכן ונזדקק לשימוש בכוח. אנחנו שואפים להשמדה כוללת של הנשק הכימי, אבל עדיין זוכרים ש-100 אלף אזרחים סורים נהרגו ולמעלה ממיליון הפכו לפליטים - וזהו כת על מצפונו של העולם".

"זה לא משחק, אמרתי את זה לשר לברוב. הפתרון הזה חייב להיות אמיתי, מהימן ומקיף - ויהיו השלכות אם הוא לא יתממש. זה המוצא האחרון לפני פעולה צבאית. מוקדם לומר אם המהלכים האלה יצלחו או לא אבל אנחנו מאמינים שיש דרך לסיים את זה. באנו לכאן כדי למצוא את הדרך לפתרון עם שותפינו הבינלאומיים. ביחד נפקח על ההבטחות של משטר אסד. המילים לא מספיקות", הבהיר בנוסף.

אסד הציב תנאים: תעודת ביטוח שסוריה לא תותקף

מתקשה בגיבוש הקואליציה. אובמה (צילום: AP)
יבטיח לא לתקוף? אובמה | צילום: AP

לאחר שהגישה היום לאו"ם את מסמך ההצטרפות לאמנה למניעת הפצת נשק כימי עליו חתמה, הציבה סוריה תנאים להמשך התהליך שבסופו היא אמורה להתפרק מהנשק הכימי המצוי בידיה.

לראשונה, הודה הנשיא הסורי בקולו בריאיון לטלוויזיה הרוסית שיש ברשות ממשלו נשק כימי, אך הבהיר שכדי שמדינתו תתפרק מנשק זה בסופו של דבר, ישנם תנאים ברורים: התנאי האחד הוא שישראל תאשרר את האמנה למניעת הפצת נשק כימי עליה היא חתומה.

ישראל חתמה בעבר על האמנה אך לא אישררה את החתימה - ולפיכך לא מופיעה כמדינה החתומה עליה. בשלב זה לא ברור האם התנאי הזה יעלה בשיחות הפשרה בין הרוסים לאמריקנים בנושא הסורי, אולם הוא עלה על סדר היום.

בנוסף, דורש אסד מעין "תעודת ביטוח" שתהווה ערובה מפני תקיפה. אסד מבקש שארה"ב לא תאיים בתקיפה או תתקוף את סוריה ולא תסייע בנשק לגדודי המורדים, אותם הגדיר אסד כ"טרוריסטים".

הנשיא הסורי היה מעוניין שהוויתור של ממשלו על אחזקה בנשק כימי אסטרטגי ייתן ביטוי לביטחון מפני התערבות צבאית בסוריה. מדובר בוויתור גדול מצד הממשל הסורי, שראה בנשק הכימי מענה ליכולת הגרעינית לכאורה של ישראל.

במקביל, הודיעה מחלקת המדינה האמריקנית כי לא תסכים שסוריה תשתמש באמנת הנשק הכימי כ"טקטיקה למשיכת זמן; האופציה הצבאית עדיין על השולחן".