ירי ארטילרי לעבר פרברי דמשק, ארכיון (צילום: חדשות 2)
מפגיזים בסוריה, לא לומדים | צילום: חדשות 2

הדור הצעיר ממשיך לשלם את המחיר הכבד בעקבות המשך הדיכוי האלים של המחאה בסוריה. אלא שהפעם, לא רק ההווה מוטל בסימן שאלה - כי אם גם העתיד. רבבות תלמידים בבתי הספר ברחבי המדינה אינם ניגשים בימים האחרונים לבחינות הסיום בבתי הספר בגלל המצב הביטחוני, מה שמהווה בבואה נוספת לקיפאון האדמיניסטרטיבי, בשלל תחומי החיים, הפוקד את המדינה בחודשים האחרונים.

אחרי שביתות המחאה וההידרדרות החדה במצבה של המערכת הפיננסית - מגיע תורה של מערכת החינוך להיפגע בצורה אנושה כתוצאה מהעימותים בסוריה. על פי הדיווח ברשת "אל-ערבייה", תלמידים רבים נעדרים מבחינות הסיום מסיבות שונות בגלל המצב, וחלקם מתלוננים על הדלפות בלתי פוסקות של טפסי הבחינה דווקא לאלו המביעים בפומבי תמיכה במשטר.

בכלי התקשורת הסוריים הרשמיים מדווח אמנם על קיום תקין של הבחינות, אך בשטח הנתונים מוכיחים אחרת. בעוד שהמשטר הסורי טוען כי לא פחות מ-375 אלף נרשמו לבחינות הסיום, דיווחה רשת "אל-ערבייה" כי  באזורים רבים לא ניתן לקיים את הבחינות בשל המצב הביטחוני והמשך פעילות כוחות הביטחון הסוריים. במקומות בהם שולט "צבא סוריה החופשית" מנסים לקיים את הבחינות, בהתחשב בנסיבות. "התלמידים מפחדים לצאת מבתיהם", דיווחה רשת הטלוויזיה.

"בתי ספר הופגזו, שנה שלמה הוחמצה"

"אנחנו הולכים להיבחן תחת אבטחה של אנשי 'צבא סוריה החופשית'", מספר אחד הסטודנטים בעיר דומא הנצורה. "קרוב ל-40% מכלל הסטודנטים החרימו את הבחינות בשנה החולפת. הם עשו זאת במחאה על הצבת המחסומים וההגבלות שהוטלו. סטודנטים רבים איבדו שנת לימודים שלמה או שנבצר מהם לגשת לבחינות - בין אם בגלל שנעצרו, שנרדפו על ידי כוחות הביטחון בשל היותם חברים בפעילות מחתרתית-מהפכנית, או בגלל מצבם הנפשי".

תופסים מחסה. אש בלתי פוסקת (צילום: יוטיוב)
תופסים מחסה. אש בלתי פוסקת | צילום: יוטיוב

צעיר אחר, תושב אידלב בצפון סוריה, מספר: "כל בתי הספר באזור הפסיקו את פעילותם מאז תחילת הסמסטר השני. גם בתי ספר בחומס, דרעא ודיר א-זור סגורים חודשים ארוכים - ובתי ספר אחרים הופגזו ונהרסו כליל". בעיה אחרת שצצה בפני יותר ממיליון עקורים בסוריה, שביצעו הגירה בתוך סוריה בגלל המצב הביטחוני, היא הקשיים ברישום ילדיהם למוסדות החינוך במדינה - בגלל השינויים שלא נקלטו במערכות הממוחשבות של הממשל.

עם זאת, פליטים סורים שנמלטו למדינות שכנות בעקבות האירועים, כמו ירדן וטורקיה, העידו שכן הצליחו להירשם למוסדות חינוך וגם לבחינות הסיום, ואף הצליחו להשלים את הלימודים במוסדות חינוך ארעיים שהוקמו במחנות פליטים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק