"מזיקה לשלום", אונר"א (צילום: רויטרס, חדשות)
ותודה למדינות ערב | צילום: רויטרס, חדשות

סוכנות האו"ם למען הפליטים הפלסטינים הכריזה אמש (שני) שחרף הקיצוצים האמריקנים, אונר"א הצליחה לצמצם את הגירעון שלה הודות לסיוע שהגיע אליה ממדינות המפרץ הפרסי, מהאיחוד האירופי ומטורקיה - כספים שגויסו אחרי שארצות הברית הודיעה שהיא מפסיקה את הזרמת הסיוע לארגון השנוי במחלוקת.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"כולם מבינים עד כמה קשה היה השנה האחרונה לאונר"א, במיוחד אחרי ההחלטה הבלתי צפויה של ארה"ב לקצץ 300 מיליון דולר מהכנסת הארגון השנה", אמר אמש במסיבת העיתונאים יו"ר הארגון, פייר קרהנבול, בירדן. "בתחילת השנה עמדנו על גירעון של 446 מיליון דולר, אבל אחרי גיוס שנועד להתמודד עם המשבר הפיננסי חסר התקדים שנגרם על ידי הקיצוצים מארה"ב, צמצמנו את הגירעון ל-21 מיליון דולר בלבד".

"זה מאוד מעודד אותנו והושג אחרי הרבה מאוד עבודה", אמר קרהנבול לעיתונאים. הוא הודה לערב הסעודית, לאיחוד האמירויות, לכווית ולקטאר, ואמר שכל אחת מהמדינות תרמה לארגון 50 מיליון דולר, שיחד עם סיוע מהאיחוד האירופי ועל פי חלק מהדיווחים גם מטורקיה הצליחו לצמצם דרמטית את הגירעון.

הגרעון הצטמצם (צילום: AP, חדשות)
הגרעון הצטמצם | צילום: AP, חדשות

באוגוסט האחרון הכריזה ארצות הברית, שהייתה התורמת הגדולה ביותר לארגון, שהיא לא מוכנה להמשיך לממן את הארגון. הנשיא טראמפ הסביר כי הארגון רק משמרת את הסכסוך הישראלי-פלסטיני, והיות וממשלו תומך בישראל הוא מקפיא את התמיכה הכלכלית בו. הנשיא לא הסתפק בקיצוץ תקציב אונר"א, אלא גם הקפיא סיוע של עוד שני מיליון דולר לפרויקטים בשטחי הרשות וברצועת עזה.

אונר"א מסייעת לפליטים פלסטינים ברחבי המזרח התיכון, ולא אחת נטען שבעוד זהו הארגון היחידי בעולם שאמור לפעול למען הפליטים, בפועל הוא משמר את מעמד הפליטים הפלסטינים במקום לחתור לפתרון. בנוסף, עלו בעבר גם טענות על שחיתות בתוך הארגון.

שליח האו"ם למזרח התיכון, ניקולאי מלדנוב (צילום: רויטרס, חדשות)
השליח המיוחד של האו"ם ניקולאי מלדנוב | צילום: רויטרס, חדשות

בדיון שנערך אמש במועצת הבטחון של האו"ם, ניקולאי מלדנוב, המתאם המיוחד של הארגון לא התייחס לאונר"א אבל הזהיר שוב מחוסר ההתקדמות בתהליך השלום במזרח התיכון "על החמאס ועל הקבוצות המיליטנטיות לעצור את כל הפרובוקציות והמתקפות" הוא אמר והוסיף "על ישראל ולשפר באופן משמעותי את חופש התנועה של אנשים אל עזה וממנה כצעד לקראת הסרת הסגרים, הרשות הפלסטינית חייבת לחזק את מעורבותה בעזה, שהיא חלק בלתי נפרד מהשטח הפלסטיני" מלדנוב גם התייחס לפעילות ההתנחלות הישראלית ואמר שהן מונעות הקמת מדינה פלסטינית בעתיד. הוא חזר ואמר כי "כל פעולות ההתיישבות אינן חוקיות על פי המשפט הבינלאומי, הן מכשול לשלום וחייבות להפסיק מיד". מלדנוב הדגיש גם את חשיבות הפיוס הפנים-פלסטיני, והוסיף כי על הקהילה הבינלאומית לעשות כל מה שביכולתה כדי לתמוך במאמצים של מצרים בנושא.