כבר שבועות שמוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, מנסה לצלוח בשלום את פרשת רצח העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י - פרשה המאיימת לחסל את הנסיקה המטאורית שלו בפוליטיקה העולמית. מי שסומן כאיש החזק בערב הסעודית ונחשב ליקיר המערב לאור פעולותיו הליברליות, פתאום צריך לתת הסברים למה שנראה כ"חיסול החובבני בהיסטוריה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מדובר ביורש העצר לו קיוותה סעודיה במשך שנים - מנהיג צעיר ואנרגטי, איש עם חזון המוביל רפורמות שאמורות להקפיץ את סעודיה למאה ה-21. אבל נראה כי בדרך לצמרת הוא הזכיר לכולם את הצדדים היותר אפלים בהתנהלות שלו.

בשונה מאחיו ובני דודיו שיצאו ללימודים במוסדות יוקרתיים במערב, מוחמד בן סלמאן בחר ללמוד משפטים בתחומי הממלכה, מה שאפשר לו להישאר קרוב לאביו שהיה אז מושל ריאד, ובעיקר קרוב למוקדי הכוח וההשפעה של ערב הסעודית. לאחר שהמלך עבדאללה נפטר בשנת 2015, את כס השלטון תפס אחיו למחצה - הנסיך סלמאן בן עבד אל עזיז - אביו של מוחמד. ליורש העצר הוא מינה את אחיינו, מוחמד בן נאעיף, אך המלך החדש לא שכח את בנו הבכור והאהוב והפקיד בידיו סמכויות נרחבות אף יותר מיורש העצר. הוא מינה אותו לשר ההגנה - כשהוא בן 30 בלבד.

לפני כשנה קרתה הטלטלה בחצר המלוכה ובאישון לילה הדיח המלך את יורש העצר ובמקומו מינה את בנו מוחמד, שהסתער על הממלכה והפך לכוח המניע שמאחורי הכתר. בחדרי חדרים מדברים עליו כשליט בפועל של סעודיה ובעולם מכנים אותו - Mr. Everything". פרןיקט הדגל שלו הוא "חזון 2030" - תכנית היסטורית לשינוי חברתי וכלכלי עמוק ליום שאחרי עידן הנפט, ושבסופו תצומצם התלות בהכנסות ממשאב הטבע היקר - ש-90 אחוזים מתקציב הממלכה נשען עליו. אולם בן סלמאן הבין שהממלכה לא תוכל לשגשג כאשר הזכויות של מחצית מהאוכלוסייה מוגבלות, ולכן ראשית החזון הוא ברפורמות חברתיות.

טראמפ ובן סלמאן. ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
יורש העצר בפגישתו עם נשיא ארה"ב | צילום: רויטרס, חדשות

עד לפני כמה חודשים סעודיה הייתה המדינה היחידה בעולם בה נאסר על נשים לנהוג והן כפופות לגברים במשפחתן לגבי כמעט כל החלטה בחייהן. אך בשנה האחרונה דברים החלו להשתנות, ולאחר מאבק של שנים, נשים החלו לשבת מאחורי ההגה, מגזרים שונים בשוק העבודה נפתחו עבורן וצו מלכותי התיר להן לצפות במשחקי ספורט.

העולם, המערבי בעיקר, החל לחזר במרץ אחר הנסיך הצעיר, ובעיקר אחר הכסף הסעודי. באירופה נפרשו עבורו שטיחים אדומים ומנהיגים עמדו בתור לקבלו. גולת הכותרת של יחסיו עם המערב היה החיבוק לו זכה מנשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שפתח את מסעו בעולם דווקא בסעודיה.

אולם המערב נהנה מהכסף תוך שהוא מעלים עין מהפרות זכויות האדם בממלכה הסעודית וממעלליו של יורש העצר. הנסיך הנהיג מדיניות של הפחדה וריגול, מספר מתנגדי המשטר שנכלאו עלה וכך גם מספר ההוצאות להורג.

ב-2015 הוא פתח במבצע צבאי אווירי על תימן במטרה להדוף את המורדים החות'ים. לגנרלים הבטיח שהכול יסתיים תוך שבועיים אך בפועל הלחימה נמשכת עד היום, אלפים מתו ומשבר הומניטרי קשה עובר על תימן. בנובמבר 2017 הוא הורה לחטוף את ראש ממשלת לבנון, סעיד אל ח'רירי, ואילץ אותו להתפטר בגלל המעורבות של אירן במדינתו. אחרי ימים בהם הוחזק בבידוד, התאפשר לו לשוב לביירות והתפטרותו הושעתה.

העיתונאי הסעודי ג'מאל חאשוקג'י (צילום: CNN, חדשות)
העיתונאי הסעודי ג'מאל חאשוקג'י | צילום: CNN, חדשות

בן סלמאן הוא האחראי הבלעדי להחלטות פזיזות שהותירו כתם על הממלכה אבל לא המלחמה בתימן או כליאת בני דודיו החלישו את כוחו, אלא היה זה דווקא רצח העיתונאי הגולה, שעורר את זעם העולם כלפיו. במערב גינו בחריפות אך נקטו בצעדים מוגבלים. בן סלמאן משדר עסקים כרגיל, מתקבל בתשואות בפורומים בינלאומיים וממשיך לדחוף את חזונו בכל הכוח. אם זה תלוי רק בו ככל הנראה הוא יישאר פה לעוד שנים ארוכות.