ראשי פתח וחמאס בקהיר, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות

מי שמוביל את מהלך הפיוס הפלסטיני בעזה הוא יחיא סינוואר, מנהיג חמאס ברצועה. כדי שזה יקרה, הוא לא מתנהג באופן עדין: בין היתר, סינוואר הבטיח לפני כמה שבועות לשבור את המפרקת של מי שיחבל בפיוס.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אחד המתנגדים הקולניים ביותר לפיוס הוא פתחי חמאד, בכיר מאוד בחמאס עזה ומוביל קו נצי. בשבוע שעבר הוא זכה לביקור בביתו מהרמטכ"ל בפועל של חמאס, סגנו של מוחמד דף, מרוואן עיסא. עיסא איים עליו שלא יפגע בפיוס. אות לרצינות כוונותיו – הזרוע הצבאית של חמאס החרימה את צי הרכבים של חמאד, את המלווים שלו ואת הגנרטורים שברשותו.

במקרה אחר, קיבל בכיר החמאס מחמוד א-זהאר מסר – שב בשקט, אל תתנגד לפיוס. בנוסף על כך, כמה מאנשי הזרוע הצבאית שמתנגדים קיבלו הנחיה – שבו בבית, מעין מעצר בית. 

אלפי אנשי פת"ח יוצבו ברצועה

ביום חמישי הודיע ראש הזרוע המדינית של חמאס איסמעיל הנייה כי חמאס ופת"ח השיגו הסכם פיוס ביניהן. שיתוף הפעולה הביטחוני כולל בין היתר פריסה אפשרית של 3,000 קציני ביטחון של פת"ח, שיצטרפו אל משטרת עזה במשך השנה הקרובה ויחזירו את מרבית השפעתו של אבו מאזן לעזה על חשבון החלשת שליטת חמאס ברצועה. בפת"ח טוענים כי מעבר רפיח צריך להיות מנוהל על ידי השומרים הנשיאותיים של אבו מאזן ובפיקוח של האיחוד האירופי שיחליפו את אנשי החמאס שמוצבים שם כעת. עוד טוענים בארגון כי הממשלה הפלסטינית תיישם בהמשך הסדר דומה גם במעברים ארז וכרם שלום.

השיחות בקהיר התקיימו לאחר מספר ניסיונות של מצרים ליישוב את הסכסוך בין התנועות וליצור ממשלת אחדות בעזה ובגדה המערבית. בשנת 2014 הסכימו פת"ח וחמאס להקים ממשלת פיוס, אך למרות זאת ממשלת חמאס עדיין שולטת ברצועת עזה. לקראת השיחות, הזהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו מפני "פיוסים מזויפים" וחזר על הדרישה הישראלית לפרק את הזרוע הצבאית של חמאס, שמנגד הודיע שהנחת הנשקים כלל לא נמצאת על הפרק.