N12
פרסומת

חשש ממרוץ חימוש: "סעודיה עלולה לפתח נשק גרעיני"

בארצות הברית התגאו בכך שהסכם הגרעין עם אירן ימנע מרוץ חימוש במזרח התיכון, גורמים בערב הסעודית מזהירים כי התוצאה עלולה להיות הפוכה. מנהל ערוץ הטלוויזיה הסעודי, שנשלט בידי נסיך העצר, הבהיר: "אם אירן תשיג פצצה, נהיה מוכרחים לעשות אותו הדבר"

חדשות 2
חדשות
פורסם:
המלך סלמאן, ארכיון
צילום: רויטרס, חדשות
הקישור הועתק
המלך סלמאן, ארכיון
סלמאן, מלך סעודיה | צילום: רויטרס, חדשות

למחרת החתימה על הסכם הגרעין עם אירן אמר נשיא ארה"ב ברק אובמה כי העסקה תסייע למניעת מרוץ חימוש במזרח התיכון, אך דיווחים מסעודיה מעידים דווקא על מגמה הפוכה ומדאיגה: מקורבים לבית המלוכה במדינה אומרים כי החשש מכך שאירן תפתח נשק גרעיני בסתר עלול להוביל להאצת השאיפות הגרעיניות של ריאד.

"אם אירן תשיג פצצה, אני חושב שסעודיה תפעל ברצינות כדי לעשות את אותו הדבר", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס ג'מאל חאשוגי, מנהל ערוץ הטלוויזיה הסעודי שנמצא בבעלותו של הנסיך. "אם לאירן ולישראל יש, גם לנו חייב להיות".

יסכן את היחסים עם ארה"ב? סלמאן ואובמה
יסכן את היחסים עם ארה"ב? סלמאן ואובמה | צילום: רויטרס

בשנים האחרונות חתמה סעודיה על הסכמים לשיתוף פעולה בתחום הגרעיני עם מספר מדינות שביכולתן לבנות כורים. במקרים של ההסכמים עם צרפת, רוסיה ודרום קוריאה, ההסכמים גם כוללים מבחני כדאיות לבניית תחנות כוח גרעיניות.

למרות שלאחרונה האיצה סעודיה את מאמציה בתחום הגרעין למטרות אזרחיות, מומחים מטילים ספק ביכולתה לייצר נשק גרעיני בהיחבא, או לחילופין לעמוד בפני הלחץ הבינלאומי הנרחב במקרה שתכנית כזאת תיחשף.

"אני משוכנע שסעודיה יכולה ומוכנה לעמוד בלחץ", הוסיף איש התקשורת הסעודי הבכיר. לדבריו, שליטתה של סעודיה בשוק הנפט תהפוך אותה לחסינה מפני לחץ בינלאומי.