בדרך לקריסה? אבו מאזן (ארכיון) (צילום: רויטרס, רויטרס_)
בדרך לקריסה? אבו מאזן (ארכיון) | צילום: רויטרס, רויטרס_

הרשות הפלסטינית על סף קריסה כלכלית ופוליטית – כך עולה מדוח של שליח האו"ם למזרח התיכון שהתפרסם היום (חמישי). עוד עולה מהדוח כי המאמצים למניעת הסלמה נוספת בדרום הצליחו, לפחות בשלב זה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מהדוח שהוגש על דיד ניקולאי מלאדנוב, שליח האו"ם לאזור, עולה כי בחצי השנה מאז הפגישה האחרונה של הוועדה בנושא, חלה "הידרדרות עקבית – ולעיתים דרמטית – במצב הפוליטי, ההומניטרי, הכלכלי ובמצב זכויות האדם בשטחים". בדוח נמתחה ביקורת על הרחבת מפעל ההתנחלויות, אלימות של מתנחלים כלפי פלסטינים, הריסת בתים ועימותים בין פלסטינים לכוחות הביטחון.

משבר כלכלי והומניטרי (צילום: רויטרס, חדשות)
משבר כלכלי והומניטרי | צילום: רויטרס, חדשות

צוות מחברי הדוח ציינו גם את הפגיעה הפלסטינית בישראל: ההפגנות השבועיות בגדר המערכת במסגרתן נעשו ניסיונות חצייה לשטח ישראל והושלכו מטעני נפץ; וירי הרקטות על הדרום והמרכז. עם זאת, צוין כי התגובות הישראליות לפרובוקציות הללו הובילו למותם של 70 בני אדם, בהם 19 ילדים, ועוד אלפי פצועים בצד הפלסטיני, לעומת הרוג אחד ושמונה פצועים בצד הישראלי.

"חרף האלימות, המתיחות בין ישראל לחמאס בעזה הוכלה", נכתב בדוח. "הדבר הושג בזכות מאמצים שהובלו בידי מצרים ונתמכו על ידי האו"ם ושותפים נוספים, שסיפקו במהירות סיוע הומניטרי וכלכלי לאוכלוסייה הפלסטינית".

אסירי חמאס מעזה - לא זכאים לביקורים (צילום: מיכל פאתל / פלאש 90, חדשות)
בין הסיבות: קיזוז שכר מחבלים | צילום: מיכל פאתל / פלאש 90, חדשות

ואכן, מחברי הדוח מדגישים כי המצב הכלכלי בעזה בכי רע. הם מציינים כי השילוב של הסגרה הישראלי על עזה בשילוב המשילות הרעועה של חמאס הובילה למחסור בתחומים הבסיסיים ביותר, בהם תשתיות החשמל, המים והבריאות. עוד ציינו כי הדבר הוביל לקיצוצים במשכורות עובדי הממשל ברשות. בדוח מזכירים בדאגה את האלימות שהופעלה כלפי מפגינים ברצועה שדרשו שיפור בתנאי חייהם.

ביקורת נוספת נמתחה על החלטת הרשות לסרב לקבל תקציבים מישראל, לאחר שהוחלט לקזז מתוכם את שכר המחבלים. "הדבר יצר אתגר כלכלי חסר תקדים, והרשות הפעילה תוכנית חירום שנועדה להתמודד עם אובדן של 65% מהכנסותיה", נכתב בדוח. "המשבר הגיע במקביל לירידה כוללת בסיוע המגיע לרשות באופן ישיר ועקיף מאחת מהתורמות הגדולות היותר – ארה"ב".

פרובוקציות בגדר (צילום: רויטרס, חדשות)
פרובוקציות בגדר | צילום: רויטרס, חדשות

"קשה לראות איך הממשלה הפלסטינית תצליח לגבור על מספר משברים במקביל, ללא שיח מוגבר עם ישראל והתקדמות בפיוס הפנימי", נכתב. "חיוני שכל סיוע לממשלה הפלסטינית יגיע יחד עם מאמצים לסיום הכיבוש והגעה לפתרון שתי המדינות בהתבסס על החלטת האו"ם והסכמות. חובה שמאמצים אלה יבהירו כי לא תיתכן מדינה פלסטינית רק בעזה או מדינה פלסטינית ללא עזה".