הישג לחיזבאללה, מפלה לחרירי (צילום: רויטרס)
כרזות בחירות בלבנון | צילום: רויטרס

תשע שנים ושתי ממשלות מתפרקות עברו מאז הבחירות האחרונות, והיום (ראשון) יגשו שוב אזרחי לבנון לקלפיות. המנהיגים מבטיחים "התחלה חדשה" למדינה שקורסת תחת חובות וחוסר תפקוד, אך המצביעים חוששים שדבר לא ישתנה, כשהם נקראים לבחור בין מפלגת השלטון המושחתת והחלשה לבין החיזבאללה ובנות בריתה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

זמן רב ציפו התושבים בלבנון לבחירות הפרלמנטריות, שנראו כנושאות עמן הזדמנות לנקודות מפנה עבור המדינה שידעה עשורים של מלחמות, וצרות מבית. כשהמשבר החמור בסוריה השכנה מרחף כמו צל ומאיים תמיד לזלוג למדינה.

אך ככל שהתקרב יום הבחירות, נראה היה יותר ויותר שהתוצאות ישמרו את המצב הקיים מבחינת יחסי הכוחות במדינה; מדינת חסות אשר נשלטת בידיי אליטות חשקות ומבוססות.

סעד אל-חרירי, ראש ממשלת לבנון (צילום: רויטרס, חדשות)
יבחר שוב? אל-חרירי | צילום: רויטרס, חדשות

יריביו של ראש הממשלה סעד חרירי חוששים, "לבנון מתמודדת עם אתגרים רציניים, אתגרים חברתיים, כלכליים ופוליטיים, שיתורגמו לאסון במידה והאליטות ימשיכו לנהל את המדינה, עם אותו הלך הרוח בעזרתו ניהלה את המדינה ב-30 השנים האחרונות", אמר גילברט דומיט, מועמד העומד בראש רשימה חדשה, "כולנא וואנטי".

חוק בחירות חדש ומורכב אמור היה לתת מקום רב יותר לרבגוניות, ולאפשר למועמדים חדשים לבלוט, בתוך מערכת פוליטית שהתעצבה בימי מלחמת האזרחים ונשלטת מאז בידיי מצביאים ומנהיגי פלגים. אך עם זאת, הגושים הפוליטיים המושרשים מונעים בפועל מהחדשים להרים את הראש ונראה כי הם עומדים להרוויח מאחוז החסימה הגבוה.

התחרות היא למעשה בין שני גושים מתחרים, שהתגבשו בימי הרצח של ראש הממשלה הקודם רפיק אל-חרירי בשנת 2005. מחד הגוש הפרו-סורי, בהובלת חיזבאללה, ומנגד הגוש הפרו-מערבי בהובלת מפלגת השלטון, "אל מוסתקבל". על פי התחזיות חיזבאללה צפויה לחזק את כוחה, אם כי לא תוכל להרכיב ממשלה, מה שיחייב את אל-חרירי להרכיב איתה ממשלת אחדות, בה כוחה יהיה רב.

היה על הכוונת? נסראללה (צילום: רויטרס, חדשות)
חיזבאללה צפויה להתחזק, נסראללה | צילום: רויטרס, חדשות

סעד אל-חרירי, בנו של רפיק אל-חרירי, מכהן כראש הממשלה, זו הפעם השנייה, מאז 2016. בסוף 2017 זומן על ידי מנהיגי סעודיה, המשמשים כפטרוניו, לביקור בריאד שם הורו לו להתפטר.

הסעודים טענו כי עליו להתפטר נוכח ההשפעה האירנית מהמתבססת בממשלתו, הפרשה הזו מעידה עד כמה שברירית ההנהגה בלבנון ועד כמה היא מושפעת ממאבק הכוחות האזורי. כשאל-חרירי שב ללבנון הוא הודיע כי הוא משהה את התפטרותו.