זה מה שנשאר מארגון הטרור הרצחני והמאיים: השנה האחרונה הייתה השנה בה ארגון דאע"ש איבד באופן דרמטי מכוחו. מארגון הטרור שהשתלט על שטחים נרחבים בעירק ובסוריה, הטיל אימה עלה תושבים, שדד ובזז אותם והחריב את התרבות וההיסטוריה, נותרו רק פירורים. מדוע זה קרה והאם עדיין יש סיבות לחשוש מפניו של דאע"ש?

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בסוף 2017, דאע"ש נמצא במצב שבו איבד 98% מהשטח בו החזיק. מסע ההשתלטות בעירק ובסוריה נעצר ככל שגברו המתקפות האוויריות של רוסיה וארה"ב וככל שהופעלו נגדו מיליציות שיעיות בהובלת אירן ולוחמים כורדים בסיוע ארצות הברית.

ארגון הטרור כבר לא מאיים כבעבר (צילום: רויטרס)
ארגון הטרור כבר לא מאיים כבעבר | צילום: רויטרס



האוכלוסייה שעליה כפה הארגון את משטר הטרור שלו ואת כספה עשק, ניצלה כל הזדמנות להימלט - וכך איבד הארגון נכס משמעותי שהיה בידיו. בנוסף, מאגרי מידע שהיו בידי הארגון (במיוחד מחשבים ניידים) הגיעו לידי המודיעין האמריקני וסייעו לפענח את מבנה הארגון, תכניותיו, זהות לוחמיו ומפקדיו. מודיעין זה משמעותי מאוד לצורך המצוד אחרי מפקיד הארגון.

דאע"ש כיום: ללא מעוזים משמעותיים, אך מסרב להיכנע

נכון להיום, תחילת שנת 2018, צומצם באופן משמעותי השטח בו פעיל הארגון בסוריה ובעירק (בעיקר בפרברי דיר א-זור במזרח המדינה, דמשק וחמה במערב). שלוחות שניסה להקים בצפון אפריקה לא החזיקו מעמד. בעקבות המצוקה במזרח התיכון, התגברה בחודשים האחרון פעילות הארגון באזור מרכז אסיה - בדגש על אפגניסטן ופקיסטן.

עם זאת, שתיים מהשלוחות הבודדות של דאע"ש בכל זאת שרדו את הקריסה הגדולה, והם נמצאים סמוך לגבולותינו: דאע"ש עדיין נמצא באזור משולש הגבולות עם ישראל וירדן, שם הוא עסוק במאבקי כוח מתמידים עם ארגוני המורדים, וסמוך לגבול ישראל-מצרים בסיני, שם הוא לוחם בצבא מצרים.

הלוחמים הכריעו את הטרוריסטים (צילום: רויטרס)
הלוחמים הכריעו את הטרוריסטים | צילום: רויטרס



בימים אלה, דאע"ש נלחם על מקומו הגיאוגרפי באזורים ללא שליטה מדינתית במזה"ת. בסוריה, למשל, הוא עושה זאת היכן שהצבא ושותפיו עדיין לא השיגו הכרעה במלחמת האזרחים. עוד נלחם הארגון על מעמדו בין ארגוני הטרור באזור, ובמיוחד אל-קעידה, באמצעות פיגועי ראווה.

דאע"ש מוחלש למדי, אך עדיין יש סיבה לחשוש מפניו

ומה למעשה נותן לארגון הטרור הזה את הכוח להמשיך בפעילותו? המהלכים הצבאיים נגד הארגון לא לוו בניסיונות פוליטיים לפייס את האוכלוסייה שבה מצא דאע"ש מקלט ומתוכה צמח כארגון.

זה קורה למשל אצל בני העדה הסונית בעירק, שבקרבה יש עדיין תיעוב כלפי השלטון העירקי, המתנהל על ידי בני העדה השיעית. מתח פוליטי זה מאפשר לדאעש להמשיך לפגע בעירק במתכונת של "תאים חשאיים" - כפי שהיה לפני 2014.

האוכלוסיה ניצלה כל הזדמנות להימלט (צילום: רויטרס)
האוכלוסיה ניצלה כל הזדמנות להימלט | צילום: רויטרס



אמנם נשקף מדאע"ש כיום איום מופחת מכפי שהיה בעבר, אך ארגון המדינה האסלאמית עדיין מסוגל להפתיע. הוא נלחם כל העת על הישרדותו - בשדה הקרב, על מפת הטרור ובתודעה של כולנו, בעיקר דרך הרשתות החברתיות והרשת.