מה הוביל למשבר העמוק ברצועת עזה? יותר מעשור שחמאס שולט ברצועה - אלא שלאחרונה, ניצב הארגון השולט בה בפני אתגר משמעותי. המצב ההומניטרי בעזה, בה מתגוררים כשני מיליון תושבים, הולך ומחריף - ונראה כי הרצועה עומדת בפני קריסה שעלולה להוביל לעימות נוסף מול ישראל, כתוצאה מהתסכול הרב שחשים התושבים והייאוש משגרת היום-יום הקשה, ותנאי המחייה הירודים.  

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

המצב ההומניטרי בעזה הלך והפך קשה במיוחד עקב ירידה ניכרת בהזרמת כספים לתועלת האוכלוסיה. הבעיה נוצרת כאשר חמאס ממשיך להשקיע את עיקר כספו בתחזוקת שלטונו ובבניין כוחו הצבאי במקום בתושבים והרשות הפלסטינית ממשיכה במדיניות של הטלת סנקציות כספיות נגד חמאס, עקב מחלוקות שטרם יושבו במסגרת "הסכם הפיוס". בין הסנקציות שהחמירו את המצב בחודשים האחרונים: עצירת תשלומי המשכורות של פקידי השלטון בעזה, סכום של כ-20 מיליון דולר בחודש.

המצוקה של האוכלוסיה רק גוברת (צילום: רויטרס)
המצוקה של האוכלוסיה רק גוברת | צילום: רויטרס

המיתון שנוצר מוביל לכך שכל יום הוא מאבק הישרדות עבור התושבים. פעילות של מפעלים ובתי עסק ברצועה צומצמה משמעותית, כמו גם סל הקניות המשפחתי. בעזה נערכות פחות עסקאות מכירה, פחות קניות - והעוני והרעב מתגברים. בנוסף לכך, חלה ירידה של כשני שליש בכמות המשאיות שמכניסות מזון, ציוד ואספקה הכרחיים לעזה.

מעבר כרם שלום. ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
אספקת הציוד לעזה צומצמה משמעותית | צילום: רויטרס, חדשות

לכך נוספת העובדה שהתושבים בעזה חיים במשך רוב שעות היום באפלה. אספקת החשמל הרציפה נעה בחודשים האחרונים בין 4 ל-8 שעות ביום בלבד והפסקות החשמל נמשכות לעיתים כ-12 שעות ברצף.

4 שעות חשמל ביום (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
שעות חשמל ספורות ביום | צילום: רויטרס, חדשות
כסף לטרור במקום לאזרחים (צילום: רויטרס)
כסף לטרור במקום לאזרחים | צילום: רויטרס

מבט אל העתיד מגלה שהמצב בעזה ככל הנראה רק יילך ויחריף: על רקע הכרזת ארה"ב כי תקצץ במחצית את חלקה מתקציב סוכנות הסיוע לפליטים פלסטינים מטעם האו"ם (אונר"א), הארגון מתריע כי כבר בשבועות הקרובים ייאלץ לקצץ באופן ניכר את הסיוע ההומניטרי שלו לעזה - ובכלל זה סיוע רפואי, כך עולה מנתוני ארגון רופאים לזכויות אדם. בישראל נשמעו באחרונה קריאות לפתרון המשבר באמצעות תכנית סיוע בינלאומית - והתקווה היא שהמצב לא יוביל לעימות צבאי, כזה ששני הצדדים לא מעוניינים בו.