תמונת ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
המפגינים שבו לרחובות | צילום: רויטרס, חדשות

תוניסיה שוב סוערת: אלפי צעירים יצאו לרחובות במחאה הגדולה ביותר מאז פרוץ האביב הערבי, לאחר שצעיר התאבד בעקבות אי-קבלתו לעבודה במגזר הציבורי במדינה. הדבר היווה טריגר עבור צעירים רבים, הטוענים כי המחאה לא הביאה את השגשוג הכלכלי לו ציפו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"כבר 13 שנים אני מובטל, למרות שאני טכנאי מוסמך", הסביר אחד מהמפגינים לסוכנות הידיעות רויטרס. לדבריו, "אנחנו לא מחפשים מתנות, רק הזדמנות. לא נותרה לנו תקווה". ההפגנות, המתקיימות תחת הסיסמה "עבודה, חירות, כבוד", הפכו במהירות לאלימות: המפגינים, שצעקו בין היתר "עבודות או מהפכה נוספת", הציתו תחנות משטרה ומבני ממשלה - והשוטרים הגיבו בירי גז מדמיע. על פי דיווחים, שוטר אחד נהרג בעימותים. עם זאת, המחאה הנוכחית עדיין רחוקה מסדר הגודל של מהפכת 2011 ובמשרד ראש הממשלה מבהירים כי בשלב זה ההפגנות "נמצאות תחת שליטה".

בעקבות האירועים, הודיע משרד הפנים המקומי על עוצר כללי במדינה החל מהשעה 20:00 ועד ל-5:00. ראש הממשלה חביב אסיד הודיע כי ישוב מוקדם מהמתוכנן מביקורו בכנס הכלכלי בדאבוס ויכנס דיון חירום מיוחד בקבינט. הנשיא הודיע כי הממשלה תשכור 6,000 צעירים מובטלים ותיזום מיזמי בנייה במטרה לעודד תעסוקה נוספת. בעקבות האירועים, ממשלת צרפת הודיעה כי תעביר חבילת סיוע בשווי כמיליארד אירו על מנת לסייע לכלכלה התוניסאית.

מאז המהפכה ב-2011, שהציתה את "האביב הערבי", נחשבת תוניסיה לסיפור הצלחה: התקיימו בה בחירות דמוקרטיות חופשיות וכוננה חוקה מודרנית, כשנרשמה בה אלימות מעטה יחסית. עם זאת, עבור רבים מאזרחי המדינה המהפכה לא מימשה את הפוטנציאל שהיה גלום בה, ולטענת צעירים רבים קיים מחסור בעבודות לצד עלייה ביוקר המחיה.

בשנת 2015 הייתה האבטלה במדינה 15.3%, לעומת 12% ב-2010. כשליש ממחוסרי העבודה הם בוגרי אוניברסיטאות. בנוסף, הכלכלה המקומית סבלה מכה קשה בעקבות שלוש מתקופת טרור במדינה, שפגעו אנושות בתיירות - ענף מרכזי בכלכלה התוניסאית.