עבדאללה מלך סעודיה (צילום: רויטרס, חדשות)
שלט בממלכה 9 שנים. המלך עבדאללה | צילום: רויטרס, חדשות

סוף עידן בסעודיה: המלך עבדאללה, שתפס את כס המלוכה ב-2005, הלך לעולמו בגיל 90. הוא מת בבית החולים בריאד לאחר שאושפז בשבועות האחרונים. עבדאללה היה המלך השישי של הממלכה השמרנית, ויחליף אותו אחיו, יורש העצר סלמן בן ה-80.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עבדאללה הוא אחד מ-37 בניו של עבד אל-עזיז אבן סעוד, מייסד ערב הסעודית. הוא ירש את הכתר בשנת 2005, בעקבות מותו של אחיו המלך פאהד. במהלך כהונתו הוא ניסה להכניס רפורמות, גם אם בקצב איטי, בממלכה השמרנית.

למרות פעולותיו, סעודיה נשארה אחת המדינות השמרניות בעולם, שבה בין היתר לנשים אסור לנהוג או לצאת מהבית ללא ליווי של קרוב משפחה ועל הומוסקסואלים מוטל עונש מוות. יורשו הנסיך סלמאן, שעבדאללה מינה לתפקידו ב-2012, צפוי להמשיך את הרפורמות האיטיות והמדודות של המלך.

עומד מאחורי ה"יוזמה הסעודית"

בשנת 2002, אז עוד היה רק יורש העצר, הציע עבדאללה תכנית מדינית לסיום הסכסוך הישראלי-ערבי, שנודעה בשמות "היוזמה הסעודית", "הצהרת ביירות" ו"יוזמת השלום הערבית".

על פי התכנית, ישראל תזכה לנורמליזציה עם כל מדינות ערב בתמורה לנסיגה משטחי רמת הגולן, רצועת עזה ויהודה ושומרון, והקמת מדינה פלסטינית שבירתה מזרח ירושלים. המלך עבדאללה העלה את התכנית להצבעה בכינוס הליגה הערבית בחודש מרס באותה שנה.

ישראל לא קיבלה באופן רשמי את היוזמה הסעודית, אך מספר אישים, ביניהם נשיא המדינה לשעבר שמעון פרס וראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט הביעו עמדות חיוביות זהירות לגביה.

המלך עבדאללה עם הנשיא אובמה (צילום: AP)
המלך עבדאללה עם הנשיא אובמה | צילום: AP

סירב לקצץ בייצור הנפט - ופגע בכלכלות של אירן ורוסיה

במהלך שנותיו כמלך הוא נאלץ להתמודד עם השלכות האביב הערבי, שטלטל קשות כמה משכנותיה של סעודיה כמו תימן ועירק. למרות הטלטלה שעברה על המזרח התיכון, בסעודיה לא היה זעזוע של ממש בעקבות האירועים, והשלטון של משפחת אבן-סעוד נשאר יציב גם במהלך שנות כהונתו.

עבדאללה שמר על הקשר ההדוק של הממלכה עם ארה"ב ועל פי פרסומים שונים יש גם קשר בין השלטונות בסעודיה לבין ישראל, למרות שאין יחסים דיפלומטיים בין המדינות. במהלך השנה האחרונה נרשמה ירידה חדה במחיר הנפט בעולם, אך סעודיה, יצואנית הנפט הגדולה בעולם, הצליחה להתגבר על הירידה בעקבות עתודות המטבע העצומות שצברה עם השנים.

למרות קריאות של מדינות שונות המייצאות נפט, הרשויות הסעודיות בראשות המלך סירבו לקצץ בייצור הנפט של הממלכה, ועל פי פרשנים שונים במערב הדבר נעשה כדי לפגוע בכלכלה של אירן, אויבת מושבעת של סעודיה, וברוסיה - המממנת העיקרית של משטר אסד, שלו הפנה המשטר הסעודי עורף לאחר פרוץ מלחמת האזרחים במדינה.