N12
פרסומת

דיווח: ממשל טראמפ פועל לשלול את אזרחותה של אילהאן עומאר ולגרש אותה מארה"ב

חקירה פלילית נרחבת נגד חברת הקונגרס האנטי-ישראלית, כולל חיפושים בביתה והחרמת מכשירים אלקטרוניים • החקירה מתמקדת בשאלה אם עומאר ואביה הונו את רשויות ההגירה של ארה"ב

אסף רוזנצוייג
פורסם: | עודכן:
חברת הקונגרס האמריקנית אילהאן עומאר
חברת הקונגרס האמריקנית אילהאן עומאר | צילום: רויטרס
הקישור הועתק

החדשות בקצרה:

  • משרד המשפטים של ארה"ב פועל לשלילת אזרחותה של עומאר ולגירושה מארה"ב.
  • עומאר היא אחת המחוקקות הכי אנטי-ישראליות בקונגרס.
  • לאורך שנים הפכה יעד למתקפות נרחבות של טראמפ והרפובליקנים.
  • השאלה המרכזית: האם עומאר או אביה שינו את גילה כדי להעניק לה אזרחית אוטומטית?

החקירה הפדרלית נגד חברת הקונגרס הדמוקרטית אילהאן עומאר נועדה לגבש נגדה תיק משפטי שיאפשר לשלול את אזרחותה האמריקנית ובהמשך לגרש אותה מארצות הברית, כך דווח הלילה (בין רביעי לחמישי) בוול סטריט ג'ורנל. במוקד הבדיקה עומד חשד שעומאר או אביה המנוח מסרו פרטים כוזבים בנוגע לגילה במסגרת הליך קבלת האזרחות שלה לפני יותר מ-25 שנה.

על פי הדיווח, החקירה מתמקדת בנסיבות שבהן קיבלה עומאר את אזרחותה האמריקנית, לאחר שהיגרה לארצות הברית מסומליה לפני עשרות שנים. החוקרים בוחנים הן את מעשיה של חברת הקונגרס והן את פעולותיו של אביה, נור עומאר מוחמד, שהביא אותה ואת בני משפחתה לארצות הברית ממחנה פליטים בקניה בשנת 1995. עומאר קיבלה אזרחות אמריקנית בשנת 2000.

במרכז החקירה עומדת השאלה אם עומאר או אביה שינו את גילה במסמכי בקשת האזרחות, כך שיופיע בהם שהייתה בת 17 ולא בת 18. להבדל הזה עשויה להיות משמעות משפטית מכרעת: אם עומאר הייתה בת 17 בעת שאביה הגיש את בקשת האזרחות, היא הייתה זכאית לקבל אזרחות באופן אוטומטי באמצעותו, מבלי להידרש לעבור הליך הגירה עצמאי.

ביום שני לפנות בוקר פשטו סוכנים פדרליים על ביתה של עומאר בוושינגטון, שלושה שבועות לפני בחירות האמצע שבהן היא מתמודדת על כהונה נוספת בקונגרס. משרד המשפטים האמריקני אישר כי סוכני המשרד לחקירות ביטחון המולדת ביצעו חיפוש שאושר בצו בית משפט, אך סירב למסור פרטים נוספים. לפי גורמים המעורים בחקירה, הסוכנים החרימו בין היתר את הטלפון הנייד של עומאר, מחברות, מחשבים אישיים ואת הדרכון שלה. בזמן החיפוש שהו בבית רק עומאר ובעלה.

חברת הקונגרס אילהאן עומאר בוושינגטון
צילום: רויטרס
פרסומת

במקביל, הרשויות הוציאו יותר מתריסר צווים לזימון עדים, בהם כמה מקרובי משפחתה של עומאר, לצורך מתן עדות בפני חבר מושבעים גדול במינסוטה. על פי הדיווח, החוקרים בודקים בין היתר את מסמכי ההגירה של המשפחה.

החוק האמריקני אינו מאפשר לממשלה לבטל אזרחות באופן חד צדדי. כדי לעשות זאת, משרד המשפטים צריך להגיש תביעה לבית משפט פדרלי ולהוכיח שהאדם מסר מידע כוזב בעל משמעות מהותית לצורך קבלת האזרחות.

ליאון פרסקו, בכיר לשעבר בתחום ההגירה במשרד המשפטים בתקופת ממשל אובמה, הסביר כי הצלחת ההליך נגד עומאר תלויה במידה רבה בשאלה אם החוקרים יצליחו למצוא ראיות מהותיות לכך שהיא עצמה שיקרה בנוגע לגילה, ולא רק שאביה מסר מידע כוזב בשמה. לדבריו, הוכחה כזו תהפוך את התיק לקל יחסית לניהול מבחינת התביעה, אך גם במקרה כזה מדובר בהליך משפטי מורכב ולא שגרתי.

עוד עולה מהדיווח כי גורמים במשרד לחקירות ביטחון המולדת כבר בדקו מידע דומה בתקופת ממשל ביידן, אך החליטו שלא להמשיך בחקירה משום שלא נמצאו ראיות מספקות להונאה.

החקירה נגד עומאר משתלבת במאמץ רחב שמוביל ממשל טראמפ לשלילת אזרחותם של אמריקנים שהתאזרחו במדינה. הממשל כבר הגיש יותר מ-200 תביעות נגד עבריינים מורשעים ואנשים נוספים שהוא מבקש לבטל את אזרחותם. לשם השוואה, לפני תחילת כהונתו הנוכחית של טראמפ היו הליכים כאלה נדירים יחסית, והממשלה הגישה בדרך כלל כתריסר תביעות או פחות מדי שנה. מרבית התביעות שהוגשו בתקופת הממשל הנוכחי עדיין לא הוכרעו.

חברת קונגרס נוספת שהותקפה, אילהאן עומאר
צילום: רויטרס, חדשות
פרסומת

עומאר, בת 44, נחשבת שנים לאחת המטרות המרכזיות של הרפובליקנים בקונגרס. טראמפ עצמו קרא פעמים רבות לגרשה מארצות הברית, והפך אותה לדמות מרכזית במסרים הפוליטיים שלו נגד הגירה ונגד מוסלמים. בנאום שנשא ביום שני באוהיו, לאחר שהתייחס לעומאר ולמהגרים סומלים נוספים, החלו משתתפים בקהל לקרוא "לגרש". טראמפ אמר על הסומלים כי "הם מרמים בכל דבר", והוסיף כי ממשלו לא ישלים עם המצב.

עומאר דוחה את הטענות נגדה. בריאיון שהעניקה מוקדם יותר השנה לוול סטריט ג'ורנל אמרה כי מעולם לא ביצעה הונאת הגירה. בהודעה שפרסמה לשכתה ביום רביעי נמסר: "הנשיא טראמפ היה שמח לסלק את אחד הקולות הפרוגרסיביים המשפיעים ביותר בקונגרס. אין לכך שום בסיס".

לצד חקירת האזרחות מתנהלות בדיקות נוספות בעניינה של עומאר. התובעת הפדרלית בוושינגטון, ג'נין פירו, אמרה ביום שלישי ברשת פוקס ניוז כי משרדה בוחן גם את הדיווחים הפיננסיים שהגישה חברת הקונגרס. לדבריה, מתנהלות כמה חקירות שונות, ואם יתברר שבוצעה עבירה פלילית, יוגש כתב אישום.

פרסומת

עומאר נולדה בשנת 1982 במוגדישו, בירת סומליה, למשפחה אמידה. לאחר שהגיעה לארצות הברית התגוררה תחילה בפרוורי וושינגטון, ובהמשך עברה משפחתה למינסוטה, כאשר עמדה להתחיל את לימודיה בתיכון. אימה נפטרה כשהייתה ילדה קטנה, והיא גדלה עם אביה ובני משפחה נוספים. אביה, שעבד בארצות הברית כנהג מונית וכעובד דואר, מת ביוני 2020 בגיל 67 מסיבוכים שלדברי עומאר נגרמו ממחלת הקורונה.

עומאר נחשבת לאחת המחוקקות הביקורתיות ובעלת העמדה הנוקשה ביותר כלפי ישראל בקונגרס, ותומכת באופן מובהק בפלסטינים.

הטענות להונאת הגירה מלוות את עומאר מאז שהתמודדה לראשונה על תפקיד ציבורי בשנת 2016, אז נבחרה לבית הנבחרים של מדינת מינסוטה, וחלק מהטענות נגעו לנישואיה השונים. בחודש שעבר טען השר לביטחון המולדת, מרקוויין מולין, בריאיון לפודקאסט שמרני כי מתנהלת חקירה פדרלית בעניינה, והאשים אותה בכך שנישאה לאחיה כדי להביאו לארצות הברית. טראמפ העלה את אותה טענה פעמים רבות לאורך השנים, אך עומאר מכחישה אותה כבר יותר מעשור.