N12
פרסומת

התרעות על קרינה גרעינית וקרבות רחוב בקייב: מתקפות סייבר פגעו באפליקציות החירום באוקראינה וברוסיה

אזרחים בשתי המדינות קיבלו לטלפונים הניידים אזהרות מפחידות על סכנות חריגות • באוקראינה דווח על סכנת קרינה, מתקפה כימית וקרבות ברחובות הבירה • ברוסיה הופצו אזהרות מפני מתקפה גרעינית • הרשויות הבהירו כי מדובר במתקפות סייבר

אסף רוזנצוייג
פורסם:
מתקפת ענק של רוסיה בקייב, אוקראינה
מתקפת ענק של רוסיה בקייב, אוקראינה
הקישור הועתק

החדשות בקצרה:

  • האקרים פרצו לאפליקציות התרעות החירום באוקראינה וברוסיה.
  • אחרי שורה של התרעות חריגות לאזרחים - הרשויות הבהירו שמדובר בדיווחי כזב.
  • הערכה: האקרים רוסים פרצו לאפליקציה של אוקראינה.
  • בתגובה - האקרים אוקראינים פרצו לאפליקציה הרוסית.

אזרחים באוקראינה וברוסיה קיבלו הלילה (בין ראשון לשני) התרעות חירום חריגות ודרמטיות לטלפונים הניידים שלהם, לאחר שהאפליקציות המשמשות להזהרת הציבור בשתי המדינות נפרצו. ההודעות הזהירו מפני איומים גרעיניים, קרינה רדיואקטיבית ואפילו קרבות רחוב בקייב, אך הרשויות הבהירו כי מדובר במידע כוזב שהופץ בעקבות מתקפות סייבר.

רגעי הבהלה החלו אמש באוקראינה, כאשר משתמשים באפליקציית Air Alert, המשמשת להתרעה על מתקפות אוויריות רוסיות, החלו לקבל הודעות על סכנות חריגות. בין היתר הופיעו אזהרות מפני קרינה רדיואקטיבית, מתקפה כימית וקרבות רחוב בקייב ובאזורים נוספים במדינה. באחת ההודעות אף נטען כי רוסיה שיגרה את הטיל הבליסטי המתקדם "אורשניק".

מדובר באפליקציה חשובה במיוחד עבור אזרחי אוקראינה, שנמצאים כבר כמעט חמש שנים תחת איום מתמשך של מתקפות טילים וכטב"מים רוסיים. האפליקציה נועדה לספק התרעות בזמן אמת ולאפשר לתושבים להגיע למרחבים מוגנים, לעיתים בתוך דקות ספורות.

חיל האוויר של אוקראינה מיהר לפרסם הודעת הרגעה והבהיר כי אין כל סכנת קרינה. "נראה שאפליקציית ההתרעות נפגעה מהתערבות עוינת. אין איום של קרינה! הישארו רגועים ועקבו אחר העדכונים בערוץ שלנו", נמסר בהודעה שפורסמה בטלגרם.

התרעות כזב שהופצעו באפליקציית החירום באוקראינה
התרעות כזב שהופצעו באפליקציית החירום באוקראינה
פרסומת

גם המרכז האוקראיני למאבק בדיסאינפורמציה הזהיר שהמידע המופיע באפליקציה אינו תואם את המציאות. משרד התקשורת הדיגיטלית של אוקראינה הודיע שהאפליקציה הושבתה זמנית, אך הדגיש כי אמצעי ההתרעה האחרים, ובהם מערכות האזעקה, ממשיכים לפעול. הרשויות בקייב הבהירו כי אפליקציית ההתרעות העירונית הנפרדת פועלת כרגיל.

עיתונאים באתר האוקראיני The Kyiv Independent דיווחו כי קיבלו בעצמם את ההודעות הכוזבות לטלפונים שלהם. במקביל, מושלי מחוזות שונים פרסמו הודעות לתושבים והזהירו אותם שלא להסתמך על המידע החריג שהופץ באפליקציה. מושלת מחוז ויניצה אף ביקשה מהציבור שלא ללחוץ על קישורים שהופיעו בהודעות, מחשש לניסיונות הונאה נוספים.

שעות לאחר מכן: מתקפת סייבר גם ברוסיה

זמן קצר לאחר האירוע באוקראינה התברר כי גם ברוסיה נפגעה אפליקציה ממשלתית המשמשת להעברת התרעות חירום לאזרחים.

סוכנות הידיעות הממלכתית הרוסית TASS דיווחה לפנות בוקר, מפי המשרד הרוסי למצבי חירום, כי האפליקציה הרשמית של המשרד נפגעה ממתקפת סייבר נרחבת שאפשרה לתוקפים להפיץ מידע כוזב לציבור.

לפי דיווח באתר החדשות האוקראיני NV, משתמשים ברוסיה קיבלו הודעות שהזהירו מפני מתקפת טילים גרעינית מתקרבת, לצד הוראות להיכנס למקלטים באופן מיידי. התרעות כאלה הופיעו גם במחוזות מרוחקים, ובהם חצי האי קמצ'טקה שבמזרח הרחוק של רוסיה, מרחק אלפי קילומטרים מקו החזית. הרשויות המקומיות הבהירו כי מדובר בהודעות מזויפות שנועדו לעורר בהלה.

פרסומת
שיבושי תנועה קשים בקייב בעקבות המתקפות של רוסיה
שיבושי תנועה קשים בקייב בעקבות המתקפות של רוסיה | צילום: Reuters

המשרד הרוסי למצבי חירום אישר כי האפליקציה הותקפה, אך הדגיש שמערכת ההתרעות הלאומית לא נפגעה. לפי הודעת המשרד, מערכות הצופרים, הרמקולים, מסרוני החירום והשידורים בטלוויזיה וברדיו ממשיכים לפעול כרגיל. במוסקווה הסבירו כי האפליקציה היא אמצעי נוסף להעברת מידע לציבור, וכי מומחים פועלים להשבת פעילותה התקינה.

מי עומד מאחורי הפריצות?

באוקראינה מיהרו להפנות אצבע מאשימה לעבר רוסיה. המרכז האוקראיני לתקשורת אסטרטגית SPRAVDI טען כי מוסקווה אחראית לפריצה לאפליקציית ההתרעות.

מנגד, המשרד הרוסי למצבי חירום לא מסר מי עומד מאחורי המתקפה על האפליקציה שלו. לפי סוכנות הידיעות האוקראינית UNN, "תנועת הפרטיזנים הפרו-אוקראינית ATESH" טענה כי האקרים המזוהים עם אוקראינה ביצעו את הפריצה ברוסיה.

פרסומת
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי | צילום: Reuters

לפיכך, למרות סמיכות הזמנים והדמיון בין ההתרעות המזויפות, עדיין לא ניתן לקבוע אם שתי המתקפות היו מתואמות או שמדובר בפעולות נפרדות. פרשנים וחוקרי מודיעין גלוי ברשת (אוסינט) טענו כי האקרים באוקראינה ביצעו את הפריצה בתגובה לפריצה לאפליקציה האוקראינית על ידי האקרים רוסים.

האירועים התרחשו על רקע סיומה של הפסקת אש מקומית וחריגה באזור חרסון שבדרום אוקראינה, שנמשכה מיום שלישי ועד יום ראשון ואפשרה מבצע הומניטרי בעיר אולשקי שבשליטת רוסיה. זו הייתה הפסקת האש הארוכה ביותר בין הצדדים מאז תחילת המלחמה הכוללת. אוקראינה מסרה כי רוסיה סירבה להאריך אותה, אך לא ברור אם יש קשר בין סיום הפסקת האש לבין מתקפות הסייבר.