תדהמה באירופה מהעסקה של טראמפ ופוטין, חשש ממשבר עם אוקראינה: נאט"ו חושפת תוכנית למלחמה נגד רוסיה
בכירים מאוקראינה ומאירופה נדהמו לשמוע על עסקת הסולר של טראמפ עם פוטין • בכיר אמריקני איים כי "טראמפ כועס על אוקראינה ולא ניתן לדעת מה הוא יעשה" • מפקד נאט"ו מצבא ארה"ב חשף את התוכנית למלחמה ברוסיה


החדשות בקצרה:
- באוקראינה מאשימים את רוסיה בהפרת הפסקת האש האנרגטית של טראמפ.
- שר החוץ של אוקראינה עוקץ את טראמפ: "המצב התהפך".
- דיווח: וויטקוף וקושנר טענו שהעסקה עם פוטין נועדה "לרכך את עמדותיו", בקרמלין הכחישו.
- חסימה, בלימה ושבירה: מפקד נאט"ו חשף את השלבים להכרעת רוסיה במלחמה.
משבר דיפלומטי חדש וחריף מתפתח בין ארצות הברית לאוקראינה בעקבות עסקת הסולר של טראמפ עם פוטין, על רקע המאמצים להוריד את מחירי הדלק. על פי דיווח בניו יורק טיימס, ההחלטה הכתה בתדהמה בכירים אוקראינים ואירופים והובילה להסלמה ביחסים בין וושינגטון לקייב.
על פי הדיווח, בכירים מאוקראינה ומאירופה הופתעו לשמוע על העסקה ביום שישי, במהלך פגישה במיאמי עם סטיב וויטקוף וג'ארד קושנר, שליחיו של טראמפ, על רקע המגעים לסיום המלחמה. במהלך הפגישה הודיעו השליחים כי ארצות הברית תשעה את הסנקציות על סולר רוסי, והוסיפו דרישה מפורשת של טראמפ: אוקראינה חייבת להפסיק לתקוף את בתי הזיקוק ברוסיה.
אחד מחברי המשלחת האוקראינית שאל מה תקבל קייב בתמורה להפסקת התקיפות. האמריקנים השיבו שארצות הברית כבר עושה רבות למען אוקראינה, ולכן אינה צריכה להציע תמורה נוספת כדי שזו תפסיק לתקוף את מתקני הנפט הרוסיים.
גורם אמריקני הכחיש כי בארה"ב רמזו להפסיק את התמיכה המודיעינית באוקראינה. היום הבהיר שר החוץ של אוקראינה אנדריי סיביהה כי שיתוף המודיעין בין ארה"ב לאוקראינה נמשך. אותו גורם אמריקני אמר כי טראמפ "כועס כל כך על אוקראינה, עד שקשה להעריך מה הוא עשוי לעשות בהמשך".

על פי דיווח ברויטרס, בפגישה במיאמי הסבירו וויטקוף וקושנר לאוקראינים כי ההסכם עם רוסיה הוא ניסיון להחזיר את מוסקווה לשולחן המשא ומתן לסיום המלחמה. שני השליחים אמרו כי פוטין אינו מוכן בשלב זה לנהל משא ומתן על סיום המלחמה, אך הביעו תקווה שהעסקה החדשה תשנה את עמדתו.
לפי אחד הגורמים, האמריקנים העריכו שהעסקה תוכל "לרכך" את עמדתה של מוסקווה, בין היתר משום שהיא מעבירה לפוטין מסר שטראמפ מוכן לקדם שיתופי פעולה כלכליים עם רוסיה. במסגרת ההסכם צפויה רוסיה לספק יותר מ-2.25 מיליון חביות סולר לשווקים בארצות הברית ובעולם. טראמפ טוען שהמהלך יסייע להוריד את מחירי הדלק ומתעקש שהסיבה למחירים הגבוהים היא התקיפות של אוקראינה, ולא העובדה שמחיר הובלת הנפט ממצר הורמוז עלה למספרים יוצאים דופן.
"הרעיון היה שארצות הברית תוכל לחזור לרוסיה ולומר: תראו, האוקראינים הפסיקו לתקוף, ואנחנו נתנו לכם את העסקה הזאת. עכשיו תורכם לעשות משהו", טען אחד המקורות שצוטטו ברויטרס. הקרמלין הכחיש היום כי עסקת הסולר של טראמפ ופוטין קשורה למאמצים לסיום המלחמה.

לפי ניו יורק טיימס, המשבר כעת הוא החמור ביותר ביחסי וושינגטון וקייב מאז העימות הפומבי בין טראמפ לזלנסקי בחדר הסגלגל בפברואר 2025. עוד דווח כי וויטקוף וקושנר מאותתים כעת שבכוונתם לדחות את ביקורם המתוכנן ברוסיה עד שזלנסקי יפעל לשיקום היחסים עם טראמפ.
רוסיה מפירה את הפסקת האש
ביום ראשון הודיע טראמפ ברשתות החברתיות כי רוסיה ואוקראינה הסכימו על "הפסקת אש בתחום האנרגיה" שתיכנס לתוקף באופן מיידי. אלא שאף אחת מהמדינות לא אישרה שהושג הסכם כזה.
כאשר נשאל אמש כיצד הושגה ההסכמה, השיב טראמפ: "הם הסכימו כי אני אמרתי שהם הסכימו". טראמפ חזר והביע תסכול מזלנסקי, ואף אמר כי לדעתו פוטין מעוניין להגיע להסכם יותר מנשיא אוקראינה.
אלא שבפועל, רוסיה המשיכה לתקוף תשתיות אנרגיה אוקראיניות גם לאחר ההכרזה. שר החוץ האוקראיני אנדריי סיביה ציין כי מתקני אנרגיה במדינתו הותקפו כבר בלילה שבין ראשון לשני, שעות ספורות לאחר דבריו של טראמפ.
היום אמר זלנסקי: "אוקראינה לא ביצעה שום תקיפות נגד בתי זיקוק רוסיים או נגד מגזר האנרגיה הרוסי במהלך היומיים שחלפו מאז שנשיא ארצות הברית הכריז על הפסקת אש בתחום האנרגיה. אבל רוסיה לא נענתה לקריאתו של הנשיא האמריקני. במהלך התקופה הזאת המשיכו הרוסים לתקוף גם את מתקני האנרגיה שלנו וגם את התשתיות החיוניות שלנו, והעבירו מסר ברור לחלוטין שאין בכוונתם להימנע מתקיפות נגדנו".

האוקראינים יצאו מהפגישה במיאמי מבלי להסכים רשמית לדרישות האמריקניות, אך הבהירו כי יהיו מוכנים להפסקת אש בתחום האנרגיה אם רוסיה תתחייב לה באופן הדדי. היום עקץ שר החוץ האוקראיני סיביהה את טראמפ, על רקע האיסור לתקוף את תשתיות הנפט של רוסיה, תוך אזכור פגישתו העגומה של זלנסקי בבית הלבן: "בתוך שנתיים התהפך המצב - מ'אין לכם קלפים בשרוול' ל'אל תשחקו עם הקלפים שיש לכם'".
מפקד נאט"ו חושף כיצד הברית תילחם ברוסיה
בזמן שהמשבר הדיפלומטי בין וושינגטון לקייב מעורר חשש באירופה, העביר אתמול המפקד העליון של כוחות נאט"ו באירופה, הגנרל האמריקני אלכסוס גרינקביץ', מסר תקיף במיוחד למוסקווה. בנאום בפורום הביטחון בוורשה הציג גרינקביץ' את מה שכינה "תיאוריית הניצחון" של נאט"ו, תוכנית צבאית להתמודדות עם מתקפה רוסית נגד מדינות הברית.
למרות שלא הזכיר את רוסיה בשמה במהלך הנאום, המסר שלו כוון אליה בבירור. "אם מישהו יהיה טיפש מספיק כדי לתקוף אותנו, אנחנו נילחם", אמר. "נעצור את המתקפה ונמנע ממנו את האפשרות להשיג את מטרותיו, יהיו אשר יהיו. נדאג שכל מתקפה נגד כל אחת מבעלות בריתנו תהיה חסרת תועלת לחלוטין".

גרינקביץ', המשמש גם כמפקד הכוחות האמריקניים באירופה, הבהיר כי נאט"ו היא ברית הגנתית, אך במקרה של מתקפה לא תסתפק בהדיפת הכוחות שחדרו לשטחה. לדבריו, אם האויב יחליט להמשיך במתקפה או להזרים כוחות, נאט"ו תפעל להשמיד את כלל המערכת הצבאית המאפשרת לו לנהל את הלחימה.
"הדבר כולל לא רק את הכוח התוקף עצמו, אלא כל דבר שתומך בו, מקיים אותו ושולט בו", הזהיר, והדגיש את התוכנית לחיסול המעטפת הלוגיסטית שיקים האויב אם ינסה לבצע מהלכים במדינות נאט"ו.
חסימה, בלימה ושבירת יכולת הלחימה
לפי התוכנית שהציג גרינקביץ', התגובה של נאט"ו למתקפה רוסית תתבסס על שלושה שלבים מרכזיים: חסימת המתקפה הראשונית, בלימת המשך ההתקדמות והשמדת יכולתו של האויב לנהל את המלחמה.
בשלב הראשון יפעלו כוחות הברית לעצור את הפלישה כבר בתחילתה ולמנוע מהכוחות התוקפים להתקדם לעומק שטחן של מדינות נאט"ו; בשלב השני יפעלו הכוחות לשחוק את המתקפה ולמנוע מהאויב להשיג את יעדיו, תוך שימוש בכוח אש, אמצעים אוטונומיים ומערכות מתקדמות; בשלב השלישי, אם האויב ימשיך במתקפה, נאט"ו תתקוף את מערכות הפיקוד, השליטה, האספקה והתגבור שלו כדי לשלול ממנו את היכולת להמשיך להילחם.
"יחידות האויב יורעבו מתגבור ואספקה. מפקדי האויב לא יוכלו לשלוט בכוחותיהם. הכוחות ומערכות התמיכה של האויב יצומצמו ויושמדו", הסביר גרינקביץ'.
עם זאת, הוא הדגיש כי מטרתה של נאט"ו אינה להביס את רוסיה באופן מוחלט או לערער את יציבות המשטר במוסקווה. "אנחנו לא מבקשים להנחיל לאויב שלנו תבוסה אסטרטגית", אמר. "אנחנו רק מבקשים לעצור כל מתקפה כבר בתחילתה".

הוא הוסיף כי הגישה נועדה לאפשר לנאט"ו להביס מתקפה בשטחה, תוך צמצום הסיכון להסלמה צבאית רחבה והתקרבות לעימות גרעיני.
כטב"מים, רובוטים וטילים ארוכי טווח: כך תיראה המלחמה
לפי פירוט התוכנית שפורסם בוול סטריט ג'ורנל, נאט"ו מתכננת להקים לאורך האגף המזרחי שלה אזור הגנה נרחב המבוסס על מערכות אוטונומיות, כלי טיס בלתי מאוישים ורובוטים קרקעיים. האזור, המכונה "האזור האוטונומי", נועד לאפשר לכוחות הברית לבלום מתקפה רוסית תוך צמצום האבדות בקרב חיילי נאט"ו.
הגישה מבוססת בין היתר על לקחים מהמלחמה באוקראינה, שבה הוכיחו כטב"מים זולים יחסית את יכולתם להשמיד מטרות יקרות ולבלום תנועת כוחות גדולים. גרינקביץ' הסביר כי נאט"ו מתכוונת להשקיע ב"כמות גדולה בעלות נמוכה", כלומר שילוב של מערכות בלתי מאוישות זולות יחסית לצד מערכות הנשק המתקדמות והיקרות שכבר נמצאות ברשות הברית.

במקביל להפעלת האזור האוטונומי, התוכנית כוללת תקיפות בטילים ארוכי טווח נגד מרכזי פיקוד רוסיים ומערכות הגנה אווירית במובלעת קלינינגרד, בסביבת סנקט פטרבורג ובבלארוס. מטרת התקיפות תהיה לפגוע ביכולת הרוסית לשלוט במרחב האווירי ולאפשר לכוחות הקרקע של נאט"ו, ובהם הקורפוס החמישי של צבא ארצות הברית, לצאת למתקפות נגד.
חילות האוויר של נאט"ו יפעלו במהירות נגד כוחות תגבור רוסיים הנעים לעבר שדה הקרב, ובמקביל יתקפו מטרות נוספות בעומק המערך הצבאי של האויב. התוכנית מסתמכת גם על מערכת דיגיטלית לשיתוף מיידי של מודיעין מסווג ונתוני מטרות בין כוחות הברית באמצעות שירותי ענן.
