N12
פרסומת

מחאות חריגות באזרבייג'אן בעקבות איסור עטיית חיג'אב בבתי הספר

המדינה המוסלמית-שיעית החלה לאסור בפועל על עטיית כיסוי ראש • על פי דיווחים, תלמידות עוטות חיג'אב סולקו מבתי הספר ומורות אחדות פוטרו • החוק החדש נאכף במסגרת חוק "לשמירת אופייה החילוני של מערכת החינוך"

אסף רוזנצוייג
פורסם: | עודכן:
באקו, בירת אזרבייג'אן
באקו, בירת אזרבייג'אן | צילום: רויטרס
הקישור הועתק

החדשות בקצרה:

  • תלמידים רבים באזרבייג'אן מוחים בעקבות חוק נגד עטיית חיג'אב בבתי הספר.
  • עיתונאים, אנשי דת ופעילים נוספים הצטרפו למחאה.
  • הבוקר דווח על שיבושים ברשת האינטרנט ובאפליקציות אינסטגרם וטיקטוק.
  • המחאה מגיעה גם לטורקיה, בעלת בריתה של אזרבייג'אן, לאחר שההנהגה ביקרה את המהלך.

אזרבייג'אן סוערת ונמצאת בימים האחרונים עם מחלוקת ציבורית יוצאת דופן, בעקבות החלטת הממשלה להחמיר את כללי הלבוש במערכת החינוך. התקנות החדשות נועדו לדברי הרשויות לשמור על אופייה החילוני של מערכת החינוך הציבורית, והובילו להגבלות ואיסור בפועל על עטיית חיג'אב.

בסרטונים שפורסמו ברשתות החברתיות ובערוצים ערביים נראות תלמידות עוטות חיג'אב שנמנעה מהן הכניסה לבתי הספר, לצד מורות ותלמידות בוכות שנאלצו לעזוב את המוסדות. התמונות עוררו תגובות נזעמות והציתו סערה יוצאת דופן. אזרבייג'אן היא מדינה מוסלמית-שיעית בעלת צביון חילוני, המקיימת יחסים דיפלומטיים מלאים עם ישראל.

נשיא אזרבייג'אן אילהאם אלאייב עם נשיא רוסיה פוטין
נשיא אזרבייג'אן אילהאם אלאייב עם נשיא רוסיה פוטין

לפי אל-ג'זירה וכלי התקשורת האזורי OC Media, המחאה כבר אינה מוגבלת לתלמידות שנפגעו מההנחיות. תלמידים החרימו שיעורים לאות הזדהות עם חברותיהם, ואנשי דת, עיתונאים ופעילי ציבור הצטרפו לדיון.

מה קובע החוק החדש?

שורש המחלוקת בשורת החלטות שהתקבלו בחודשים האחרונים. ביולי חתם הנשיא אילהאם אלייב על תיקון הנוגע למערכת החינוך, וב-21 בספטמבר אישרה הממשלה שינויים בכללי התלבושת האחידה בבתי הספר הציבוריים. הכללים אוסרים על תלמידים ללבוש פריטים שאינם תואמים את התלבושת האחידה או את עקרון החילוניות של מערכת החינוך.

תיעוד לכאורה של תלמידות עוטות חיג'אב שמסולקות מבית הספר

פרסומת

ב-6 באוקטובר אושרו תקנות נוספות הנוגעות למורים, המחייבות גם אותם ללבוש בגדים התואמים את אופיו החילוני של החינוך הציבורי.

התקנות אינן כוללות איסור מפורש על עטיית חיג'אב. במקום זאת, הן משתמשות בניסוחים כלליים הנוגעים לחילוניות וללבוש אחיד, המותירים מקום לפרשנות מצד הנהלות בתי הספר.

לפי דיווחים, ההחלטה אם פריט לבוש מסוים עומד בדרישות נתונה למועצה הפדגוגית של כל בית ספר. בעקבות זאת, בכמה מוסדות החלו לדרוש מתלמידות להסיר את כיסוי הראש כתנאי לכניסתן ללימודים.

לא רק בצרפת: מחאת התלמידים באזרבייג'אן

המחאה קיבלה ביטוי בולט בבתי הספר עצמם. לפי דיווחים מקומיים, תלמידים בכמה וכמה בתי ספר הודיעו על החרמת הלימודים במחאה על השעיית חברותיהם עוטות החיג'אב.

האירועים התרחשו על רקע הפצת סרטונים שבהם נראות תלמידות עוזבות את בתי הספר בדמעות. ברשת אל-ג'זירה הקטארית פורסם בסוף ספטמבר תיעוד של תלמידות שנמנעה מהן לכאורה הכניסה לבית ספר, וב-10 באוקטובר פרסמה הרשת תיעוד נוסף של מחאות והחרמת שיעורים.

תלמידים בבית הספר קוראים "חיג'אב חיג'אב"

חוקת אזרבייג'אן מבטיחה חינוך תיכוני כללי חינם וחובה, אך אינה כוללת הוראה מפורשת המעניקה לתלמידות זכות לעטות חיג'אב בבתי הספר. מתנגדי ההגבלות טוענים כי אין להתנות את הזכות ללמוד בוויתור על סממן דתי.

מורות נדרשו להסיר את החיג'אב או להתפטר

ההגבלות אינן נוגעות רק לתלמידות. לפי דיווחים, מורות בכמה בתי ספר בעיר סומגאיט ובבית הספר מספר 90 בשכונת רמאנה שבבירה באקו סיפרו כי ההנהלות הציבו בפניהן שתי אפשרויות: להסיר את החיג'אב או להתפטר.

במקרה אחד דווח על פיטוריה של מורה עוטה חיג'אב בבית הספר מספר 90. בתיעוד שפרסם ערוץ Meydan TV נראו תלמידים בוכים ומחבקים את המורה לאחר שנודע להם על עזיבתה. משרד המדע והחינוך של אזרבייגא'ן לא מסר תגובה לדיווחים.

פרסומת

המחאה הגיעה גם אל מחוץ למערכת החינוך. העיתונאי האזרבייג'אני פולאד אסלנוב, הכלוא במדינה, פתח בשביתת רעב במחאה על ההגבלות החדשות.

תלמידים נפרדים ממורה עם חיג'אב

אסלנוב, שעמד בראש אתר החדשות Xeberman, הודיע על הצעד באמצעות אשתו. לדבריו, הוא מבקש להגן על זכותן של תלמידות חובשות חיג'אב ללמוד ועל זכותן של מורות להמשיך בעבודתן. הוא טען כי ההגבלות פגעו גם בזכותו של ילדו לחינוך וכי הן מנוגדות לחוקת המדינה.

במקביל, איש הדת אבגול סוליימנוב, שמתח ביקורת על הגבלות החיג'אב בבתי הספר, נידון בספטמבר ל-30 ימי מעצר מנהלי.

הבוקר דווח כי אזרבייג'אן הגבילה מאוד את הגלישה באינטרנט הסלולרי, ובמיוחד דווח על שיבושים בגלישה באפליקציות רשתות חברתיות כמו אינסטגרם וטיקטוק. בעקבות זאת עלו הערכות כי מדובר בשיבוש יזום של המדינה כדי למנוע את התפשטות אירועי המחאה.

פרסומת

הסערה הגיעה גם לטורקיה

המחלוקת חצתה את גבולות אזרבייג'אן והגיעה גם לטורקיה, בעלת בריתה הקרובה והחשובה. באיסטנבול התקיימה הפגנה מול הקונסוליה האזרבייג'נית, שבה דרשו המשתתפים לבטל את ההגבלות ולאפשר לתלמידות ולמורות עוטות חיג'אב להמשיך בלימודיהן ובעבודתן.

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן על בימת האו"ם
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן על בימת האו"ם | צילום: MIKE SEGAR, reuters

הנושא רגיש במיוחד בטורקיה, שבה הגבלות על כיסוי ראש במוסדות ציבוריים ובאוניברסיטאות היו במשך שנים מוקד למאבק פוליטי וחברתי.

בנאומו בעצרת הכללית של האו"ם ב-23 בספטמבר אמר הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן כי איסור על עטיית כיסוי ראש בבתי ספר במדינות מסוימות הוא פגיעה בזכויות יסוד של נשים, אך לא הזכיר במפורש את אזרבייג'אן, וסביר כי התייחס בדבריו בעיקר למדינות במערב אירופה.