המיקוד בירדן, ההתעלמות מסעודיה: המטרות של איראן במלחמה
איראן שינתה את סדר העדיפויות שלה, ונראה שחלק מהמדינות שניהלו איתה מגעים ישירים זוכות לחסינות יחסית


החדשות בקצרה:
- איראן חזרה לתקוף בשבוע האחרון את מדינות המפרץ המקיפות איתה.
- נתוני ה-INSS מצביעים על כך שהיא מיקדה את התקיפות בירדן, בבחרין ובכווית.
- סעודיה ואיחוד האמירויות, שהיו במוקד הלחימה בסבב הקודם, זוכות בינתיים לחסינות כמעט מוחלטת.
- בוושינגטון חוששים שסין או רוסיה מסייעות לאיראן לבחור מטרות, והבחינו בשיפור ביכולות האיראניות לחמוק מההגנה האוויריות.
מאז קריסת מזכר ההבנות והחזרה ללחימה בין ארצות הברית לאיראן, משטר האייתוללות הספיק לשגר מתקפות ישירות לעבר לפחות 6 מדינות במטרה להבעיר את האזור ולגבות מחיר ממבעלות בריתה של וושינגטון ומהחיילים האמריקנים שמוצבים בהן. עם זאת, בניגוד לסבב הלחימה האחרון, איראן פוסחת במכוון עד כה על סעודיה ואיחוד האמירויות - וכמעט ולא שיגרה טילים וכטב"מים לעבר שתי המדינות.
החסינות ממנה נהנית בינתיים איחוד האמירויות בולטת במיוחד לעומת המצב בסבב הלחימה הראשון מול איראן - במהלכו טהראן מיקדה את רוב התקיפות שלה במדינה, כולל כ-600 טילים ו-2,200 כטב"מים. משרד החוץ האמירותי הביע אתמול "סולידריות" עם בחרין, כווית וירדן המותקפות - מה שמבהיר שאמירותים עצמם בינתיים מחוץ לתמונה.
איחוד האמירויות נהנית מקשרים הדוקים במיוחד עם וושינגטון וירושלים ביחס לשאר מדינות המפרץ, וייתכן שזו הסיבה שאיראן בחרה להתמקד בה בסבב הנוכחי. עם זאת, אבו דאבי טיפחה קשרים טובים עם טהראן, וניהלה איתה שיחות ישירות במהלך הפסקת האש האחרונה.

גם סעודיה, שהותקפה לראשונה ובצורה מוגבלת רק אתמול, ניהלה מגעים ישירים עם טהראן בחודשים האחרונים. בוול סטריט ג'ורנל דוווח שריאד שאפה להגיע להבנות ישירות עם איראן בנפרד מארצות הברית, שנועדו להגן על הממלכה במקרה של התלקחות מחודשת של הסכסוך. נראה כי ההבנות האלו השתלמו עד כה באופן חלקי, שכן התקיפות של איראן לא פסחו לחלוטין על סעודיה אך גם לא התמקדו בה. מתוך כ-200 טילים וכטב"מים ששיגרה איראן מאז חידוש הלחימה, רק 3 יועדו לסעודיה ולאיחוד האמירויות, כך לפי מרכז הנתונים של המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
איראן נמנעה כמובן מלשגר עד כה מתקפות גם לעבר ישראל, מתוך הבנה שתקיפה כזו תוביל להסלמה רחבה יותר ותחייב את הצטרפותה של ישראל למערכה.
מנגד, ירדן ספגה חלק ניכר מהאש האיראנית בשבוע האחרון, כולל המתקפה שבה נהרגו שני חיילים אמריקנים. בניו יורק טיימס פורסם שהמתקפה שבה נהרגו החיילים הייתה הרביעית בתוך חמישה ימים נגד כוחות אמריקנים בירדן, והמתקפות פצעו עשרות חיילים וגרמו נזק למספר מסוקים. לפי נתוני ה-INSS, כמעט 40 טילים וכטב"מים שוגרו לעבר הממלכה.
לפי הדיווח, ירדן, שמארחת בסיסי אוויר אמריקנים מרכזיים, הפכה לחשובה יותר ויותר בתקופה שקדמה למלחמה ובימיה הראשונים, כאשר הפנטגון העביר מספר כוחות מבחרין, מאיחוד האמירויות ומקטאר למיקומים בטוחים יותר בירדן ובישראל. תפקידה של ירדן בפעילות האמריקנית באזור רק גדל לאחר שבעלות ברית אחרות באזור הגבילו את יכולתה של וושינגטון להציב כוחות בשטחן ולהפעיל מטוסים בשמים שלהן.
כוויית ספגה חלק ניכר מהאש בסבב הנוכחי, זאת לאחר שהמדינה תפסה 4 לוחמי משמרות המהפכה שניסו לחדור למדינה במאי. לפי ה-INSS היא ספגה 106 טילים וכטב"מים בשבוע האחרון, יותר מכל מדינה אחרת. גם קטאר בחרין והכורדים בעיראק ספגו מתקפות בימים האחרונים.
בניו יורק טיימס ובוול סטריט ג'ורנל דווח שאיראן התאימה את עצמה למערכות ההגנה האווירית האמריקניות, והיא משגרת כעת טילים שנעים במהירויות גבוהות במיוחד ויכולים לבצע תמרונים במהלך צלילתם לעבר הקרקע. עוד דווח שהיכולת של איראן לפגוע במטרות רגישות גם העלתה חששות בוושינגטון כי המשטר מקבל סיוע בתחום איכון המטרות מסין או מרוסיה.
