N12
פרסומת

תחזית האימים של רוסיה: "משבר חברתי - כשאף אחד לא יצפה לכך"

הכלכלן הראשי באחד הבנקים הגדולים ברוסיה מתח ביקורת - ופוטר • אנדריי קלפאץ' תקף באופן לא אופייני את ההתנהלות של רוסיה במלחמה • בארבעת החודשים הראשונים של השנה זינק הגירעון של רוסיה לכמעט פי שניים מהתחזית השנתית

אסף רוזנצוייג
פורסם: | עודכן:
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין
הקישור הועתק

החדשות בקצרה:

  • הכלכלן הבכיר אנדריי קלפאץ' פוטר מתפקידו ברוסיה לאחר שמתח ביקורת על המלחמה.
  • הוא אמר כי "רוסיה מפגרת מאחור" אחרי סין וארה"ב ואפילו אחרי אוקראינה.
  • הוא חזה כי רוסיה לא תצליח לנצח את אוקראינה במלחמת התשה כלכלית.
  • תחזית האימים שסיפק: "הלחצים יובילו למשבר חברתי כשאף אחד לא יצפה לכך".
  • ברוסיה דווח: הוא פוטר בהוראה ישירה של הקרמלין.

אנדריי קלפאץ', הכלכלן הראשי של VEB, הבנק השני בגודלו ברוסיה, פוטר מתפקידו ימים לאחר שפורסמו דברים חריפים שאמר בנאום בפני כלכלנים בחודש מאי, כך פורסם היום (שני) בגרדיאן. קלפאץ' הזהיר כי כלכלת רוסיה מתקשה לעמוד במחיר המלחמה וטען כי מוסקווה לא תצליח לנצח בעימות כלכלי ממושך מול אוקראינה.

קלפאץ' כיהן בתפקידו בבנק הפיתוח הממשלתי מאז 2014. בנאום, שפורסם לראשונה ב"מוסקווה טיימס", הוא אמר כי רוסיה "מפגרת מאחור" מבחינה כלכלית אחרי סין וארה"ב, ו"מבחינות מסוימות" גם אחרי אוקראינה.

לדבריו, הלחצים שנגרמו לכלכלה הרוסית בעקבות המלחמה יובילו בהכרח ל"משבר חברתי", שעלול להתפרץ "כשאף אחד לא ממש יצפה לכך". הוא גם דחה את ההערכות שלפיהן כלכלת אוקראינה עומדת לקרוס בקרוב.

אנדריי קלפאץ', הכלכלן הבכיר שפוטר אחרי שמתח ביקורת
אנדריי קלפאץ', הכלכלן הבכיר שפוטר אחרי שמתח ביקורת ברוסיה | צילום: רויטרס

"לא ננצח בתחרות הזו במלחמת התשה מול אוקראינה", אמר. "יש לנו אשליה שהכול שם יקרוס. זה לא קרה, וזה לא יקרה. העלויות שלנו הולכות וגדלות".

מדובר בהודאה נדירה מצד כלכלן רוסי בכיר בקשיים ההולכים וגוברים של הכלכלה הרוסית. הם הגיעו בניגוד ישיר לטענותיו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שלפיהן מוסקווה מצליחה להתמודד עם הלחצים הכלכליים שנוצרו בעקבות המלחמה וכי ההתשה הכלכלית של אוקראינה היא רק עניין של זמן.

ב-VEB לא מסרו סיבה לפיטוריו של קלפאץ'. מכר שלו אמר לעיתון העסקי "ודומוסטי" כי עזיבתו קשורה ל"הערכותיו האישיות והחריפות בנוגע להתפתחות הכלכלית והפוליטית של המדינה, שאינן יכולות להתיישב עם עמדת הבנק".

אוקראינה תקפה תשתיות נפט במוסקווה
אוקראינה תקפה תשתיות נפט במוסקווה
פרסומת

כלי התקשורת הרוסי העצמאי The Bell דיווח, כי קלפאץ' פוטר בהוראת הקרמלין וכי הפיטורים קשורים ישירות לנאום שנשא בחודש מאי.

פיטוריו של קלפאץ' מגיעים על רקע הקשיים הגוברים שבהם נתונה כלכלת רוסיה. לפי דיווחים, מדובר בתקופה הקשה ביותר עבור הכלכלה הרוסית מאז תחילת הפלישה המלאה לאוקראינה ב-2022. ההוצאות העצומות על המלחמה, הסנקציות המערביות והיכולת הגוברת של אוקראינה לפגוע בתעשיית הנפט והגז הרוסית מעמיקים את הנטל על הכלכלה.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין

בארבעת החודשים הראשונים של 2026 הגיע הגירעון בתקציב הרוסי ל-5.87 טריליון רובל, כ-81 מיליארד דולר. מדובר בסכום גבוה בהרבה מהיעד שקבעה הממשלה לכל שנת 2026 - 3.79 טריליון רובל.

על פי הדיווח בגרדיאן, כמה מיועציו הקרובים ביותר של פוטין הזהירו אותו באופן אישי כי רמת ההוצאות הנוכחית על המלחמה הופכת לבלתי בת קיימא.

גם הפגיעה בתשתיות ובחברות רוסיות ממשיכה להכביד. בתקופה האחרונה תוקפים הכוחות האוקראיניים עשרות מחסנים של Wildberries, חברת המסחר המקוון הגדולה ברוסיה, והשמידו מלאי בשווי של מיליארדי דולרים. התקיפות העלו שאלות בנוגע ליציבותה הפיננסית של החברה ופגעו קשות באלפי מוכרים עצמאיים שתלויים בפלטפורמה לפרנסתם.

פרסומת
תקיפה של אוקראינה בעומק שטח רוסיה, ארכיון
תקיפה של אוקראינה בעומק שטח רוסיה, ארכיון

למרות הקשיים, פוטין לא נותן שום אינדיקציה לכך שהוא מוכן לצמצם את המלחמה או להקטין את ההוצאות. במקום זאת, הקרמלין פעל להגדלת הכנסות המדינה באמצעות העלאת מסים על עסקים קטנים והפעלת לחץ על אוליגרכים כדי שיתרמו יותר למאמץ המלחמתי.

במקביל, העלייה במחירי הנפט השנה, בעקבות המלחמה באיראן, מספקת למוסקווה הכנסות נוספות של מיליארדי דולרים וסייעה לרכך חלק מהלחץ הכלכלי.